:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> VYKRADENA PRYNTSESA - RUSLAN I LYUDMYLA (THE STOLEN PRINCESS)
VYKRADENA PRYNTSESA - RUSLAN I LYUDMYLA (THE STOLEN PRINCESS) (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-03-16
FILM
Straatartiest Ruslan (Daniel J. Edwards), die maar wat liever een ridder zou zijn, ontmoet per toeval in de straten van het koninkrijk de prinses Mila (Alyson Leigh Rosenfeld), die uit het paleis is gevlucht omdat haar vader haar per se aan een bruidegom wil helpen. De twee beleven een romantisch dagje uit, maar op het einde van de dag wordt Mila gekidnapt door de kwaadaardige tovenaar Chornomor, die in het verleden al enkele kidnappingen van prinsessen op zijn naam heeft staan, want hij beleeft er genoegen aan om die om te toveren tot standbeelden. De tovenaar Fin kan ervan meespreken. Hoe dan ook, eens de koning als beloning voor het terugbrengen van zijn dochter in het vooruitzicht heeft gesteld dat diegene die deze taak volbrengt, ermee mag trouwen, zet Ruslan samen met zijn neef Lester koers naar een betoverd land om Mila uit de klauwen van Chornomor te bevrijden. Mila zelf is geen katje om zonder handschoenen aan te pakken, en Chornomor heeft er zijn handen mee vol, zeker nadat ze zijn magische hoed heeft gestolen waarmee de drager onzichtbaar kan worden. En tot overmaat van ramp zijn er nog andere kapers op de kust die een huwelijk met een prinses wel zouden zien zitten.
We krijgen niet alle dagen een Oekraïense tekenfilm voor de kiezen. Deze film, een bewerking van een sprookje van de bekende Russische auteur Aleksandr Pushkin, is nog gemaakt vooraleer de oorlog tussen Rusland en Oekraïne uitbrak, en we vermoeden dat de Oekraïners voor het ogenblik wel wat anders aan het hoofd hebben. De animatiestudio Animagrad heeft vooral veel inspiratie gehaald bij de platste grootste gemeenste deler in Hollywood, en critici hebben de film verweten dat de typische Slavische flair van het werk van Pushkin is moeten wijken voor een vlakke en onkaraktervolle setting die misschien op de namen van de personages na overal gesitueerd zou kunnen zijn. De film is dan ook nog eens grotendeels afgewerkt in India, wat het geheel reduceert tot eenheidsworst. De Engelse stemacteurs - waar de synchronisatie van de personages op afgestemd is - behoren onveranderlijk tot het clubje dat zijn kost verdient met het inspreken van tekenfilmfiguurtjes, en er is niet één bekende naam bij, wat anders als promotiestunt had kunnen tellen.
Animagrad heeft nochtans na deze The Stolen Princess, zoals de Engelse titel luidt, nog enkele titels op haar naam staan, en aanvankelijk was het de bedoeling om één geanimeerde langspeelfilm per jaar te produceren, met Russisch klinkende titels als Mavka. The Forest Song, Snow Republic en Roksolana And Suleiman. Deze Stolen Princess, de eerste film die van de band rolde, vond op de internationale markt nogal wat aftrek, maar bleek vooral in eigen land succes, want er gingen meer mensen naar kijken dan naar Pixar's Coco. Voor de soundtrack werd onder meer beroep gedaan op de Amerikaanse zanger Robbie Nevil, en dat is dan ook de enige naam op de affiche die een belletje doet rinkelen. Qua animatiestandaarden heeft men achter het voormalige IJzeren Gordijn al wel wat bijgeleerd sinds Bolek en Lolek, en alhoewel de animatiefiguurtjes niet ingehouden zijn en als onvolprezen ADHD'ers met hun hoofd van links naar rechts waggelen, is de animatie toch ook weer niet spuuglelijk dat het afstoot - misschien op de karikaturale Chornomor na.
Het ware interessant geweest om de verdere evolutie van Animagrad te hebben kunnen volgen, maar een eng Hitlerachtig dictatortje dat zijn oog op Oekraïne heeft laten vallen, heeft er anders over beslist. Alhoewel Mavka. The Forest Song komt kennelijk in 2023 alsnog in de Westerse zalen uit. Afwachten is de boodschap.

BEELD EN GELUID

Op deze release van Dazzler Media valt alvast niet veel aan te merken. Alhoewel de film geen al te lange speelduur heeft, krijgen we toch een double layer-schijf, wat maakt dat de compressie niet al te rare artefacts veroorzaakt. Sommige van de decors zijn mooi kleurrijk met veel primaire, afstekende tinten, en er is werk gestoken in het design, alhoewel misschien de bewegingen van de figuurtjes wat vlotter mochten. Zo worden de hoofdpersonages in één welbepaalde scène achtervolgd door een hamster, en dit krijgen we te zien vanuit het first person shooter-standpunt van de hamster zelf, met nogal redelijk hoekige bewegingen die ons aan het computerspelletje Doom deden denken. De soundtrack is op Engelse leest geschoeid en is zowel aanwezig in een DTS-HD MA 5.1-variant als in een ongecomprimeerde LPCM 2.0-track. De eerste track is alvast mooi ruimtelijk gespreid met hier en daar de strapatsen van een draak of een ander monster dat in de surroundkanalen zit, maar ook hier is het totaalplaatje er één van bescheidenheid. Toch niet slecht voor een eerste poging.
EXTRA'S
We krijgen alleen een trailer (2:23) en een teaser (1:02).

CONCLUSIE

Een moedige eerste poging van de Oekraïners om de hegemonie van de Amerikaanse filmstudio's te doorbreken, maar ze zullen nog veel borsjt moeten eten om mee te mogen spelen. U vindt deze schijf voor een prijsje bij de Engelse webwinkels.


coverStudio: Dazzler Media

Regie: Oleh Malamuzh
Met: Abe Goldfarb, Alyson Leigh Rosenfeld, Andrew Watts, Dan Edwards, Billy Bob Thompson, Daniel Johnson, Dave Willis, Jake Paque, Jason Griffith, Kate Bristol, Marc Thompson, Samara Naeymi, Tom Wayland

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
B

Genre:
Avontuur

Versie:
U.K.

Jaar:
2018

Leeftijd:
PG

Speelduur:
91 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060352306767


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels LPCM 2.0

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Trailer
• Teaser

Andere recente releases van deze maatschappij