:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ETERNALS
ETERNALS (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-06-09
FILM
Vijfduizend jaar voor onze tijdrekening landden tien buitenaardse wezens, Eternals, van de planeet Olympia op Aarde, waar ze door de mensen worden aanbeden als goden. Hun taak is om de mensheid te beschermen tegen de Deviants, monsters die het als hun enige taak zien om de bevolking te decimeren. Enkele van de Eternals krijgen op de duur een voorliefde voor de aandoenlijke menselijke wezens en willen hen helpen bij de evolutie, maar hun mentor, de Celestial Arishem (David Kaye), wil niet dat ze ingrijpen in hun onderlinge twisten, want de mens moet op eigen kracht tot volle wasdom komen. Rond de 16de eeuw roeien de onsterfelijken de laatste Deviants uit, en gaan ze elk hun eigen weg, levend in onsterfelijkheid, verspreid over de wereld.
In het hedendaagse Londen heeft Eternal Sersi (Gemma Chan) zo bijvoorbeeld problemen om een vaste relatie aan te knopen met haar vriendje Dane Whitman (Kit Harington), want ze kan hem moeilijk opbiechten dat ze onsterfelijk is, en uiteindelijk niet ouder zal worden, terwijl hij verschrompelt tot een oud mannetje. Net op dat moment valt een Deviant het stadscentrum van Londen aan, en moet Sersi samen met haar huisgenote Sprite (Lia McHugh) en haar ex-vriendje Ikaris (Richard Madden) het beest bedwingen. Blijkbaar zijn de wezens dan toch niet zo uitgestorven als werd gedacht, en bovendien hebben ze nu regeneratieve eigenschappen gekregen. De leidster van de Eternals, Ajak (Salma Hayek), is bovendien vermoord, nadat ze op een complot is gestoten waaruit blijkt dat de Celestials het toch niet zo goed voorhebben met de mensheid. Sersi krijgt de leiding van de Eternals doorgegeven, en het is haar taak om hen allen samen te brengen om het nieuwe dreigement het hoofd te bieden.
Eternals wordt geacht de volgende film te zijn in het alsmaar uitdijende Marvel Cinematic Universe; er worden regelmatig toespelingen gemaakt op de genocide van Thanos die uitvoerig besproken werd in Avengers: Endgame, maar daar blijft het dan uiteindelijk ook bij. Regisseuse Chloé Zhao is op zijn zachtst gezegd niet opgewassen voor de taak, en we krijgen dan ook een film waarin de veel te talrijke hoofdpersonages elkaar voor de voeten lopen, enkelen een poging tot humor plegen die compleet op de bek valt - Bollywoodster Kingo (Kumail Nanjiani), zelf een Eternal, schiet wat dat betreft de hoofdvogel af - en waarbij het scenario een opeenstapeling van half uitgewerkte clichés is. De visuele effecten zijn spectaculair en de vechtchoreografie is best te pruimen, maar de film is onderontwikkeld, duurt met tweeëneenhalf uur veel te lang, het script gaat werkelijk nergens naartoe en het is bijzonder moeilijk om sympathie op te brengen voor de personages. Die zijn weer politiek hopeloos uitgebalanceerd: zo werd Lauren Ridloff, bekend als Connie uit The Walking Dead, en een voormalige laureate van Miss Deaf America, in de cast geschreven, enkel en alleen om weer eens de minderheid van de dag op hun wenken te bedienen, zonder dat haar personage of haar handicap iets wezenlijks bijdraagt tot het verhaal. Zelfs voor een Marvelfilm, waarbij de lat op vlak van diepgang van de personages niet altijd hoog wordt gelegd of hoeft te liggen for that matter - alhoewel films als Guardians Of The Galaxy 3 het tegendeel bewijzen - is Eternals vooral een vergaarbak van afgewezen personages die niet stabiel genoeg zijn om een eigen film te krijgen. Striptekenaar Jack Kirby is verantwoordelijk voor het bedenken van de Eternals, en alhoewel er zeker potentieel in de franchise had gezeten met een meer kundige regisseur aan het roer, bengelt Eternals achteraan de lijst van Marvelfilms.
BEELD EN GELUID
We krijgen voor Eternals tenminste wel een UHD met Nederlandse ondertitels - dat is in d vorige Phases van het MCU wel anders geweest - maar het beeld is naar mijn smaak veel te donker. Details vloeien ongenuanceerd mee in de zwarte achtergrond, waardoor het in sommige scènes wel erg moeilijk is om de diverse personages van elkaar te onderscheiden. Het contrast is dus met andere woorden niet om ove naar huis te schrijven, en dat is spijtig, want in de schaarse lichtere scènes is het detailniveau wel adequaat genoeg. De kleuren zijn over de hele presentatie heen dan weer wat bleek en onnatuurlijk. De Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track is bij momenten, zoals gewoonte schijnt te worden bij Disneyreleases, te stil, en het volume harder zetten resulteert vooral in een door elkaar lopende kakofonie van geluiden. De bassen en de subwoofer komen maar beperkt naar voor, en alhoewel het met de spreiding van de surroundkanalen wel snor zit, klinkt het geheel te iel. Met de dialogen is er nochtans niks mis, die zijn zeer goed verstaanbaar - zo lang er uiteraard geen prehistorisch koeterwaals wordt gesproken.
EXTRA'S
Er is op de bijhorende Blu-ray een audiocommentaar door regisseur Chloé Zhao en visual effects-supervisors Stephane Ceretti en Mårten Larsson. Voor een film waarvan het enige wat nog enigszins te genieten is, de speciale effecten zijn, is dit misschien een verstandige keuze, want als we de film inhoudelijk gaan uitspitten, vallen er ongetwijfeld lijken uit de kast. Er is een documentaire Immortalized (10:45), waarin we de origine uit de strips voorgeschoteld krijgen, en ééntje Walks of Life (5:01) met een voorstelling van de personages. Dan is er nog een ergerlijke gag reel (2:29) en een viertal verwijderde scènes (5:49).

CONCLUSIE
Dat Eternals aan de kassa een gigantische flop is geworden, hebben de makers zuiver en alleen aan zichzelf te danken. De technische kwaliteiten van de UHD zijn eveneens niet wat ze zouden moeten zijn, dus de enige reden om deze schijf aan te schaffen is het volledig houden van uw Marvel Cinematic Universe-collectie.


coverStudio: Disney

Regie: Chloé Zhao
Met: Gemma Chan, Richard Madden, Kumail Nanjiani, Li McHugh, Bryan Tyree, Lauren Ridloff, Barry Keoghan, Don Lee, Harish Patel, Kit Harington, Salma Hayek, Angelina Jolie

Film:
5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2021

Leeftijd:
12

Speelduur:
156 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083258153


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Digital Plus 7.1
Italiaans Dolby Digital Plus 7.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Italiaans, Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar door Chloe Zhao, Stephane Ceretti en Marten Larsson
• Documentaire "Immortalized"
• Documentaire "Walks of Life"
• Gag reel
• Verwijderde scènes

Andere recente releases van deze maatschappij