:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CIAMBRA, A
CIAMBRA, A
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2019-01-14
FILM 
Het bergachtige Calabrië in het zuiden van Italië is wel bekend voor zijn wijnen, maar het is ook de plaats waar de Siciliaanse maffia zich structureert. Alle dagen is er volop zon, maar door de schrijnende armoede lijkt iedereen er zich door de misdaad te omringen. Ook de zigeunerfamilie Amato kan niet zonder, een familie die in deze film wel een fictief verhaal op het scherm brengt, maar de personages zijn levensecht. 

De tiener Pio ziet hoe zijn broers door de Carabinieri worden opgepakt. Ook al is het knaapje nog groen achter zijn oren, ziet hij zichzelf als de geknipte persoon die brood op de planken moet brengen en dat doet de jonge kerel natuurlijk door het opknappen van allerlei misdadige klusjes. A Ciambra mag dan wel een aanklacht zijn tegen de maatschappij, toch vinden we zo wat alle zigeunerclichés in het verhaal terug: je houdt maar beter je zaken bij de hand als deze kwajongens in de buurt komen. Pio's familie beseft wel dat de tiener regelrecht op weg is naar een carrière in de gevangenis, alleen is er geen alternatief. Het enige wat de jongen te doen staat is zo lang mogelijk uit de handen van de flikken te blijven. Echte vrienden heeft hij niet. Zelfs zijn eigen familie keert hem de rug toe als hij overmoedig besluit om de Italiaanse clans te bestelen. De enige met wie hij een band heeft is met Ayiva (Koudous Seihon), een vluchteling uit Burkina Faso. 

A Ciambra werd gelauwerd op het festival van Cannes, op het Filmfestival van Gent kreeg de soundtrack van Dan Romer de Georges Delerue Prijs voor Beste Muziek. En ook Martin Scorsese is ook onder de indruk van het werk van Jonas Carpignano, een Italiaans-Amerikaanse cineast die in New York werd geboren, maar tegenwoordig de Siciliaanse zon verkiest. A Ciambra is zijn tweede film, eerder waren er wat kortfilms en zijn debuut Mediterranea die bijna uit dezelfde cast bestond.

Een film die opvalt door zijn bikkelharde beelden en een donker beeld schept van de hopeloze toekomst van de zigeunerkinderen. Van school lopen is geen sprake, alleen overleven en zorgen dat je niet gevat wordt. Een film die wel baadt in de arthousesfeer, maar tevens de sfeer oproept van de cultfilm Pixote: A Lei Do Mais Fraco. Fantastisch geacteerd, ook al spelen de personages in feite zichzelf. Verwacht echter geen kant-en-klaar Hollywood-verhaal, de wereld in de onderbuik van Calabrië is meedogenloos spijkerhard, een ander beeld moet je dan ook niet verwachten. 

BEELD EN GELUID
A Ciambra is auteurscinema die met beperkte middelen is gedraaid. Verwacht je dan ook niet aan het summum van een Hollywoodproductie, maar eerder aan een bescheiden arthouseproductie waar technisch niets op aan te merken valt. Mooie kleuren, met vaak wazige achtergrondbeelden maar dat is eigen aan de regie. Minpuntje zijn de vele donkere scènes waarin niets te zien valt. De geluidsband is verzorgd, maar ook hier moet je niet verwachten dat je een homecinema er een orgasme van zal krijgen.

EXTRA'S

Er staan geen extra's op deze uitgave.

CONCLUSIE
A Ciambra balanceert tussen een misdaadfilm en arthouse. Een prent zonder veel hoop, gewoon omdat die er niet is. Scorsese is fan, en dat wil iets zeggen.cover
Studio: Arti Film

Regie: Jonas Carpignano
Met: Pio Amato, Koudous Seihon, Damiano Amato, Francesco Pio Amato

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2017

Leeftijd:
12

Speelduur:
118 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789077835814


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Italiaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij