:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> COW
COW
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-04-05
FILM
Cow is een film die met zijn titel compleet de lading dekt, want deze film gaat over een koe. Meer zelfs, je volgt anderhalf uur het beest, en de documentaire wordt ook de hele tijd vanuit het oogpunt van het dier gedraaid. Het is een aanpak die vele mensen zal doen zuchten, en hoe saai dat op papier ook klinkt, raak je er toch wel door gefascineerd, ook al is dit gelauwerde werk van Andrea Arnold niet meteen de ideale keuze voor een popcornavondje. Het is zelfs zo dat je deze documentaire het best bekijkt vanuit de zetel in de bioscoop, want Cow is traag, en op die manier heb je geen enkele reden om de pauzeknop in te drukken om een colaatje te gaan halen.
Voor wie de film in de bioscoop zou hebben gemist, en we gaan ervan uit dat dit toch een heleboel mensen zijn, is er het inhaalmanoeuvre via de dvd. Arnold wachtte na de roadmovie American Honey, wellicht haar meest succesvolle film tot nu toe, vier jaar vooraleer ze weer een film zou maken. Naar eigen zeggen kiest de Britse regisseuse altijd tussen personages die ‘eten’ of ‘gegeten worden’ waarmee de keuze voor een koe niet meer dan logisch is. Buiten een boer die iets roept of voorbij stapt, zie je alleen maar een melkkoe die in de openingsscène een kalfje krijgt, om daarna de levensloop van het dier tot zijn laatste dagen te volgen, en dat alles via de cameralens van Magda Kowalczyk.
Van Cow moet je zeker en vast geen natuurdocumentaire verwachten, want dat is het niet. Het is dus geen opsomming van weetjes over een koe, want die komen er niet, wel beleef je anderhalf uur de emoties van het beest (angsten en geluk) doordat de camera op de huid van het dier zit. Wie daar geen zin in zou deze documentaire best wel eens een lange rit kunnen vinden, maar wie na het lezen van dit naar de keuken rent voor een glas melk...

BEELD EN GELUID
Deze documentaire is beschikbaar op dvd via Cherry Pickers. Zoals verwacht gaat het om een documentaire die het leven (ook al is het van een koe) filmt zoals het is. Verwacht dus ook geen enkele verrassing, en ook al oogt dit saai, is dit anderzijds een aspect dat Cow dat extra tintje naturel heeft. Voor het geluid houden we het op een neutrale 5 op 10 omdat (tja) je grotendeels niets meer hoort dan was geritsel in het gras en vooral veel geloei.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze disk.

CONCLUSIE
Cow volgt het leven van een koe. Zonder uitleg, maar gewoon vanuit het oogpunt van het beest. Intrigerend en uniek, maar voor sommige zal het ontegensprekelijk een saaie ervaring zijn. cover
Studio: Cherry Pickers Film

Regie: Andrea Arnold
Met: De koe Luma

Film:
6,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Documentaire

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789493316157


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• geen 


Andere recente releases van deze maatschappij