:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ED TV
ED TV
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-04-07
FILM
De techniek staat niet stil staan, en als je als filmonderwerp in deze bak graait, dan kom je bijna gegarandeerd op een titel uit die de jaren des tijds onmogelijk kan overleven, en dat is het pijnlijke geval met Ed Tv uit 1999. Ron Howard koos ervoor om de televisie aan de schandpaal te nagelen, en dan in het bijzonder de rage van de reality tv, maar helaas is de satire die Ed TV enigszins toen nog was, nu bittere realiteit geworden.
Een televisiezender uit San Francisco denkt het warm water te hebben uitgevonden door een doodgewone burger uit te kiezen die men 24 uur zal volgen. Het project is bedacht door de producente Cynthia (een verschrikkelijk slecht acterende Ellen DeGeneres). Een goed idee, en dat vindt ook haar baas Whitaker (Rob Reiner), ook al duurt het een tijdje voor die zich laat overhalen, maar eens de kijkcijfers de hoogte ingaan, is hij degene die met de eer gaat lopen. Zo zijn mannen nu eenmaal. Helaas voor Ron Howard zijn we ondertussen geteisterd door Big Brother en Temptation Island, of zo je wil De Pfaffs of De Vermeires, en dus oogt de film anno 2023 allesbehalve grensverleggend. En daar komt nog het feit bij dat ongeveer tegelijkertijd het gelijkaardige, maar veel betere The Truman Show met Jim Carrey uitkwam. De producers maakten zich daar geen zorgen over en waren er rotsvast van overtuigd dat het publiek geen serieuze film wilde zien met Carrey, maar The Truman Show werd een grote hit, en Universal die met Ed TV opgescheept was zat met de gebakken peren.
Het probleem van Ed TV is ook het personage. Matthew McConaughey speelt wel overtuigend de rol van Ed, en je kan zien dat er in hem een veel beter acteur schuilde dan wat men er destijds uitkreeg, maar het is wel een oerdomme Amerikaan die in een videotheek werkt (waar niks mis mee is) en die wieldoppen verzamelt (hierover zullen we maar niks zeggen). Een sympathieke knul, maar wel één die niks te vertellen heeft, waarvan je je niet alleen afvraagt waarom de Amerikanen deze kerel in een programma willen zien, maar ook hoe je je als kijker twee uur door deze ellende zal moeten zien te sleuren. Zijn broer, een irritante Woody Harrelson, maakt het alleen maar erger.
De twee uur zitten volgepropt met de meest idiote voorspelbaarheden, want uiteraard wordt Ed verliefd op het liefje (Jenna Elfman) van zijn broer, of ligt zijn moeder te rampetampen met haar ex (Dennis Hopper die jammer genoeg maar een paar minuten komt opdraven). Howard verzuipt niet alleen in de clichés, maar ook door zijn veel te stroperige manier van regisseren. Er is de obligatoire Jay Leno of Michael Moore, er is iets met de vogeltjesdans en als Ellen DeGeneres in tranen uitbarst, lijkt het wel of ze een emmer nodig heeft. Om het helemaal compleet te maken krijg je nog de meest van de pot gerukte finale die je ooit in een komedie zag. Ed TV is degoutant slecht, en 120 minuten ronduit irritant en het zoveelste bewijs dat Ron Howard één van de meest overschatte Hollywood-regisseurs is.
BEELD EN GELUID
Het gaat om een oudere titel uit de Universal-stal, en wat je niet van de film kan zeggen, kan je wel over de transfer vertellen want die heeft de tand des tijds vrij goed overleefd met (voor dvd-normen toch) met een meer dan behoorlijke detaillering. Bepaalde beelden, zoals deze die met de camera zijn opgenomen, zien er behoorlijk verouderd uit, maar technisch kan je hier niks verkeerds over zeggen. De geluidsband is een DTS 5.1 die nauwelijks opvalt, en het vooral van zijn dialogen moet hebben.

EXTRA'S
Voor het bonusmateriaal krijg je twee audiocommentaarbanden. Eentje met regisseur Ron Howard en een ander met de scenaristen Lowell Canz en Babaldo Mandel. Voor de rest moet je het stellen met dwaze bloopers en weggelaten scènes die niemand wil zien.

CONCLUSIE
Ed TV is een compleet gedateerde, en nog meer irritante film over reality tv. Alleen de vertolking van Matthew McConaughey is er ééntje om te onthouden.cover
Studio: Universal

Regie: Ron Howard
Met: Jenna Elfman, Dennis Hopper, Elizabeth Hurley, Ellen DeGeneres, Matthew MC Conaughey,

Film:
2,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1999

Leeftijd:
AL

Speelduur:
122 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3259190268616


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels DTS 5.1
Engels Dolby Digital 5.1Ondertitels:
Nederlands, Deens, Fins, Zweeds, Noors, IJslands, Hebreeuws, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar van Ron Howard
• Audiocommentaar met Lowell Canz en Babaldo Mandel
• Deleted Scenes
• Bloopers

Andere recente releases van deze maatschappij