:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CHARMED - SEIZOEN 3
CHARMED - SEIZOEN 3
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-05-25
SERIE
Het derde seizoen van Charmed draait vooral om de liefde. Eerst en vooral wil Piper (Holly Marie Combs) graag trouwen met Leo (Brian Krause), maar omdat die laatste een Whitelighter is, verbieden de Ouderen de verbintenis, en dreigen er zelfs mee dat Leo geen contact meer mag hebben met de Halliwell-zussen. De zussen zouden echter de zussen niet zijn als ze daar niet iets op trachtten te vinden. Phoebe (Alyssa Milano) valt daarentegen als een blok voor de charmes van de nieuwe district attorney Cole Turner (Julian McMahon). Die blijkt eigenlijk de demon Belthazor (Michael Bailey Smith) te zijn, die van de Triade de opdracht heeft gekregen om de zussen te doden. Belthazor/Cole blijkt echter niet ongevoelig voor de charmes van Phoebe, en aangezien hij half mens, half demon is, is het nog niet duidelijk welk van deze twee persoonlijkheidsfacetten uiteindelijk de overhand zal halen.
Het derde seizoen van Charmed is helaas ook nog berucht voor iets helemaal anders. Shannen Doherty, die de rol van Prue speelt, zou na dit seizoen uit de reeks stappen. Reden: op de duur konden zij en Alyssa Milano niet meer door één deur. De twee actrices beschuldigden elkaar voortdurend van divagedrag en favoritisme, maar als we de gespecialiseerde pers mogen geloven, is het vooral toch Shannen Doherty die moeilijker en moeilijker werd om mee te werken. Uiteindelijk hield de actrice de eer aan zichzelf. Als troostprijs mocht ze nog een paar afleveringen regisseren dit seizoen, en het moet gezegd worden dat All Hell Breaks Loose, de aflevering die uiteindelijk voor haar de exit was, één van de beste afleveringen van de reeks tout court is, niet omdat ze de deur achter zich dichttrekt maar omdat de inzet voor de drie heksen plots een ordegrootte wordt verhoogd. Feitelijk eindigt dit derde seizoen op een cliffhanger, om de mogelijkheid toch nog open te laten dat Doherty kon terugkeren, maar het heeft niet mogen zijn.

De exit van Doherty zou op een bijzonder ongelukkige wijze worden opgelapt in een vierde seizoen, want met een zuster minder kunnen we natuurlijk niet langer van de Power of Three spreken. Ook de aflevering waarin in de toekomst wordt gekeken hoe het de zussen is vergaan als ze ouder zijn geworden, wordt daarom apocrief, en in een serie waarin de doden nog als spook opdraven, is het helemaal van het gekke dat Prue nooit ofte nimmer meer te zien is. Soit, divastreken, nietwaar. Het dient gezegd te worden dat de verzuurde relaties geen weerslag hebben op het acteerwerk, zo professioneel zijn de dames dan wel. Men heeft daar dan in seizoen 4 ergens maar een halfzuster opgevist die uit het niets plots op de stoep staat, maar daarover later meer.
De afleveringen van Charmed, en dan vooral de op zichzelf losstaande episodes, zijn leuk en pretentieloos tijdverdrijf, waarin de zussen elke keer weer de één of andere demon moeten verslaan, met typsiche jaren '90-grapjes zoals de flauwe woordspelingen in de titels van de afleveringen. Het gebekvecht tussen de zusjes houdt de reeks aan de gang, en alledrie de actrices beschikken over natuurlijke charme, én een garderobe waar aflevering na aflevering minder budget voor is, met alle gevolgen vandien, en dit tot groot jolijt voor de mannelijke kijker. Waar ook spijtig genoeg geen budget voor was, was voor de speciale effecten, want die zijn over het algemeen aan de knullige kant. We mogen echter niet vergeten dat we intussen 2000 schrijven, en twintig jaar in de cinema een eeuwigheid is, dus vergelijken met wat wij verwende kijkers in de jaren '20 te zien krijgen, is uit den boze.

