:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ROMANCE & CIGARETTES
ROMANCE & CIGARETTES
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-04-30
FILM
John Turturro zal vooral in het filmgeheugen gegrift blijven als acteur, en veel minder - om niet te zeggen niet - als regisseur. Niet dat de man zo veel gemaakt heeft, want op wat kortfilms na had je alleen maar Fading Gigolo (één van de weinige films met Woody Allen die niet door Allen zelf gedraaid zijn) en Romance & Cigarettes uit 2005. Deze film, die genomineerd werd voor een Gouden Leeuw op het Filmfestival van Venetië, werd bijna twee jaar uitgesteld omdat hoofdrolspeler James Gandolfini verplichtingen had met The Sopranos. Dit is Gandolfini zoals je hem nog nooit eerder zag, met snor, en als overspelige echtgenoot. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten, want doordat Nick Murder zo dom is om een liefdesgedichtje in zijn broekzak te laten zitten, worden zijn escapades ontdekt door zijn echtgenote Kitty Kane (Susan Sarandon). Verwacht je echter aan geen relatiedrama, wel aan een absurde komedie die ergens het midden houdt tussen de stijl van Jim Jarmusch en John Waters, maar dat helaas zelden of nooit werkt. Bovendien nam Turturro, die zich hiermee lijkt te storten in een decadent wereldje vol pis- en kakhumor, nog eens de vreemde beslissing om er een soort van musical te maken, waarbij vooral veel evergreens worden gebruikt.
Het is best wel geinig om James Gandolfini een liedje te zien zingen van Engelbert Humperdinck of om Christopher Walken die - wederom met veel extravagantie - een kerel te zien spelen die alleen maar in de kracht van de king of rock 'n roll gelooft, alleen werkt zo'n gimmick niet voor de volle honderd minuten.
Romance & Cigarettes is een film over gefrustreerde mannen die hun lul achterna lopen - en dan denk je natuurlijk ook aan Steve Buscemi - terwijl de bedrogen echtgenote soelaas zoekt in de zalvende woorden van pastoor Gene Vincent, even idioot vertolkt zoals zijn naam klinkt door komiek Eddie Izzard. Een reden om je te overtuigen waarom je deze dwaze komedie over een hoerenloper nu zou moeten zien, vinden we niet meteen. Het is allemaal best wel leuk voor een tiental minuten, maar meer niet, en toch zonde van deze sterrencast, die beter verdient dan dit tussendoortje dat wat keet wil schoppen door een soort van Charles Bukowski-verhaal te creëren, maar blijft steken in zijn eigen idiote ranzigheid.

BEELD EN GELUID
Deze film werd destijds uitgebracht op A-Film. Dit is een dvd die de tand des tijds - tenminste technisch bekeken - zeer goed heeft doorstaan want eigenlijk valt hier weinig of niks verkeerd op aan te merken. De detaillering is wel wat beperkt door het dvd-formaat, maar voor de rest is dit een zeer knappe transfer, ook al krijgt die een duwtje in de rug door de vele bonte kleuren.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op deze dvd.

CONCLUSIE
Romance & Cigarettes is niet meer dan een eigenzinnig – en vooral degoutant – tussendoortje van John Turturro die vond dat hij maar eens een film moest gaan maken.cover
Studio: A-Film

Regie: John Turturro
Met: James Gandolfini, Christopher Walken, Mandy Moore, Mary Louise Parker, Steve Buscemi, Kate Winslet, Susan Sarandon

Film:
4/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
12

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777057193


Beeldformaat:
1.77:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen 


Andere recente releases van deze maatschappij