:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CREED III
CREED III (UHD)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-07-04
FILM
Geen enkele sporttak leent zich zo perfect voor film dan de bokssport. Tragiek en actie vormen een gedroomd duo voor een spannende film. Het aantal voorbeelden van films die getrouw de formule van "a zero to hero" (of omgekeerd) volgen is dan ook niet bij te houden. De meest iconische titels zijn natuurlijk Raging Bull van Martin Scorsese en Rocky van Sylvester Stallone.

Het is aan deze laatste dat Creed alles te danken heeft, want voor wie het nog niet zou weten: in deze franchise volgen we de levensloop van Adonis Creed (Michael B. Jordan), zoon van de legendarische Apollo Creed, die in één van de Rocky-films - spoiler alert - gedood werd door Ivan Drago (Dolph Lundgren). Het jonge weesje werd getraind door Rocky Balboa en veroverde nadien heel wat wereldtitels waar zijn vader alleen maar trots op kan zijn.

In de twee vorige Creed-films zagen we nog regelmatig Sylvester Stallone opduiken, maar in de derde werd dat anders. Sylvester Stallone wilde niet meer meewerken aan het derde deel van deze franchise, waardoor trouwe fans op de sociale media hadden laten weten dat ze daarmee besloten hadden om hun kat naar de bioscoop te sturen. Het bleek paniek voor niets, want de derde Creed deed het prima in de bioscoop. Meer zelfs, de jonge generatie had helemaal geen nood aan Stallone en was tevreden dat Michael B. Jordan, die ook in de regiestoel zat, voor een nieuwe koers koos. Deze keer worden niet de iconische trappen van het Museum of Art in Philadelphia opgelopen, wel zweet men zich te pletter om de hoogste top van Mulholland Drive te bereiken.
Tijd dus voor een nieuwe bladzijde in het Creed-verhaal, hoewel dat een dubbeltje op zijn kant is. Adonis Creed (Michael B. Jordan) is ondertussen ook al een paar jaartjes ouder, en hij besluit om zich toe te leggen op het trainen. Naast de boksring is er nu eindelijk genoeg tijd voor zijn familie. Zijn doofstomme dochtertje Amara (Mila Davis-Kent), die ondertussen al op de basisschool zit, durft tot groot ongenoegen van moeder Bianca (Tessa Thompson) de boksbal al eens een mep te verkopen, waardoor het best wel eens zou kunnen dat hiermee een spin-off in de maak is. Veel familiale momenten dus in de derde Creed, misschien zelfs iets te veel. Hoewel alles zeer voorspelbaar verloopt, blijft het allemaal best wel leuk om naar te kijken. Creed krijgt immers een tegenstander uit een onverwachte hoek, en wel met Damian Anderson (Jonathan Majors - die ondertussen aardig op weg is om de volgende persona non grata in Hollywood te worden).
Geen pensioen dus voor Adonis Creed, maar opnieuw een avontuur in de boksring. Het heroïsche aspect dat de Stallone-films zo typeerde, is wat verdwenen, wat zonder meer een groot gemis is. Jordan kiest voor een videoclipachtige stijl en opteert voor het IMAX-beeld, waardoor alles wel spectaculairder wordt, maar ook minder echt. Dat geldt zeker in het slotgevecht, dat zoveel slow motions en cameratechnieken bevat dat de essentie van de grote finale verloren gaat. Creed smaakt best wel nog lekker, maar iedereen met een klein beetje gevoel voor commercie weet dat ook deze franchise nodeloos zal uitgemolken worden. 

BEELD EN GELUID
De film werd uitgebracht op dvd, Blu-ray en 4K. Als vanouds vind je bij deze laatste ook de Blu-ray, en er is zelfs een versie in steelbook berschikbaar. Hoewel de film vrij donker is, bijna alle opnames zijn in de avond gedraaid in Los Angeles, is het allemaal loepzuiver en met een prachtige detaillering. Dit is een film die gedraaid werd door een regisseur die zijn buurt kent en dat levert bij momenten vrij adembenemende beelden op, en dan nog wel van locaties (op Mulholland Drive na) die je niet gewend bent om vaak te zien. De gevechtsscènes zijn ook een lust voor het oog, tenminste als bloedsplatters je ding zijn. De geluidsband is een enorm aanwezige Dolby TrueHD Atmos 7.1.4 die naast supportersgewoel ook een leuke hiphop-R'nB-soundtrack bevat.
EXTRA'S
Er zijn drie korte bonussecties te vinden bij deze film, maar ze staan alleen maar op de Blu-ray. In Michael B. Jordan: In the Ring / Behind the Camera dat tien minuten duurt zien we hoe Michael B. Jordan het evenwicht probeert te zoeken tussen regietaken en het spelen van zijn hoofdrol. In Donnie and Dame, dat eveneens tien minuten duurt, krijgen we een (voorgekauwde) featurette over de twee hoofdpersonages. Tenslotte zijn er nog drie verwijderde scènes.

CONCLUSIE
Het zullen alleen nostalgici zijn die aan de zijkant staan om te schreeuwen dat dit een film zonder Sylvester Stallone is geworden, want Michael B. Jordan heeft op eigenwijze getoond dat er leven is na Rocky Balboa, ook al mag je beginnen vrezen dat er nog ontelbare sequels zullen volgen...coverStudio: Warner

Regie: Michael B. Jordan
Met: Michael B. Jordan, Tessa Thompson, Jonathan Majors, Wood Harris, Phylicia Rashad

Film:
7/10

Extra's:
4/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
12

Speelduur:
116 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888263624


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Michael B. Jordan: In De Ring
• Donnie en Damien
• Verwijderde scènes


Andere recente releases van deze maatschappij