:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> CAIRO CONSPIRACY (BOY FROM HEAVEN)
CAIRO CONSPIRACY (BOY FROM HEAVEN)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-08-29
FILM
Boy From Heaven - of zo je wil Cairo Conspiracy zoals hij op dvd of in bepaalde landen heet - van regisseur Tarik Saleh is een film die bijzonder hard uit de hoek komt tegenover het regerende regime. Deze regisseur, die ondertussen zijn biezen heeft gepakt naar Hollywood en daar reeds roem heeft gemaakt met de actiethriller The Contractor met Chris Pine, is door zijn vorige film The Nile Hilton Incident persona non grata in Egypte geworden. Met Cairo Conspiracy, dat op het festival van Cannes bekroond werd met de prijs voor het beste scenario, doet hij daar een schepje bovenop. Een titel die het politieke regime van Egypte in zijn blootje zet, en dan nog wel op een Hollywoodiaanse - weliswaar meer dan geslaagde - manier.
Voor wie niet vertrouwd is met het religieuze wereldje van de imams is het bij aanvang wat zoeken, maar eens je snapt hoe de vork aan de corrupte steel zit, word je binnengeloodst in een mannenwereld waar de wet van de sterkste heerst. Als vanzelfsprekend heeft de president er de hoogste macht, maar net onder hem staat de grootimam, die voor het leven benoemd wordt en dus kijkt men de kat uit de boom wie deze invloedrijke positie mag bekleden. In Cairo Conspiracy staat de Al-Azhar-moskee centraal die verbonden is aan de gelijknamige universiteit, van waaruit de nieuwe grootimam wordt verkozen. De visserszoon Adam (Tawfeek Barhom), die dankzij een beurs aan deze befaamde universiteit mag studeren, wordt zonder dat hij het zelf weet ingelijfd door de staatsveiligheid die er moet op toezien dat een radicale imam-kandidaat niet de titel krijgt.
Op het eerste gezicht is dit een niet voor de hand liggend onderwerp, maar eens je erin slaagt om het wereldje te doorgronden, gedraagt Cairo Conspiracy zich als een ingenieuze, en vooral spannende thriller die aanvoelt als een Arabische variant op Alan J. Pakula. Tarik Saleh spaart zijn kritiek niet, waardoor Cairo Conspiracy één van de meest gedurfde politieke, en meest spannende, thrillers van de laatste jaren is geworden. Aanrader dus!

BEELD EN GELUID
Deze intrigerende politieke thriller verscheen bij Cinéart via hun De Collectie-reeks en dus in hun typische ecovriendelijke, maar oh zo vervelende dunne kaftjes. Gelukkig is Cinéart wel nog één van de filmhuizen die arthouse met puike transfers nog fysiek uitbrengt. Dat is bij Cairo Conspiracy niet anders. Alles is scherp afgelijnd en met - naar dvd-normen toch- geleverd met een fijne detaillering. De film heeft een bijzondere naturele look wat vooral mooi uitkomt bij de buitenopnames. De geluidsband is een Arabisch gesproken Dolby Digital 5.1 met weinig effecten.
EXTRA'S
Er staan geen extra's op dit schijfje.

CONCLUSIE
Deze in Cannes gelauwerde politieke thriller ging wat onopgemerkt voorbij in de Belgische bioscoop, maar wie houdt van spannende intriges in een setting van het Midden-Oosten zal smullen van dit fijn meesterwerkje.cover
Studio: Cinéart

Regie: Tarik Saleh
Met: Tawfeek Barhom, Fares Fares, Mohammad Bakri, Makram Khoury, Mehdi Dehbi, Moe Ayoub, Sherwan Haji

Film:
8/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Politiek thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
16

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051083190312


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Arabisch Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij