:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ANNE WITH AN E - SEIZOEN 2
ANNE WITH AN E - SEIZOEN 2 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-03-08
SERIE
Weesmeisje Anne (Amybeth McNulty) is intussen goed ingeburgerd op het landgoed Green Gables in Avonlea, waar ze bij broer en zus Matthew (Robert Holmes Thomson) en Marilla (Geraldine James) Cuthbert een strenge maar rechtvaardige thuis heeft gevonden. Diana (Dalila Bela) is haar hartsvriendin waar ze al haar besognes aan kwijt kan, en voor de rest is haar levendige fantasie zowel een vloek als een zegen. Het harde klimaat van Canada laat de gemeenschap op zichzelf terugplooien, maar tegelijkertijd is er achterdocht tegenover al wat vernieuwend is, en leeft een bepaald segment van het dorp - het kan seksistisch overkomen, maar het zijn vooral de vrouwen - van achterklap en roddel. Tegen die achtergrond probeert Anne met schade en schande volwassen te worden. Ze mag voor de eerste keer naar een feest, neemt het op voor een jongen in haar klas met homoseksuele neigingen, en als klap op de vuurpijl is ze zodanig gefrustreerd over haar vuurrode haar dat ze een experiment doet met een kleurspoeling, met een dramatische afloop waarbij enkel de schaar nog uitkomst biedt, tot gevolg.
Of Anne werkelijk een eeuw voorstaat in haar opvattingen zoals de titelsong van The Tragically Hip doet vermoeden, laten we even in het midden, maar Anne With An E is een interpretatie van het werk van Lucy Maud Montgomery door een 21e-eeuwse bril. Netflix heeft de reeks drie seizoenen lang ondersteund, waarna ze er naar Netflix-gewoonte de stekker uittrok, en we zijn met deze drie schijven in het tweede seizoen beland. Netflix zal het blijkbaar nooit leren om duurzaam te investeren in langer lopende reeksen, maar dit terzijde. Er is meer sprake dan bij het eerste seizoen van overkoepelende verhaalbogen, die netjes in de laatste aflevering afgerond worden. Toch sluipt er af en toe een klein anachronistisch foutje in het narratief: het atoommodel dat de begeesterde lerares Miss Stacy (Joanna Douglas) aan haar leerlingen uitlegt, werd pas in 1912 op punt gesteld, en dus niet op het einde van de 19de eeuw. En of er zoveel tolerantie bestond tegenover homoseksualiteit zoals de lesbische relatie van Tante Josephine (Deborah Grover), lijkt historisch ook een beetje met de haren gesleurd, allemaal met goede bedoelingen natuurlijk, en mooi meegenomen als je de reeks naar een hedendaagse context wil vertalen, maar weinig historisch. De cast wordt bovendien met enkele personages uitgebreid, zoals Bash (Dalmar Abuzeid), de zwarte vriend van Gilbert Blythe (Lucas Jade Zumann), die zich in Avonlea wil vestigen maar op een muur van racisme stuit - behalve dan bij de zachtmoedige familie Cuthbert.

Het tweede seizoen van Anne With An E bevat tien afleveringen met een goed, robuust scenario, mooie uitwerking en zeer natuurlijk acteerspel, vooral van de kinderen. Meer moet dan ook niet zijn.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
8. Youth Is The Season Of Hope
De Cuthberts zitten nu met twee logés in huis, Mr. Dunlop (Shane Carty) en Nathaniel (Taras Lesiuk). Die laatste beweert dat hij in opdracht van een bedrijf de grond doorzoekt naar ijzeroxide, maar per ongeluk op een ader goud is gestoten. Duidelijk plant hij om de inwoners van Avonlea een poot uit te vijzen, en Anne loopt hem in de weg. Die probeert intussen een brief naar Gilbert te sturen, maar die werkt intussen als kolenschepper op een schip.
9. Signs Are Small Measurable Things, But Interpretations Are Illimitable
Gilbert landt in Trinidad, en komt te weten dat zijn vriend Bash feitelijk afkomstig is van een slavenfamilie. Nathaniel wil iedereen 150 dollar afpersen voor een zogezegde goudanalyse, met dan de bedoeling om met de kassa te gaan lopen. Niet iedereen is echter even snel overtuigd. Anne pakt een schrik omdat ze denkt dat het in het bos spookt. In de klas wordt een jongen, Cole Mackenzie (Cory Gruter-Andrew), door de leraar hard aangepakt omdat hij zit te tekenen tijdens het voorleesuur, maar de jongen heeft klaarblijkelijk talent.

10. The True Seeing Is Within

Anne mag mee met de familie Barry naar Charlotteville om haar brief voor Gilbert te posten. In een bar ontmoeten zij en Diana Malcolm Frost (Tom McCamus), een aan lager wal geraakte journalist die hen eindelijk de ogen opent en hen doet inzien dat Nathaniel een bedrieger is. Intussen krijgen Nathaniel en Dunlop ruzie, want die laatste wil in Avonlea blijven.
11. The Painful Eagerness Of Unfed Hope
Anne vindt in de post brieven van Jeannie (Brenda Bazinet) aan Matthew, maar die heeft geen zin om ze te beantwoorden. Anne besluit daarom in zijn naam terug te schrijven, maar dat kan natuurlijk niet goed aflopen. In Trinidad assisteert Gilbert bij een bevalling. De moeder van Diana heeft het dan weer in haar hoofd gestoken om haar dochters op te voeden volgens de regels van de etiquette, maar dat blijkt een op voorhand verloren zaak.

Disk 2:

12. The Determining Acts Of Her Life
Anne ontwikkelt plots een ongezonde fascinatie voor kussen. Ze verzamelt de jongens en meisjes van de klas voor een rondje spin the bottle, maar er komen nare herinneringen boven uit de tijd van het weeshuis. Ze vindt zichzelf te lelijk, en besluit iets aan haar haar te gaan doen met een kleurspoeling. Helaas pakt de kleur wat verkeerd uit... Ze vindt intussen wel wat common ground met Cole, die zich ook een buitenstaander voelt, en wellicht een homo is die nog niet uit de kast is gekomen.
13. I Protest Against Any Absolute Conclusion
Anne moet wennen aan het feit dat haar haar kortgeknipt is en dat iedereen haar voor een jongen houdt. Tijdens het jaarlijkse kerstspel kan ze echter daardoor makkelijk inspringen in de hoofdrol. Billy (Christian Martyn) heeft ervoor gezorgd dat Cole zijn pols heeft gebroken en het decor niet op tijd afkrijgt. Matthew moet te elfder ure op zoek naar een spade als rekwisiet, maar hij heeft niet al te beste herinneringen aan het toneel.

14. Memory Has As Many Moods As The Temper

Tante Josephine geeft een feest, en met een leugentje links en rechts weten Anne, Diana en Cole zichzelf uit te nodigen. Diana is geschokt wanneer ze te weten komt dat Josephine een relatie had met een andere vrouw. Cole kan na de breuk van zijn pols niet meer tekenen, maar krijgt de raad om iets met klei te doen. Marilla krijgt in huis een ongeval omdat haar zicht achteruit schijnt te gaan.

Disk 3:
15. Struggling Against The Perception Of Facts
Mr. Phillips (Stephen Tracey) gaat trouwen met Prissy (Ella Jonas Farlinger), maar hij eist al dadelijk dat zijn toekomstige bruid stopt met studeren. Cole beweert - takes one to know one - dat Phillips eigenlijk ook homo is. Bash vergaat intussen van de tandpijn en heeft besloten zichzelf te helpen met behulp van een touwtje en een deur. De wonde ontsteekt echter en hij moet naar een dokter. Hij ondervindt echter aan den lijve dat zwarten op de trein niet welkom zijn. Gilbert is benieuwd naar de doktersstiel. Voor Marilla is het verdict dat ze een bril zal moeten dragen.
16. What We Have Been Makes Us What We Are
De nieuwe lerares, Miss Stacy, arriveert, en ze haalt zich al dadelijk de woede vn de vrouwenkring op de hals: ze draagt geen korset, wel een broek, rijdt motorfiets en houdt er op zijn zachtst gezegd onorthodoxe leermethodes op na. Anne is al dadelijk gefascineerd, maar ze blundert in haar bijzijn, en dat levert haar strafwerk op. Ze toont Miss Stacey de geheime hut in het bos waar Cole zijn beeldhouwkunst bedrijft, maar daarmee verraadt ze per ongeluk dat Cole systematisch spijbelt. Bovendien heeft Anne het in haar hoofd gestoken dat ze de vos die nu al enige tijd de kippen belaagt, moet beschermen. Billy trekt er echter op uit met een jachtgeweer, en stoot op de geheime schuilplaats... met dramatische gevolgen.

17. The Growing Good Of The World

De dorpsraad staat op het punt Miss Stacy te ontslaan. Anne heeft een gewaagd plannetje om dat te verhinderen, maar hiervoor moet ze samen met haar vrienden als blinde passagier naar Charlotteville reizen. Bash's hart is gebroken wanneer hij denkt dat zijn geliefde Mary (Cara Ricketts) een ander heeft, maar niets is wat het lijkt... Cole neemt een beslissing wat hij met de rest van zijn leven aan wil.

BEELD EN GELUID

Ook ditmaal mogen we blij zijn dat Anne With An E op Blu-ray beschikbaar is bij Dazzler Media. De schijven zijn zeer rudimentair maar deugdelijk; de natuurpracht van de streek rond Prince Edward Island komt ten volle tot haar recht, zeker in de winterlandschappen, er is veel aandacht aan detail en textuur geschonken, en de disks zijn vrij van artefacts. Het geluid wordt in DTS-HD MA 5.1-gepresenteerd, waarbij de surrounds sporadisch worden aangesproken, als bijvoorbeeld een bende pestkoppen begint om zich heen te schieten met een jachtgeweer. Daarnaast klinken ook de stoomtreinen geweldig nostalgisch en is er ambiance op het feest van Tante Josephine.
EXTRA'S
Wederom blijft deze release verstoken van bonusmateriaal.

CONCLUSIE
Nu de personages in het eerste seizoen duidelijk omkaderd zijn, kan in het tweede seizoen van Anne With An E een versnelling hoger geschakeld worden, en wordt de wereld van Anne weer een beetje groter. Pluim voor Dazzler Media dat ze een Netflixreeks willen uitbrengen op fysieke media. Dat zien we graag.


coverStudio: Dazzler Media

Regie: Helen Shaver, Paul Fox, Ken Girotti, Anne Wheeler, Norma Bailey, Amanda Tapping
Met: Amybeth McNulty, Geraldine James, Robert Holmes Thomson, Lucas Jade Zumann, Dalila Bela, Corinne Koslo, Cory Gruter-Andrew, Deborah Grover, Dalmar Abuzeid

Film:
8,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Coming-of-age

Versie:
U.K.

Jaar:
2018

Leeftijd:
PG

Speelduur:
423 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5060797570303


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij