:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EMILY
EMILY
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-08-30
FILM
Wellicht zal ieder zichzelf respecteerde boekenkast een exemplaar hebben van Emily Brontë's roman Wuthering Heights, dat gepubliceerd werd in 1847. En als de roman niet in je bezit is, dan heb je ongetwijfeld wel één van de vele verfilmingen gezien. Je zou denken dat de schrijfster er een heel fortuin en faam aan heeft overgehouden, maar dat was helaas niet zo. De in Thornton in Yorkshire geboren schrijfster heeft dan wel één van de grootste klassiekers van de Engelse literatuur op haar naam staan, toch heeft ze daar nooit kunnen van profiteren. Meer zelfs, de Britse dame die op 30-jarige leeftijd aan tuberculose overleed heeft nooit de roman met haar naam erop kunnen aanschouwen, want die lag in de winkelrekken te schittteren onder Ellis Bell, een mannelijk pseudoniem. Een trieste geschiedenis in een notendop waar zelfs in deze biografie met geen woord over gerept wordt, wat een gemiste kans is. Wel is dit regiedebuut van actrice Frances O’Connor, een zoveelste kostuumdrama waar je al iets ondeugends in kan bespeuren, maar die vooral de liefhebbers van oerklassieke films uit het genre zal mee weten te charmeren. Niet dat daar iets mis mee is, maar hier zat meer in.
De rol van Emily Brontë wordt stijlvol gedragen door Emma Mackey, die na haar doorbraak met de Netflix-serie Sex Education volop koos voor een filmcarrière. Eerder schitterde ze al aan de zijde van Romain Duris in Eiffel, en ook met deze rol stond ze volop in de kijker, want als men het over één ding roerend eens is dan is het wel dat de kwaliteit van de film voor een groot deel gedragen wordt door de charmante Mackey. Veel minder lof gaat naar Frances O’Connor, de actrice uit A.I. en de serie The Missing, die denkt dat ze het accent moet leggen op haar liefdesaffaire met de kapelaan William Weightman (Oliver Jackson-Cohen). Wie ligt te rollebollen met een geestelijke, laat Satan over zijn schouder meeklijken, en dat is in het geval van Emily Brontë niet anders. Naast ondeugende liefdesspelletjes trekt ze met haar zus Charlotte naar Brussel om er les Frans te geven en zien we hoe ze met haar broer Branwell Brontë (Fionn Whitehead) al eens aan de fles hangt of wat opium rookt.
De critici spaarden hun harde woorden niet toen deze film in roulatie kwam, en hoewel Emily best wel leuk wegkijkt en je zelfs laat kennismaken met een Emily Brontë die je waarschijnlijk niet kent, is de film niet meer dan een flauw excuus om uit te pakken met een braaf kostuumdrama dat wel buiten de lijntjes wil lopen, maar er bizar genoeg nooit buiten raakt. Wie kiest voor brave cinema heeft met Emily een goede titel in huis, de rest zou wel eens durven geeuwen bij deze veel te lange (125 minuten!) film die weinig of niks te vertellen heeft. Maar die Emma Mackey houden we wel in het oog!

BEELD EN GELUID
Dit historisch drama kwam uit op Lumière in hun gekende dunne kaftjes-vorm. De inhoud is beter dan de verpakking, want het beeld is optimaal verzorgd en dat levert in een film als deze alleen maar voordelen op. Doordat de film heel wat natuuropnames bevat droomt iedereen luidop van een Blu-ray - over 4K hebben we het zelfs niet - maar de transfer is meer dan behoorlijk. De geluidsband is een ingetogen Dolby Digital 5.1.
EXTRA'S
Er staat geen enkele extra op deze disk.

CONCLUSIE
Emily is ideaal voer voor zij die kicken op oerklassieke Britse kostuumdrama's, maar wel met een ondeugend - weliswaar voorzichtig ondeugend - tintje. cover
Studio: Cinéart

Regie: Frances O’Connor
Met: Emma Mackey, Fionn Whitehead, Oliver Jackson-Cohen, Alexandra Dowling, Amelia Gething, Adrian Dunbar, Gemma Jones

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Historisch drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
125 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051083195492


Beeldformaat:
2.35:1 PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij