:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SERAPHIM FALLS
SERAPHIM FALLS
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-08-08
FILM
We zouden het bijna durven te vergeten, maar ooit deed Liam Neeson iets anders dan alleen maar routineus acteren in actiefilms. Automatisch denk je dan wel aan Schindler's List, maar er was bijvoorbeeld in 2006 ook de nu compleet vergeten western Seraphim Falls. Een film die af en toe wel eens op televisie wordt gedropt en al bij al interessant is.

Het verhaal speelt zich af in 1868, in de Ruby Mountains. Drie jaar na de Amerikaanse Burgeroorlog herneemt het normale leven zich, maar Kolonel Morsman Carver (Liam Neeson), een voormalige Zuidelijke officier, wil duidelijk nog een rekening vereffenen. Samen met vier premiejagers organiseert Carver een klopjacht op Gideon (Pierce Brosnan). De opdracht is duidelijk, men moet hem levend in handen krijgen, want dood is de man geen stuiver meer waard. In het begin van deze bijna twee uur durende western wordt Gideon in de arm geraakt. Het is een scène van bijna vijftien minuten waarin we alleen maar een kreunende Brosnan zien. De gewonde man kent de streek zo goed als zijn eigen broekzak en zijn jachtmes is zijn trouwste vriend. De handlangers van Carver weten dat het geen gevaarloze tocht zal worden,  want op zijn ontsnappingsroute legt Gideon een heleboel hinderlagen aan waardoor de huurlingen één voor één afhaken.
David Von Ancken, die met het regisseren van afleveringen van o.a. Hell On Wheels, Californication, The Shield, CSI: NY en Cold Case behoorlijk naam maakte in de televisiewereld, werd verweten dat zijn film waarvoor hij zelf het verhaal schreef veel te veel leek op dat van The Outlaw Josey Wales van Clint Eastwood uit 1976. Liam Neeson en Pierce Brosnan lieten het niet aan hun hart komen, en zeiden achteraf dat ze met deze neo-western het meeste plezier in hun carrière hadden beleefd, vooral omdat ze als kinderen dol waren op westerns. David Von Ancken liet na deze flop de filmwereld voor wat het was en hield zich nadien opnieuw rustig bezig met het maken van televisieseries.

De film heeft jammer genoeg een paar pijnlijke minpunten. Zo heb je de lengte met scènes die soms veel te lang duren en wat vervelend aanvoelen. David Von Ancken is zeker geen grootmeester in scènes waarin de majestueuze landschappen de hoofdrol overnemen, en, il faut le dire, zowel Neeson als Brosnan durven wel eens op automatische piloot spelen. De drijfveer waarom Carver op Gideon jaagt is best wel verrassend, maar komt veel te laat in de film als een tussendoortje terecht. De scène (er is er maar één) met Anjelica Houston als louche apothekeres zou best wel kunnen werken in een film van de Coen-broers, maar niet in Seraphim Falls, waardoor het confronterende slot een groot deel van zijn kracht inboet, zeker als daar ook nog eens wat stomme symboliek aan wordt toegevoegd, want in de joodse en christelijke theologie is een serafijn een soort engel.
Het zijn allemaal maar kleine details, maar had men die vermeden, dan was Seraphim Falls wellicht een pak beter onthaald, zeker als het een anderhalf uur durende film was geworden.

BEELD EN GELUID
Deze dvd is er eentje van A-Film, en hoewel het bedrijf al lang onder de groene zoden ligt, kun je er wel nog gemakkelijk aan geraken. Op één scène na speelt de film zich volledig in de weidse natuur af. Het spreekt voor zich dat dit een release is die ten minste om een Blu-ray smeekt, maar wie zweert bij de dvd’s of hem toevallig voor een prijsje aantreft, kunnen we geruststellen door te zeggen dat de kwaliteit meer dan behoorlijk is, ook al hoef je hier geen spectaculaire details van verwachten. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1 die zijn werk doet in de actiescènes, maar het is ook een film die het vaak van zijn stiltes moet hebben.
EXTRA’S
De bonussectie is beperkt gebleven tot een trailer.

CONCLUSIE
Mocht men wat minder pretentieus geweest zijn en geen schrik hadden gehad van de schaar had Seraphim Falls beslist meer geweest dan louter "interessant om te zien".cover
Studio: A-Film

Regie: David Von Ancken
Met: Pierce Brosnan, Liam Neeson, Anjelica Huston

Film:
7/10

Extra's:
0,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Western

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2006

Leeftijd:
16

Speelduur:
107 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8716777922927


Beeldformaat:
2.39:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• Trailer


Andere recente releases van deze maatschappij