:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PUSS IN BOOTS 2 - THE LAST WISH
PUSS IN BOOTS 2 - THE LAST WISH (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-03-06
FILM
Nadat Puss In Boots (Antonio Banderas) een fiësta heeft gegeven in een huis dat niet het zijne is, en daarbij uitgebreid zijn eigen lof heeft bezongen, wordt hij na een schermutseling met een reus verpletterd door een klok. De dokter (Anthony Mendez) komt tot de conclusie dat Puss hierbij zijn achtste van negen levens heeft opgebruikt, en raadt hem aan om zich terug te trekken in het kattenpension van Mama Luna (Da'Vine Joy Randolph) om daar zijn oude dag te slijten. Puss, die nogal onachtzaam met zijn levens is omgesprongen, is dit aanvankelijk niet van plan, maar hij wordt achtervolgd door een wolf (Wagner Moura) die Pietje de Dood blijkt te zijn, en het op zijn laatste leven gemunt heeft. In het pension verwordt Puss al snel tot een vadsige bejaarde kater, totdat op een dag de criminele bende van Goldilocks (Florence Pugh) en haar drie criminele beren (Ray Winstone, Olivia Colman en Samson Kayo) komt aankloppen. Zij hebben Puss nodig voor een klus waarbij hij bij Jack Horner (John Mulaney), een personage uit een kinderrijmpje, een kaart moet stelen die naar het Zwarte Woud leidt.
In het Zwarte Woud ligt een wensster die welgeteld één wens kan vervullen. Puss besluit al snel voor eigen rekening te gaan werken, want hij wil natuurlijk zijn negen levens terugwensen. Alleen is hij niet de enige: ook zijn oud lief Kitty Softpaws (Salma Hayek Pinault) staat op het punt om de kaart te stelen. Puss, Kitty en een hond die zich voordoet als kat, Perrito (Harvey Guillén), besluiten om tijdelijk een verbond te sluiten om de tegenpartijen te snel af te zijn. De guitige Perrito is echter zó naïef dat je hem geen kwaad zou toewensen, en hij weet dankzij zijn snulligheid de voornaamste dodelijke vallen op weg naar de ster te omzeilen. Maar naast Goldilocks en Jack Horner zit ook de wolf nog altijd achter Puss aan...
De Shrek-franchise heeft al lang twintig kaarsjes uitgeblazen, en ook de Puss In Boots-spinoff is al tien jaar oud, vandaar dat het gek lijkt dat pas in 2022 deze laatste film een sequel krijgt, en dat in tijden waarin sequels van succesvolle franchises elkaar opvolgen alsof het niks is. Puss In Boots 2: The Last Wish, die tien jaar lang heeft liggen gisten, was voor mij dan ook dé verrassing van 2022, want niet alleen overtreft de film de reputatie van zijn voorganger, het verhaal beschikt naast de gebruikelijke portie onverkwikkelijke ongein - Pinocchio (Cody Cameron) en Gingerbreadman (Cody Vernon) maken een cameo - ook nog verrassend veel diepgang wanneer Puss met zijn eigen sterfelijkheid wordt geconfronteerd. Als je een abstract begrip als de dood op leest van kindren kan schoeien, dan weet je dat je als filmmaker goed bezig bent. Tevens laat het einde een mogelijkheid open om ook de Shrek-franchise nieuw leven in te blazen, dus de sprookjeswereld van Far, Far Away is nog lang niet uitbezongen.
Er wordt ook geopteerd voor een nieuwe visuele stijl in sommige van de scènes. Vooral als alle actieregisters opengetrokken worden, zoals bij het duel tussen Puss en de reus in het begin van de film, krijgen we een schokkerig beeld waarbij het lijkt alsof het aantal frames per seconden gehalveerd is. Persoonlijk heb ik het meer op de oude, fotorealisische stijl, waarin we onder meer Puss in de kattenbak zien duiken en voedsel tot zich zien nemen dat het beste nog kan omschreven worden als smurrie. Enkele klassieke grapjes, zoals Puss' gepatenteerde kattenoogjes die de omstaanders moeten vermurwen, worden in een nieuw jasje gestoken. Kortom, dit gelaagde verhaal met een weldoordachte plot staat bol van de spitse dialogen, waarbij vooral Antonio Banderas de kater die een bijzonder hoge eigendunk heeft, ook eens van zijn kwetsbare kant toont.
BEELD EN GELUID
Zoals met de meeste computergegenereerde films valt er op de visuals niets af te dingen. De animatie is zeer kleurrijk en rijkgedetaillerd, en het Zwarte Woud is ondanks zijn naam een kleurrijk feest, dat vooral zijn naam blijkbaar heeft ontleed aan de vele dodelijke valstrikken die er gespannen zijn. Detaillering aan onder meer de vacht van Puss is er boenk op, en vooral de onverzorgde versie van onze held, met een baard van drie maanden, wordt alleen maar hilarischer door de manier waarop dit allemaal geanimeerd wordt. Jammer genoeg brengt Universal deze film niet uit op 4K met Nederlandse ondertitels, want dat had zeker nog net een beetje meer cachet gegeven. De geluidsband is een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4 die langs alle kanten uit de speakers knalt, en toch voldoende uitgebalanceerd blijft, met onder meer enkele meer ingetogen nummers wanneer Puss besluit zijn degen aan de haak te hangen (figuurlijk dan, want de wolf is ermee weg). De gecreëerde atmosfeer van het Dark Forest is tot in de puntjes verzorgd, waarbij de dialogen veel richting hebben wanneer er bijvoorbeeld plots een tegenstander opduikt.
EXTRA'S
We krijgen redelijk wat bonusmateriaal, maar inhoudelijk vallen ze tegen het einde aan wat licht uit, het audiocommentaar door regisseur Joel Crawford, co-regisseur Januel P. Mercado, producent Mark Swift, editor James Ryan en hoofd scenario John Gilbert wellicht uitgezonderd. Er is wel nog een leuke kortfilm "The Trident" (4:01) waarin Puss gedetailleerd vertelt over één van zijn acht vorige overlijdens (die waarbij hij uit een kanon geschoten wordt). Er zijn vervolgens ook nog drie verwijderde scènes (7:57) waarbij u het met storyboards moet stellen, inclusief een inleiding door de regisseur. A Cast of Characters (13:24) zijn enkele korte voorstellingen van de personages en hun stemacteurs, en In the Beginning (9:12) toont ons de wortels van deze film die in de Shrek- en Puss In Boots-films van weleer terug te vinden zijn; er wordt ook verteld hoe men deze film, vooral dan qua visuele stijl, heeft willen vernieuwen. Jack Horner's Line-O-Rama (1:44) is een vergelijking tussen het stemmenwerk van stemacteur John Mulaney, afgewisseld met beelden in de film, en Fearless Hero (3:01) is een lyric-videoclip van Puss' dijenkletser-nummer. How to Draw the Purrfect Pawtrait (11:53) is het op Dreamworks-releases klassieke momentje waarop de kindertjes wordt geleerd hoe ze Puss, Kitty en Perrito kunnen tekenen, wat een beetje gek is aangezien het om computeranimatie gaat, en How to Make a Paper Perrito (7:14) is goed voor als u in uw familie de kleintjes aan het knutselen wil zetten. Dan is er nog Kitty Cam (14:28), een verzameling opnames van spelende katjes, die werkelijk als opvulsel dienen.

CONCLUSIE

Niet veel sequels van animatiefilms kunnen zo'n goede geloofsbrieven voorleggen als Puss In Boots 2: The Last Wish. We worden ook blij van de presentatie, maar iets minder blij dat Universal geen UHD bij ons uitbrengt.


coverStudio: Universal

Regie: Joel Crawford
Met: Antonio Banderas, Salma Hayek Pinault, Harvey Guillén, Florence Pugh, Olivia Colman, Ray Winstone, Samson Kayo, John Mulaney, Wagner Moura

Film:
9/10

Extra's:
5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
6

Speelduur:
104 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083256401


Beeldformaat:
2.39:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Vlaams Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Digital Plus 7.1
Duits Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Frans audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Digital Plus 7.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Audiocommentaar door regisseur Joel Crawford, co-regisseur Januel P. Mercado, producent Mark Swift, editor James Ryan en hoofd scenario John Gilbert
• Kortfilm "The Trident"
• 3 verwijderde scènes
• Documentaires "A Cast of Characters"
• Documentaire "In the Beginning"
• Documentaire "Jack Horner's Line-O-Rama"
• Lyric video "Fearless Hero"
• Documentaires "How to Draw the Purrfect Pawtrait"
• Documentaire "How to Make a Paper Perrito"
• Documentaire "Kitty Cam"

Andere recente releases van deze maatschappij