:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BEAU MATIN, UN
BEAU MATIN, UN
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-04-04
FILM
In 2021 maakte Mia Hansen-Løve Bergman Island, een relatiedrama waar vooral de Ingmar Bergman-fans iets aan zullen hebben, en een jaar later is de partner van Olivier Assayas er alweer met een andere werk dat helemaal niet te vergelijken is met haar vorige. Un Beau Matin, dat in Cannes de winnaar werd van het Europa Cinemas Label en ook in competitie zat voor de Beste Film tijdens de laatste editie van FilmFest Gent, past qua onderwerp perfect in het rijtje Tout S'Est Bien Passé van François Ozon of Vortex van Gaspar Noé.
Dit is een film die gaat over dementie, en het verliezen van het totale geheugen, waarmee je meteen weet dat Un Beau Matin niet bepaald het soort film is waar je de popcorn bij bovenhaalt. Filosoof Georg Kienzler (Pascal Greggory) was heel zijn leven lang een belangrijke intellectueel, maar door het verval van zijn geheugen dreigt het doembeeld van een bejaardentehuis. Heel zijn leven lang las hij boeken en is zijn appartement net geen bibliotheek, maar door zijn blindheid is hem zelfs deze passie ontnomen. Samen met zijn ex-vrouw (Nicole Garcia) en zijn dochter Sandra, die vertolkt wordt door een ontwapende Léa Seydoux zoals je haar nog nooit zag, zoeken de twee naar een gepaste oplossing. De realiteit dwingt er hen toe om te beseffen dat het een miserabele tocht wordt die hen van het ene rusthuis naar het andere brengt. Tussen deze miserie door ontdekt Sandra een nieuwe liefde in haar leven, maar ook dat blijkt een pad te zijn met maar weinig rozen.

Un Beau Matin toont een realistisch beeld van ouder worden en het menselijke verval dat daarmee verbonden is. Ook al schuwt Mia Hansen-Løve de harde confronterende beelden niet, weet ze keer op keer de tristesse van het verhaal wat lichter te maken door er wat speelse humor in te brengen of door de cinematografische pracht van haar geboortestad Parijs eventjes in de hoofdrol te zetten.
Un Beau Matin werd reeds vaak vergeleken met het werk van Eric Rohmer, en dat komt omdat de cineaste erin slaagt om een alledaags verhaal neer te zetten zonder het te banaliseren, ofschoon het net datgene kan zijn dat mensen ervan weerhoudt om dit soort film te zien. Un Beau Matin is Franse cinema op zijn best, met een alweer briljante Léa Seydoux die stilaan (als dat nu al niet het geval is) de uitgesproken Franse actrice van deze generatie is.

BEELD EN GELUID
Als we zeggen dat dit realistische cinema is, dan geldt dat ook voor de beeldvoering want Mia Hansen-Løve filmt zonder al te veel franjes, waardoor dit Frans drama een documentaire-achtige look heeft. Niets gaat boven de kwaliteit van een Blu-ray, maar gelukkig heeft Cherry Pickers een dvd op de markt gebracht waar niets verkeerds kan over gezegd worden, met heldere kleuren en dito detaillering. De geluidsband is een Franse Dolby Digital 5.1 maar het spreekt voor zich dat dit soort arthousedrama’s zo goed als geen effecten heeft.
EXTRA’S
Jammer genoeg moeten we ons qua extra’s behelpen met alleen maar een trailer.

CONCLUSIE
Un Beau Matin is confronterende, maar fantastische cinema over het ouder worden en de aftakeling die daarmee gepaard gaat, en een film waarin we nog maar eens zien wat voor een fantastische actrice Léa Seydoux is.cover
Studio: Cherry Pickers Film

Regie: Mia Hansen-Løve
Met: Léa Seydoux, Pascal Greggory, Melvil Poupaud

Film:
8/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2022

Leeftijd:
AL

Speelduur:
112 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789493316164


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij