:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SLALOM
SLALOM
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-01-11
FILM
Lyz Lopez (een ongelooflijk sterke Noée Abita, die qua looks verduiveld veel op Abdellatif Kechiche lijkt) is vijftien en ze weet wat ze wil in het leven: een kampioene op de skilatten worden. Helaas kost zo'n opleiding veel geld en heeft de moeder maar weinig oren naar de dromen van haar dochter. Gelukkig ontfermt skicoach Fred (Jérémie Renier) zich over het jonge talent. Weliswaar met de harde hand, want wie kampioene wil worden, moet alles slikken, inclusief de vernederingen. De andere teamgenoten merken gauw op dat Lyz de chouchou wordt van de trainer, en dat ziet ook zijn vriendin, vooral omdat de aandacht niet alleen gevestigd is op het de sportvaardigheden van Lyz.
Slalom was in 2021 te zien op Filmfest Gent, alsook in Cannes. Veel verder dan dat ging het succes helaas niet, en dat is best wel droevig, want Slalom is een zeer confronterende film. Omdat het jonge meisje duidelijk nood heeft aan een vaderfiguur, zoekt ze de bescherming op van haar trainer, maar dat ontaardt in seksueel geweld dat de kijker met een enorm vreemd gevoel opzadelt. De verkrachter is zich van geen kwaad bewust, maar ook het slachtoffer weet niet hoe ze zich moet wentelen in haar situatie, want zij wordt overvallen door de angst om alles te verliezen, en ook wel een affectie die ze nooit heeft gekend. De film gedraagt zich bij momenten dan wel als een variant op Lolita, toch ligt het complexer dan dat. Zeker als de coach onthult dat hij vooral op zoek is naar een kampioene omdat hijzelf gefaald heeft.
De film speelt zich volledig af in een bergdorpje waar sneeuw en skilatten het enige zijn wat je er ziet. Een verlaten plaats waar zich een diep emotioneel drama afspeelt waar geen haan naar kraait, zelfs niet de moeder die alleen aan zichzelf denkt en maar al te blij is dat iemand tijd wil steken in haar tienerdochter. Een film waar de acteurs van het scherm spatten. Jérémie Renier die we kennen uit de Dardenne-films (voor anderen is hij dan weer CloClo) ontpopt zich wederom als één van de grootste acteurs uit dit land, terwijl de debuterende Noée Abita, die onlangs met Charlotte Gainsbourg nog te zien was in Les Passagers De La Nuit, een natuurtalent pur sang is. Slalom is zeker geen cinema waar je een goed gevoel aan overhoudt, maar cinema is nu eenmaal ook het leven, inclusief de voze kantjes ervan.

BEELD EN GELUID
In Frankrijk is deze film te vinden op Blu-ray, maar in de Benelux moeten we het via Arti Film met een dvd zien te rooien. Het probleem ligt er hem in dat de regisseur vaak voor overbelichting koos (wellicht omdat je in de sneeuw toch iets moet zien), maar op deze dvd oogt dat allemaal vrij slordig, waardoor de kleuren op de achtergrond vaak in elkaar dreigen te vloeien. Los daarvan, en rekening houdend met dvd-normen is deze Franse arthousefilm technisch gezien vrij genietbaar, en dat geldt ook voor de weinig verrassende Dolby Digital 5.1-geluidsband.
EXTRA'S
Je vindt geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Slalom is door zijn onderwerp zeker geen gemakkelijke zit die heel wat verhitte discussies kan losweken. Een Dardenne-achtige film die qua emoties vrij vies aanvoelt en dagen lang blijft nazinderen.cover
Studio: Arti Film

Regie: Charlène Favier
Met: Jérémie Renier, Noée Abita, Catherine Marchal

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2020

Leeftijd:
12

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789083106038


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij