:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FATHER BROWN - SEIZOEN 1
FATHER BROWN - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-02-20
Dit eerste seizoen van Father Brown is uitgebracht door Dazzler Media in een boxset met de eerste acht seizoenen. De release is echter ook los te krijgen.

SERIE

Father Brown (Mark Williams) is een katholieke priester in het gehucht Kembleford, ergens in de Cotswolds, in een niet nader gedefinieerd tijdvak ergens in de jaren '50. Naast een gedreven priester haalt Brown tussen twee preken door zijn neus niet op voor het oplossen van misdaden, waarbij de doden in zijn omgeving blijkbaar als vliegen vallen. De lokale politieman, inspecteur Valentine (Hugo Speer), krijgt een punthoofd van het feit dat Brown zich voortdurend schijnt te bemoeien met politiewerk, maar hij kan niet anders dan met tegenzin toegeven dat Brown qua speurwerk zijn meerdere is. Geholpen door parochiemedewerkster Mrs. McCarthy (Sorcha Cusack), socialite Lady Felicia Montague (Nancy Carroll) en haar chauffeur Sid (Alex Price), en af en toe geholpen dan wel gehinderd door zijn Poolse poetsvrouw Zuzanna "Susie" Jasinski (Kasia Koleczek), weet de pastoor telkens weer de waarheid aan het licht te brengen, terwijl hij intussen geniet van een goeie stamppot met worst of een lekkere borrel.
Father Brown is een figuur dat rond de eeuwwisseling werd bedacht door schrijver G.K. Chesterton, die zich zelf had bekeerd tot het katholicisme. Alhoewel enkele van de plots van de afleveringen afkomstig zijn van het werk van Chesterton, zoals The Blue Cross en The Hammer Of God, is het tijdskader vijftig jaar later verschoven, wat onder meer maakt dat er in de reeks ook gesproken wordt over auto's, kerncentrales, nazi's en andere zaken die in de jaren van Chesterton niet alomtegenwoordig waren. De afleveringen worden vooral lichtvoetig gehouden, wat niet betekent dat er hier en daar al eens een gruwelijke moord plaatsvindt, maar het format indachting moet onze schrandere priester binnen de 50 minuten de zaak tot een goed einde brengen. De BBC-reeks kent in het Verenigd Koninkrijk een eclatant succes en intussen al aan zijn tiende seizoen toe, wat natuurlijk ook deels te wijten is aan het feit dat het een schilderachtig tijdsdocument is, dat zich ongeveer in hetzelfde tijdsvak en in dezelfde streek afspeelt als Endeavour van concurrent ITV.

Brown wordt zelf vertolkt door de charismatische Mark Williams, die Harry Potter-liefhebbers zullen (her)kennen als de sullige en kroostrijke vader van Ron Weasley. Hugo Speer (The Musketeers) biedt tegengewicht als de dienstdoende commissaris van wie het gras telkens door de pastoor voor zijn voeten wordt weggemaaid. Speer zou het overigens maar één seizoen uithouden, en het verloop van commissarissen van dienst is in de volgende seizoenen nogal hoog. De andere rollen blijven redelijk stabiel, alhoewel Kásia Koleczek ook niet langer is meegegaan dan één seizoen. De reeks bevat met de aflevering The Bride Of Christ ook de introductie van het personage van Sister Boniface (Lorna Watson), die zodanig bij het publiek aansloeg dat ze een eigen spinoff kreeg.
Vergeet dus de dvd's - vanaf het negende seizoen zal u wel móeten - en schaf met een gerust geweten de Engelse Blu-rays aan. Ego te absolvo.

AFLEVERINGEN
Disk 1:
1. The Hammer Of God
De katholieke en protestantse gemeenschappen van Kembleford houden een gemeenschappelijke benefiet. De broer van dominee Wilfred Bohun (Adam Astill), Norman (Sam Hoare), gedraagt zich als een ongelikte beer, en hij wordt aangevallen door Simeon Barnes (Barry Sloane), die net heeft ontdekt dat Norman met zijn vrouw Elizabeth (Bryony Afferson) naar bed is geweest. Normans hoofd wordt echter ingeslagen met een hamer, en inspecteur Valentine staat op het punt Simeon te arresteren, wanneer Elizabeth plots bekent dat zij de moordenares is. Geen hond die het gelooft, want ze is veel te klein van gestalte om een grote jongen als Norman neer te slaan, maar toch blijft ze bij haar verklaring.
2. The Flying Stars
Father Brown en Mrs. McCarthy zijn uitgenodigd voor de opvoering van een door Anne-Marie Adams (Josephine Butler) zelf geschreven toneelstuk. Ze heeft echter kletterende ruzie met haar dochter Ruby (Amy Morgan), die met haar leerkracht John Van Ert (Ryan Hawley) wil trouwen. Helaas is Anne-Marie een drankorgel, en ze verdrinkt vlak bij een boot. Wanneer Father Brown aan één van de roeispanen bloed vindt, wordt de these van moord waarschijnlijker. De verdenking valt op haar man, kolonel Adams (Julian Wadham), die kort voor haar dood heeft gezegd dat ze niet lang meer zou leven - refererend naar haar overmatig drankgebruik. Bij de opening van het testament zijn er een paar verrassingen te beleven: de vrome, katholieke Anne-Marie laat nagenoeg haar hele vermogen na aan de kerk.

3. The Wrong Shape

Dichter Leonard Quinton (Robert Cavanah) vraagt aan Father Brown om voor zijn geesteszieke vrouw Martha (Ruth Gemmell) te zorgen als hem iets moest overkomen. Zijn bediende, de Indiër Umesh Varma (Ramon Tikaram), heeft namelijk voorspeld dat hij zal sterven. Diezelfde dag nog hangt hij zichzelf op - maar Father Brown vermoedt, te oordelen aan de knoop van de strop, dat het moord is. Quinton hield er overigens een minnares op na, Violet Parnassus (Jennie Jacques), van wie hij een schilderij heeft gemaakt in hare pure. Wanneer blijkt dat Umesh Leonards ganse fortuin erft, is hij meteen verdachte nummer één.
Disk 2:
4. The Man In The Tree
Father Brown ontvangt een uitwisselingspriester, Father Franc (Rod Hallett) uit Duitsland. De wonde van de Tweede Wereldoorlog is nog vers, en niet iedereen ziet de man even graag komen. Op diezelfde trein wordt er een man (Jonathan Sidgwick) zonder kleren uit een coupé van een wagon gegooid. Lady Felicia vindt de onfortuinlijke kerel in een boom. Hij leeft nog, maar slechts nét. Wanneer Sid 50 pond schijnt te bezitten, geld dat hij naar eigen zeggen van zijn grootmoeder heeft gekregen, vermoedt inspecteur Valentine dat hij de man heeft overvallen en uit de trein gegooid. En dan is er ook nog Annie Mace (Katherine Dow Blyton), pas terug uit de gevangenis na een verblijf van een maand, die met een derdeklasticket toch in eerste klasse is gaan zitten...

5. The Eye Of Apollo

Father Brown krijgt op zijn terreinen te maken met de Church of Apollo, een sekte van zonne-aanbidders, geleid door de charismatische Kalon (Michael Maloney). Het wordt bovendien persoonlijk voor de pater wanneer zijn poetsvrouw Susie in de ban van de grote leider geraakt. De leider heeft nogal oog voor vrouwelijk schoon, en zijn levenspartner, Dominique (Camilla Power), dochter van een rijke bankier, moet lijdzaam toezien. Wanneer ze een dodelijke val maakt uit het raam lijkt het dat Father Brown voor kalon het perfecte alibi verschaft, en al snel wordt aanhanger Adam Watkins (Ben Starr) verdacht, die niet alleen verliefd was op Dominique, maar ook Kalon beschuldigt dat er twee meisjes uit de sekte zijn verdwenen zonder boe of ba.
6. The Bride Of Christ
In het St. Agnes-klooster valt een novice dood vlak voor ze tot non gewijd wordt, klaarblijkelijk met een cyanidevergiftiging. Vooral zuster Paul (Roberta Taylor), een uit de Filipijnen aangewaaide non, trekt hard van leer tegen de zedenverwildering, maar ze is de volgende die op een zelfde manier doodvalt. Inspecteur Valentine krijgt Father Brown in zijn kielzog om hem te chaperoneren tussen de nonnen, en zo ontmoeten ze de bijdehante speurneus zuster Boniface, gespecialiseerd in scheikunde, die zo haar eigen theorieën heeft over de uit de wijnbottelarij verdwenen cyanide.

