:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> BILLY BATHGATE
BILLY BATHGATE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-05-03
FILM
Billy Bathgate is zo'n titel waar eigenlijk niemand weet van heeft. Straf voor een film die een cast heeft met - hou je vast - Dustin Hoffman, Nicole Kidman, Steve Buscemi en Bruce Willis. Veel had wellicht te maken met het feit dat niemand echt zat te wachten op een gangsterfilm die geregisseerd werd met de fluwelen handschoen van Disney.
Het toenmalig Disneyhoofd Jeffrey Katzenberg had er nochtans goed zicht op. Voor Hollywood Pictures, destijds een sublabel van Disney dat was opgericht om meer volwassen films te maken, koos hij dit gangsterepos boven dat van Warren Beatty's Bugsy omdat het budget van 40 miljoen dollar veel te duur was. De ironie van het hele verhaal was dat Bugsy wel een succes werd en dat Billy Bathgate uiteindelijk 50 miljoen dollar kostte en slechts 15 miljoen dollar opbracht.
Alles had te maken met het geruzie tussen Dustin Hoffman en regisseur Robert Benton, waardoor er alle vertragingen en heropnames bijkwamen. De twee bleven maar twisten over het einde dat anders moest, en dat terwijl het kostenplaatje met de dag groter werd. Het gekibbel laaide zo hoog op dat Jeffrey Katzenberg verplicht was om tussen Hoffman en Benton te komen. Op zich wel vreemd, want in 1979 had Dustin Hoffman voor regisseur Robert Benton met het echtscheidingsdrama Kramer Vs. Kramer één van zijn grootste hits gemaakt. Als je de film bekijkt, dan zou Dustin wel eens groot gelijk kunnen hebben, want met de cast wordt niks gedaan. Het talent van Nicole Kidman, die als love interest wel twee keer uit de kleren mocht gaan en Drew vertolkt - een rol die in eerste instantie naar Robin Wright zou gaan - werd nauwelijks benut.
Drew is het liefje van maffiabaas Dutch Schultz (Dustin Hoffman) die tijdens de drooglegging van de jaren '20 en '30 de grote baas was in New York, een personage dat overigens - ook al heette hij Arthur Flegenheimer - echt heeft bestaan. Drew is er getuige van hoe brutaal haar lief wel is, en daar kan het personage van Bruce Willis alles over vertellen, maar ze wordt verliefd op de loopjongen Billy Bathgate (Loren Dean).
Loren Dean is de zwakste schakel - niet dat het de enige is van de film - want hoewel hij een paar kleine rolletjes had in grote films zoals The Mule of Ad Astra, is hij duidelijk niet opgewassen om een hoofdrol te dragen, en alleen god - of zij die op de set stonden - weet wie opdracht gaf aan deze kerel om anderhalf uur een dwaze glimlach op te zetten. Benton kan duidelijk niet beslissen welke richting hij uit wil en kiest uiteindelijk voor een flauw liefdesverhaaltje, wat jammer is voor Hoffman die het als gangsterbaas helemaal niet slecht doet.

BEELD EN GELUID
Deze film kwam uit bij het Amerikaanse Kino Lorber, en daar heb je natuurlijk een regiovrije speler voor nodig. De transfer is zo goed als uitstekend, ook al is dit een release die het niet moet hebben van zijn detaillering want die is op alle fronten net boven het gemiddelde. De film is voorzien van Engelse ondertiteling, met een Dolby Digital 5.1-band waarmee maar weinig gebeurt.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op dit schijfje.

CONCLUSIE
Ondanks de sterrencast is Billy Bathgate een flauwe Disney-gangsterfilm die te veel de nadruk legt op het liefdeselement. Jammer voor de cast, want hier zat zo veel meer in!coverStudio: Kino Lorber

Regie: Robert Benton
Met: Dustin Hoffman, Nicole Kidman, Loren Dean, Bruce Willis, Steve Buscemi, Steven Hill

Film:
5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
A

Genre:
Actie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1991

Leeftijd:
R

Speelduur:
106 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
738329240622


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• geen 


Andere recente releases van deze maatschappij