:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BLACK ADAM
BLACK ADAM (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-02-10
FILM
De natie Kahndaq was reeds 2600 voor Christus een plek waar de mensen werden uitgebuit om naar het kostbare eternium te graven, waarvan koning Ahk-Ton de zogenaamde Kroon van Sabbac wilde smeden. Het volk vroeg en kreeg een held, Teth Adam (Dwayne Johnson), die het verzet leidde, maar tijdens zijn strijd werd ingegraven in een tombe. Vijfduizend jaar later is er eigenlijk nog niets veranderd, alleen wordt Kahndaq nu overspoeld door de neokoloniale privémilitie van Intergang (ja hoor, zo subtiel zijn ze om de slechteriken aan te duiden). Adrianna Tomaz (Sarah Shahi) heeft moeten aan den lijve ondervinden dat Intergang kwaadaardig is, want ze hebben haar man vermoord. Samen met haar broer Karim (Mohammed Amer) en zijn vriend Ishmael (Marwan Kenzari) graven ze naar de kroon, en laten daarbij Adam vrij uit zijn gevangenis.
Adam zal het echter worst wezen wie de slechten en wie de goeien zijn: al wie in zijn weg loopt, wordt genadeloos in frennen vaneen gescheurd. Amanda Waller (Viola Davis) voelt zich geroepen in te grijpen, en ze stuurt de Justice Society op Black Adam af: de vogelmens Hawkman (Aldis Hodge), de wind controlerende Cyclone (Quintessa Swindell), Atom Smasher (Noah Centineo) die zich in een reus kan veranderen en telepaat dr. Fate (Pierce Brosnan) die de toekomst kan voorspellen. Ze krijgen al dadelijk van Adrianna het verwijt toegeschoven dat ze al die jaren aan de zijlijn hebben gestaan en Kahndaq niet te hulp zijn gekomen toen de natie het nodig had. Nu haar zoontje Amon (Bodhi Sabongui) is ontvoerd, en de tegenstanders hem alleen maar willen ruilen voor de kroon, moeten Black Adam en de Justice Society samenwerken, en dat loopt niet van een leien dakje.
De zaken lopen niet goed bij DC de laatste maanden. Henry "Superman" Cavill, die in deze prent een cameo heeft, is bedankt voor bewezen diensten, verschillende sequels gaan tot nader orde niet door, The Flash dan weer wél, en regisseur James Gunn heeft een ambitieus plan om DC te "hervormen" waarbij zowat alles op de schop moet. Black Adam werd nog gedraaid vooraleer DC de plannen voor hun cinematic universe bekendmaakte, wat betekent dat u vergeefs zal zitten wachten op een vervolg. Het stond nochtans in de sterren geschreven dat ook spierbundel Dwayne Johnson vroeg of laat in de één of andere superheldenfranchise aan boord zou worden gehesen - The Scorpion King rekenen we even niet mee - en Black Adam moet dan ook zijn moment de gloire zijn.
Black Adam staat stijf van de clichés. Vervang Kahndaq door Wakanda, Hawkman door Falcon, Cyclone door Storm, Atom Smasher door Ant-Man, dr. Fate door Professor X, de Justice Society door de Justice League en Sabbac door Hellboy, en niemand ziet het verschil. De enige uitzondering is het titelpersonage zelf, dat in tegenstelling tot de meeste superhelden zich niet bewust wil zijn van zijn heldenstatus, en het eigenlijk niet kan schelen voor welke partij hij vecht. Ook de mise-en-scène is feitelijk één opeenstapeling van CGI-gevechten waarvoor het departement speciale effecten overuren heeft gedraaid. De actiesequenties staan daarbij een goede karakterontwikkeling in de weg, en vooral de leden van de Justice Society zijn pijnlijk onderontwikkeld. Vooral Atom Smasher en Cyclone zijn duidelijk maar in de cast geschreven om een bepaalde demografie naar de cinema te lokken. Dit spreekt dan weer de duistere sfeer tegen die het titelpersonage gebruikt om zijn tegenstanders soms letterlijk tot bloedige pulp te vermalen, die eerder in een R-rated film thuishoort. Niet dat Black Adam een slechte film is, maar hier en daar mist deze duidelijk focus, en met de op til zijnde reorganisatie ziet het er niet naar uit dat Adam een tweede kans gaat krijgen. Hoewel, zeg nooit nooit.
BEELD EN GELUID
Black Adam krijgt een mooie strakke 4K-transfer met sterk contrast, zeer mooie detailshots op bijvoorbeeld de gebouwen in Kahndaq, en zeer gesatureerde kleuren met onder meer gesmolten lava en blauwe bliksems. In dit CGI-feest is er nauwelijks grain te bespeuren, wat onder meer maakt dat het vliegtuig van de Justice Society er gelikt uitziet. Daarenboven krijgen we een Dolby Atmos 7.1.4-track met veel ambiance, surroundgeluid à volonté en toch nog in al dat geweld perfect verstaanbare dialogen. Werkelijk een toptransfer!

EXTRA'S
Al het bonusmateriaal staat op de bijhorende Blu-ray, en bestaat uit tien featurettes. In The History of Black Adam (10:08) presenteert actrice Sarah Shahi de striporigine van het titelpersonage. Acteur Aldis Hodge neemt dan in Who is the Justice Society? (14:16) om de origine van de andere leden van het team voor te stellen. In From Soul to Screen (6:09) is het de beurt aan onder meer producent Hiram Garcia en acteur Dwayne Johnson om hun kijk te geven op het naar het grote scherm te vertalen van de titelheld. Black Adam: A Flawed Hero (5:09) overloopt de sterktes en zwaktes van Adam, in Black Adam: New Tech Old World (4:49) vertellen de productiedesigners wat over het futuristische landschap en de locaties die daarvoor in aanmerking kwamen, en Black Adam: Taking Flight (3:32) toont ons hoe de scènes in stand zijn gekomen waarin het luchtruim wordt gekozen.
Kahndaq: Designing a Nation (6:27) toont ons de opbouw van de fictieve natie (ik zei daar bijna Wakanda) in zowel heden als verleden, en The ROCK of Eternity (5:42) behandelt het gebruik van fictieve talen en geschriften. Dan is er nog Costumes Make the Hero (8:25), een kijkje achter het design van de van de pot gerukte superheldenoutfits, en Black Adam: A New Type of Action (6:38) tenslotte biedt ons een blik achter de actiescènes, kortom op al wat in deze film ontploft of neerstort.

CONCLUSIE

Black Adam is een beetje een ondergeschoven kindje uit de DC-stal. De film bevat weinig originaliteit, maar is anderzijds dan ook weer niet slecht te noemen. Wél volledig in orde is de transfer, en we krijgen er nog wat leuke extra's bovenop.


coverStudio: Warner

Regie: Jaume Collet-Serra
Met: Dwayne Johnson, Aldis Hodge, Noah Centineo, Sarah Shahi, Marwan Kenzari, Quintessa Swindell, Pierce Brosnan

Film:
7,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
124 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888259641


Beeldformaat:
2.40:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels Dolby Digital 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "The History of Black Adam"
• Documentaire "Who is the Justice Society?"
• Documentaire "From Soul to Screen"
• Documentaire "Black Adam: A Flawed Hero"
• Documentaire "Black Adam: New Tech Old World"
• Documentaire "Black Adam: Taking Flight"
• Documentaire "Kahndaq: Designing a Nation"
• Documentaire "The ROCK of Eternity"
• Documentaire "Costumes Make the Hero"
• Documentaire "Black Adam: A New Type of Action"

Andere recente releases van deze maatschappij