Disk 3:

7. The Devil's Dust
Ruth Bennett (Holly Earl) wordt door het hele dorp met de nek bekeken omdat ze een hoop verdachte zweren op haar rug heeft. Die worden gelinkt aan de job van haar vader Geoffrey (Pip Torrens), die in een kerncentrale werkt. De inwoners van Kembleford vrezen dat de ziekte besmettelijk is, en de dokter, Michael Evans (Jamie Glover), heeft haar opgegeven omdat hij er niet in slaagt een diagnose te stellen. Dan verdwijnt Ruth en wordt er een dagboek gevonden waaruit blijkt dat Ruth amoureuze gevoelens koesterde voor de dokter.
8. The Face Of Death
De vader van de oude koster Daniel Walsh (Peter McNeil O'Connor) overlijdt nadat hij is aangereden door Lady Margaret Galloway (Stella Gonet). Die organiseert net een schattenzoektocht voor het goede doel, en tijdens het zoeken wordt kapitein Clarence Clifton (Mark Dexter) vermoord. Margarets echtgenoot Patrick (Stephen Boxer) meent echter dat hij het slachtoffer had moeten zijn, en dat Daniel Walsh de dader is. Die these wordt ook nog eens bevestigd wanneer even later ook Lady Margaret vermoord wordt. Nochtans heeft de minnaar van hun dochter Lucia (Flora Spencer-Longhurst), Thomas Dilcott (Jack Baggs), ook een motief, want hij is net die morgen ontslagen omdat hij te veel naar Lucia lonkte.

9. The Mayor And The Magician

Burgemeester William Knight (Sam Crane) speecht op een fundraiser van de kerk die dient om een school voor het Poolse vluchtelingenkamp te sponsoren. Een politieke tegenstander, Edwin Bloom (John Lightbody), onderbreekt zijn speech en beschuldigt hem van een vastgoeddeal met voorkennis. Knight maakt zich daarop kwaad en lijkt een fatale hartaanval te krijgen. Wanneer blijkt dat de man geëlektrocuteerd is aan de micro, arresteert de politie zijn vrouw Eleanor (Louise Brealey), die net te weten is gekomen dat haar man een affaire heeft met zijn chauffeur Matilda (Emma Hiddleston). Intussen loopt er op het terrein een zakkenroller rond, en treedt er een goochelaar (Frank Grimes) die Mrs McCarthy schijnt te kennen van vroeger.
10. The Blue Cross
Meesterdief Hercule Flambeau (John Light) daagt Father Brown uit voor een battle of wits: hij dreigt ermee het kostbare reliek, het Blue Cross, te stelen wanneer dit object naar een eucharistisch congres moet worden vervoerd. Alhoewel de bisschop Talbot (Malcolm Storry) het ding liever zou toevertrouwen aan de politie, neemt Brown het initiatief om het zélf hoogstpersoonlijk te vervoeren, in een onopvallend pakje. In zijn treincoupé zitten echter nog drie andere mensen, waarvan er waarschijnlijk één Flambeau in vermomming is.

BEELD EN GELUID

Dazzler Media is een zeer fijne Britse uitgever die vooral televisieseries uitbrengt, in een onberispelijke kwaliteit. Nu JustBridge is gestopt met het uitgeven van Britse detectives, kan u best overschakelen op de UK-releases, die alleszins een stuk meer respectvol behandeld worden dan de Benelux-dvd's. Wat u er echter voor lief moet bijnemen, is dat het beeld slechts uitgevoerd is in 1080i in plaats van 1080p, maar de Blu-ray is beslist een grootse verbetering tegenover de dvd's. De aflijning is veel beter, het kleurcontrast is dieper en we krijgen een behoorlijk helder en kleurrijk beeld dat het pittoreske Kembleford goed in de verf zet. Qua geluidstrack hebt u de keuze tussen een Engelse DTS-HD MA 5.1-track en een LPCM 2.0-track, en uiteraard prefereren we de eerste, die af en toe leuke surrounds weet te genereren, zeker voor een televisieserie van eerder bescheiden omvang. U hoort dus af en toe eens een oldtimer in de surrounds toeteren of iemand offscreen de trap op lopen.

EXTRA'S

Helaas bevat deze release geen bonusmateriaal, maar de dvd-releases bevatten dat ook niet.

CONCLUSIE

Father Brown is een klassieke whodunit in een mooi tijdskader, en voor de liefhebbers is er deze niet te versmaden Engelse versie van Dazzler Media, die de Benelux-dvd's op alle vlakken overtroeft.


coverStudio: Dazzler Media

Regie: Ian Barber, Matt Carter, Dominic Keavey
Met: Mark Williams, Sorcha Cusack, Alex Price, Nancy Carroll, Hugo Speer, Kásia Koleczek

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Detective

Versie:
U.K.

Jaar:
2013

Leeftijd:
12

Speelduur:
467 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060352308068


Beeldformaat:
1.78:1 1080i HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels LPCM 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij