:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HALLOWEEN ENDS
HALLOWEEN ENDS (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-01-14
FILM 
De titel Halloween Ends wijst erop dat het doek definitief gevallen is over de Halloween-franchise die in 1978 in gang werd gezet door John Carpenter. Een beetje horrorfan weet natuurlijk dat Michael Myers nooit echt sterft, feit is wel dat dit derde luik het slot vormt van de H40-trilogie die een rechtstreekse sequel is op de eerste Halloween. En, ten minste als je de boekjes moet geloven, betekent Halloween Ends ook het definitieve adieu van Jamie Lee Curtis aan de gevreesde boogey man. Geld durven we er niet op gaan wedden, want er zal altijd wel één of andere studio zijn die denkt dat het verhaal van Myers aan een reboot toe is, maar ondertussen heeft iedereen het wel gehad met de seriemoordenaar uit Haddonfield. De reden is simpel: iedere film belooft even goed te worden als het origineel, maar meer dan loze woorden zijn het niet.
Niet iedereen was even tuk op Halloween Kills, de tweede uit de trilogie. Verkeerde keuzes, zoals dat heet, en dus werd alle hoop op de laatste gesteld, al was het maar omdat iedere horrorfan op een afscheid door de grote poort zat te wachten. Maar dat werd het niet. De film scoorde niet echt in de bios, en op de social media zag je al gauw ontgoochelende woorden opduiken. Ook hier ligt het weer aan de keuze want Michael Myers duikt pas op in de vijftigste minuut (jawel!) van de film.

Hoe vreemd het ook lijkt, ligt de focus in deze finale niet op Myers, maar wel op Corey (Rohan Campbell). Het kneusje van Haddonfield wordt gevraagd om op de halloweenavond van 2019 te babysitten, maar alles loopt verkeerd af. De kleuter dondert van een trap af, en ook al wordt hij door de rechtbank vrijgesproken, ziet heel Haddonfield Corey als degene die de troon van Myers heeft ingenomen. Laurie Strode (Jamie Lee Curtis), die ondertussen aan haar memoires is begonnen, merkt dit alles op en neemt de vreemde jongen onder haar hoede. Ze probeert de jonge kerel zelfs te koppelen aan haar kleindochter Allyson (Andi Matichak), wat haar overigens lukt maar niet zonder gevolgen blijft.
Ondanks de vele kritieken is Halloween Ends helemaal niet zo slecht als men je wil doen geloven, het is gewoon niet de finale waar de franchise recht op heeft. Jamie Lee Curtis is gewoon veel te veel een kibbelende tante geworden, en niet de scream queen van toen, een contrast dat zeker geaccentueerd wordt door de onnodige flashbacks die nog maar eens onderstrepen dat er niets boven het origineel gaat. In de laatste twintig minuten vloeit er zeker genoeg bloed, met zelfs een moord op een DJ zoals je het nog nooit zag, maar dat is lang niet voldoende om de slasherfans te plezieren, en Myers is niet meer dan een oude bompa met hakmes geworden. Halloween Ends hoeft zeker niet onder het tapijt geveegd te worden, want als popcornblockbuster haalt de film net nog de eindmeet, wel is het hoog tijd om voor eens en altijd alles definitief af te ronden. 
BEELD EN GELUID
De Halloween-franchise is eigendom van Universal, en dat resulteert in een schijfje waar kosten noch moeite voor gespaard zijn. Ook al is deze film beschikbaar op 4K, is de beeldkwaliteit ver boven het gemiddelde. Dat uit zich in fantastische details zoals bijvoorbeeld het masker van Myers, dat zelfs in de meest donkere scènes loepzuiver op je scherm komt. Het kleurenpalet is vrij gevarieerd en op een paar korte donker scènes na speelt de hele film zich af in vol daglicht. De geluidsband is een effectieve Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4 met veel effecten en een rocksoundtrack zoals bijv. (Don’t Fear) The Reaper van Blue Öyster Cult.

EXTRA'S
De extra's bestaan zoals zo vaak bij Universal-releases uit korte featurettes die net iets te veel op bijeen gescharrelde promotalks lijken. Naast de korte bonusfilmpjes is er eveneens een commentaarband met regisseur David Gordon Green en de acteurs Andi Matichak en Rohan Campbell. Er is een zevental minuten aan verwijderde en verlengde scènes aanwezig. In Final Girl blikt Jamie Lee Curtis welgeteld vier minuten terug op haar iconisch personage van Laurie Strode. In No Place Like Haddonfield staat het stadje Haddonfield centraal, waar Michael Meyers al decennialang moord en gruwel strooit. Verder is er nog een overbodige gag reel, en in Ending Halloween probeert men je in acht minuten uit te leggen wat de makers hebben gedaan om met Halloween Ends de ultieme finale film (?) in de franchise te bedenken. In A Different Threat krijgt de nieuwe schurk van de film, Corey, een korte featurette en wie wil meer wil weten over de evolutie van het masker dat Myers draagt, kan voor vijf minuten zijn gading vinden met The Visions of Terror. Tenslotte is er nog Twisted Deaths, wat niet meer is dan een samenvatting van alle moorden in de film.
CONCLUSIE
De horrorcommunity was vrij streng en hard voor de laatste film uit de trilogie van David Gordon Green. Halloween Ends is zeker niet de finale geworden die deze franchise verdient, maar als je je van dit idee kan loswrikken, dan heb je zeker en vast nog een degelijke thriller over, die helaas net iets te weinig slashermomenten bevat.coverStudio: Universal

Regie: David Gordon Green
Met: Jamie Lee Curtis, Andi Matichak, James Jude Courtney, Rohan Campbell, Will Patton, Jesse C. Boyd

Film:
7,5/10

Extra's:
6,5/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
16

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083256166


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Duits Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Italiaans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Deleted and Extended Scenes
• Final Girl
• No Place Like Haddonfield
• Gag Reel
• Ending Halloween
• A Different Threat
• The Visions of Terror
• Twisted Deaths
• Audiocommentaar met David Gordon Green en acteurs Andi Matichak and Rohan Campbell

Andere recente releases van deze maatschappij