AFLEVERINGEN

Disk 1:
45. The Honeymoon's Over
Terwijl Piper met Leo al een maand weg is, moeten Prue en Phoebe Darryl (Dorian Gregory) beschermen terwijl die op jacht is naar een seriemoordenaar, Emilio Smith (Fleming Brooks), die met een rituele dolk een rune in het voorhoofd van zijn slachtoffer kerft. Het wapen is echter verdwenen, en de rechter, William Hamilton (Harry Danner), die de bijnaam Free Willy heeft, laat Smith vrij, ondanks het hevige pleidooi van openbare aanklager Cole Turner. Smith keert zich vervolgens tegen Cole. Leo heeft intussen van zijn bazen het dreigement gekregen om overgeplaatst te worden als hij nog langer met Piper optrekt, en hij hoopt die voor een voldongen feit te stellen door haar ten huwelijk te vragen.
46. Magic Hour
Piper en Leo hebben nog exact één dag om in het geheim te trouwen. De zussen moeten echter zorg dragen voor Christopher (Michael Dietz) en Brooke (Elisabeth Harnois), twee star-crossed lovers die door de baas van Brooke (Erik Passoja) vervloekt zijn. Overdag is hij een uil, 's nachts is zij een wolvin, en ze kunnen elkaar zo nooit ontmoeten. Alleen als Brooke erin toestemt om met de baas te trouwen, zal de vloek verbroken worden. Maar dat is zonder de hulp van de zussen Halliwell gerekend.

47. Once Upon A Time

Phoebe kan in haar auto nog maar net een klein meisje, Kate (Rachel David), ontwijken. Kate beweert dat ze een elfenprinses, Thistle (Scout Taylor-Compton), heeft gered van de trollen, en dat diezelfde trollen haar het leven zuur maken. Kates ouders beweren dan weer dat ze waanideeën heeft sinds haar vader is weggegaan en haar moeder is hertrouwd. Omdat Piper in staking is omdat ze Leo dreigt te verliezen, proberen Prue en Phoebe samen Kate te helpen. Ze worden echter besproeid met elfenstof, waardoor ze de elfen en de trollen wel degelijk kunnen zien, maar tegelijkertijd worden ze er kinds van. Cole doet intussen een poging om het Book of Shadows te stelen.

48. All Halliwell's Eve

Op Halloween 2000 worden de drie zussen door een tijdsvortex teruggebracht naar 1680, waar de heks Eva (Clare Carey) hen vraagt om het meisje Charlotte (Sadie Stratton) te redden van een kwaadaardige heks. Alleen zijn de zussen hun krachten kwijt, want in 1680 waren ze nog niet geboren. Leo en Darryl proberen intussen in 2000 het hoofd te bieden aan twee Grimlocks, die van de gekte rond Halloween gebruik maken om open en bloot rond te lopen.
Disk 2:
49. Sight Unseen
De Triade is het geklungel van Cole beu, en ze sturen een andere demon, Troxa (Rick Hearst), om de klus te klaren. Troxa kan zich onzichtbaar maken, maar hij verliest zijn gave als het te koud is. Wanneer de zussen thuiskomen van de club en alle spiegels in het huis zijn ingeslagen, denkt Darryl aan een stalker. En hij is nog niet zo ver van de waarheid af. Prue probeert intussen een booby trap te zetten om de demon die het op hen gemunt heeft, te vangen.

50. Primrose Empath

Terwijl ze vergaat van tandpijn, ontmoet Prue Vince (Morgan Weisser), een empaat, die de gevoelens van andere mensen absorbeert. Hij verblijf in een gebouw dat op het punt staat afgebroken te worden, maar hij durft niet naar buiten. Prue probeert hem van zijn vloek te verlossen, maar krijgt zelf de vloek over zich. En dat is geen toeval, want Vince heeft haar op aanstoken van Cole in de val gelokt.

51. Power Outage

Cole heeft het plan opgevat om ruzie te stoken tussen de zussen. Hiervoor neemt hij Andras (Jason Carter) onder de arm, een demon die zelfs twee stenen kan laten vechten. De zussen krijgen zo'n kletterende ruzie dat ze hun gaven tegen elkaar gebruiken, en vervolgens zijn ze als straf hun gaven kwijt. Cole twijfelt echter om de job af te maken, want zijn gevoelens voor Phoebe worden alsmaar ernstiger.
52. Sleuthing With The Enemy
De zussen bereiden een gif dat Belthazor (Michael Bailey Smith) moet kunnen vernietigen. Die laatste is gewond nadat hij de Triade heeft gedood, en een demonenpremiejager, Krell (Scott MacDonald), is hem op het spoor. De demon besluit samen te werken met de zussen om Belthazor te vinden, maar stilaan wordt het voor iedereen duidelijk dat Cole en Belthazor één en dezelfde zijn.

Disk 3:

53. Coyote Piper
Piper moet tegen wil en dank naar een schoolreünie, want ze was eertijds het kneusje van de klas. Ze wordt echter bezeten door het vriendinnetje van een alchemist, Terra (Paige Rowland), die een spoor van lijken achterlaat en telkens verhuist naar een nieuw lichaam. Ze laat Pipers zussen geloven dat er een demon in huis zit, en weet zo haar vriendje, de alchemist Kierkan (Rainn Wilson) te doden. Jammer genoeg was Kierkan de enige die wist hoe Terra uit Piper kon worden uitgedreven. Het reüniefeestje loopt intussen danig uit de hand.

54. We All Scream For Ice Cream
Prue zit met een liedje in haar hoofd, dat het melodietje van een ijskarretje blijkt te zijn. Wanneer ze ziet hoe het ijskarretje een kind opslokt, probeert ze samen met Phoebe de kinderen uit het ijskarretje te bevrijden van de kwaadaardige ijsventer (Robert Clendenin). De waarheid zit echter helemaal anders in elkaar. Phoebe weet intussen dat de vader van de zussen, Victor (James Read), in San Francisco is, en de zussen zullen hem nodig hebben om het mysterie van het ijskarretje te ontrafelen.
55. Blinded By The Whitelighter
Natalie (Audrey Wasilewski), een collega-Whitelighter van Leo, roept de hulp van de Halliwell-zussen in omdat één van haar protegées is gedood door de tovernaar Eames (Steve Valentine), een Darklighter die een diabolisch plan heeft opgevat om alle Whitelighters én heksen uit te roeien. Phoebe moet dan weer op het matje komen bij aanklager Reece Davidson (Keith Diamond), die nog altijd de verdwijning van Cole onderzoekt. Phoebe bekent aan Leo dat Cole nog leeft.

56. Wrestling With Demons

Tom Peters (Marco Sanchez), een verlopen sportster en een ex-vriendje van Prue, is door makelaar Kellman (Ron Perlman) geworven om tot de status van demon te worden verheven. Hiertoe moet hij eerst nog zijn eindexamen afleggen: hij moet een onschuldige vermoorden. Phoebe krijgt echter een visioen en Morris kan het slachtoffer, ene Mr. Chang (Dennis Dun) redden. Prue probeert echter om Tom weer naar het licht te brengen, en Phoebe moet tegen haar zusters opbiechten dat Cole nog leeft.

Disk 4:

57. Bride And Gloom
Priesteres Dantalian (Una Damon) wil het Boek der Schaduwen bemachtigen, maar kan als kracht van het kwade het boek niet eens aanraken. Dat zou kunnen veranderen als ze erin slaagt om de zussen ook kwaadaardig te maken. Hiertoe laat ze haar acoliet Zile (Tom O'Brien) Prue ontvoeren en met hem trouwen. Phoebe en Piper volgen al snel op het pad van het kwade, maar eer het zover is heeft Phoebe paradoxaal genoeg Cole om hulp gevraagd.
58. The Good, The Bad And The Cursed
Victor vraagt aan Phoebe of het een verstandige investering is om een spookstadje op te kopen. Phoebe ziet er echter in een visioen een revolvergevecht uit het einde van de 19de eeuw, waarbij de halfbloed Bo Lightfeather (Michael Greyeyes) het onderspit heeft gedolven tegen lokale desperado Sutter (Ed Lauter). Het stadje zit sindsdien vast in een tijdslus. Spijtig genoeg krijgt Phoebe dezelfde verwondingen als Bo, en moet Prue door de tijd reizen om de moord te voorkomen. Hiervoor heeft ze de hulp van Cole nodig, willen of niet.

59. Just Harried

De trouwdag van Piper en Leo is aangebroken, maar Prue heeft al een week lang nachtmerries waarin ze in een bikercafé aanpapt met een stoere motorrijder. Wanneer ze in haar droom door een man wordt lastiggevallen, slaat ze hem met een loden pijp. Als ze weer wakker wordt, blijkt dat de moord op haar belager écht is gebeurd, en dat zij verdachte nummer één is. Nochtans heeft ze het huis niet verlaten.

60. Death Takes A Halliwell

Inspecteur Davidson meent nog altijd dat Phoebe weet waar Cole zich bevindt. De huisbazin van Coles laatste appartement, Mrs Owens (Annie Abbott), wordt dood gevonden met vampierbeten in haar nek. Twee Zoekers (Christopher Shea en Wade Andrew Williams) zijn erop gebrand Cole terug te vinden. Prue kan ze om de één of andere reden zien, en ze heeft een ontmoeting met de Engel des Doods (Simon Templeman), die beweert dat Davidsons tijd gekomen is...
Disk 5:
61. Pre-Witched
Piper is het beu dat ze geen privacy heeft, en ze is van plan om uit het huis te trekken met Leo. Haar zussen zien dat met lede ogen aan, en het is niet de eerste keer dat er een haar in de boter zit. Intussen worden ze lastiggevallen door een kat die in een tovenaar (W. Earl Brown) is veranderd en die dringend van zijn negen levens af moet om definitief tovenaar te blijven.

62. Sin Francisco

Demon Lukas (Kevin Weisman) moet zeven zielen verzamelen door mensen te doden die zich overgeven aan één van de zeven hoofdzonden. Prue en Phoebe kunnen net niet verhinderen dat makelaar Robert Pike (Roark Critchlow) zich uit hebzucht voor een bus gooit, maar ze kunnen wel de doos met zonden bemachtigen. De demon zint echter op wraak, en hij besmet Phoebe met lust, Piper met gulzigheid, Leo met luiheid en Prue met hoogmoed. Die laatste kan zich nog net staande houden, maar haar twee zussen lijken vogels voor de kat...

63. The Demon Who Came In From The Cold

Cole moet infiltreren in de Brotherhood of the Thorn, een elite-demoneneenheid die Frank Pirelli (Rob Steinberg), CEO van de internetgigant Luxirom, wil liquideren, omdat die een fusie met een andere machtige firma in de weg staat. De demonen willen dat de fusie doorgaat om hun greep op de mensenwereld te verhogen. Cole moet zich voordoen alsof hij tot inkeer is gekomen en de kant tegen de Charmed Ones heeft gekozen. maar zowel de demonen als de Halliwell-zussen wantrouwen hem omwille van het feit dat ze niet weten waar zijn echte loyaliteit ligt.
64. Exit Strategy
Raynor (Ian Buchanan) probeert Cole terug te winnen door een wig te drijven tussen hem en Phoebe. Cole krijgt als opdracht een amulet van een heks te stelen die de Halliwell-zussen moeten beschermen, en die heks vervolgens te doden, maar dat laatste doet hij niet. Raynor klaart de klus voor hem, en Cole krijgt de schuld. Piper probeert intussen haar huwelijksreis te plannen, maar haar gaven geraken verstoord: in plaats van de tijd stil te zetten, doet ze vanalles ontploffen.

Disk 6:

65. Look Who's Barking
Een banshee (Dorenda Moore) pleegt moorden op mensen die in grote emotionele pijn verkeren. Alleen honden kunnen haar horen komen, en wanneer de zussen een toverspreuk uitspreken om de banshee op te kunnen sporen, verandert Prue in een hond. De enige manier om van haar weer een mens te maken, is de banshee te verslaan. Voor het zover is, kan de banshee echter nog teren op het liefdesverdriet dat Phoebe voor Cole koestert, met als gevolg dat ze zelf in een banshee verandert.

66. All Hell Breaks Loose

Prue en Piper redden dr. Griffiths (Matt Malloy) van de moordlust van de demon Shax (Michael Bailey Smith). Spijtig genoeg staat er net in de straat een cameraploeg die het gebeurde heeft gefilmd, en live heeft uitgezonden voor 200.000 kijkers. Er breekt een mediacircus los, met desastreuze gevolgen. Phoebe vraagt Cole om Tempus de tijd de laten terugdraaien, maar de Source vraagt daar een hallucinante prijs voor.
BEELD EN GELUID
Het derde seizoen van Charmed is qua technische specificaties opbieuw volledig vergelijkbaar met de eerste twee. We krijgen nog steeds een 1.33:1-beeld zoals het origineel werd uitgezonden, alhoewel er intussen Blu-rays staan met een open matte-formaat van 1.78:1, die we nog wel eens zullen bespreken als we héél vel tijd hebben. Geheel vrij van artefacts is de reeks niet, en de scherpte kon bij momenten beter. Vele reeksen die hun wortels in de jaren negentig hebben, lijden hier echter onder, en Charmed is wat dat betreft niet beter of slechter dan zijn contemporania. De geluidstrack is uitgevoerd in Dolby Surround 2.0, maar verwacht daar niet te veel van. De volumeregisters gaan open telkens de artiest van de week moet geplugd worden (met dit seizoen onder meer The Corrs), maar meer dynamiek moet u niet verwachten.

EXTRA'S

De eerste zeven seizoenen van Charmed bevatten geen bonusmateriaal. Er is wel een giftset die vormgegeven is als het Book of Shadows, maar die is intussen hopeloos out of print, en kost een arm en een been.

CONCLUSIE

Charmed is een leuke reeks waarbij je je intellectueel vooral niet te hard moet inspannen, en die nog best verteert als je de logica even buiten beschouwing laat. Dit derde seizoen betekent jammer genoeg voor de fans de definitieve exit van Shannen Doherty.


coverStudio: Paramount

Regie: James L. Conway, John Behring, Joel J. Feigenbaum, Anson Williams, Perry Lang, Mel Damski, Craig Zisk, Noel Nosseck, Chris Long, Allan Kroeker, , David Straiton, Shannen Doherty, Jon Paré
Met: Shannen Doherty, Holly Marie Combs, Alyssa Milano, Dorian Gregory, Brian Krause, Julian McMahon

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
U.K.

Jaar:
2000-2001

Leeftijd:
15

Speelduur:
915 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5014437869432


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors., Zweeds, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij