:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> PETIT FRÈRE, UN
PETIT FRÈRE, UN
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-10-02
FILM
De titel doet vermoeden dat deze film over een klein broertje handelt, maar dat is niet zo. Ook de Engelstalige titel Mother And Son brengt de kijker op een dwaalspoor, want in feite schetst de Franse filmmaakster Léonor Serraille in deze aangrijpende film het relaas van een moeder en haar twee zonen.
De film verloopt chronologisch en vangt aan in het begin van de jaren '80. Het verhaal wordt netjes ingedeeld in drie hoofdstukken, waarbij ieder personage zijn eigen stuk krijgt, en we een familie volgen die van de Ivoorkust naar Frankrijk verhuist. Eerst zien we het verhaal van moeder Rose, daarna die van zoon Jean en dan die van Ernest - de 'petit frère' waarnaar de filmtitel verwijst. Léonor Serrailles koos voor een confronterend portret over een familie die uit armoede gedwongen wordt om het geluk ergens anders te zoeken, maar op het einde van de rit alleen maar op bedrogen dromen stoot. Achter elke hoek schuilen wel gevaren die de moeder door heeft en snapt dat haar kinderen alleen maar een betere toekomst zullen krijgen - niet dat dit voor de hand liggend is - als ze niet in dezelfde val trappen zoals zij dat deed.

Het hoeft niemand te verbazen dat Un Petit Frère niet meteen het soort cinema is waar je vrolijker van wordt. Het is een arthousedrama dat je met de neus op de bikkelharde realiteit drukt over een gezin dat in Parijs een nieuw leven probeert op te bouwen, maar keer op keer op een muur botst. Dit aangrijpend arthousedrama wordt geflankeerd door de naturelle vertolkingen van Stéphane Bak, Ahmed Sylla en Annabelle Lengronne waar de film uiteindelijk alleen maar kan van profiteren.
Léonor Serraille kon tevens rekenen op het prachtige werk van de DOP'er Hélène Louvart, die vorig jaar furore maakte met de bejubelde Netflix-titel The Lost Daughter. Ofschoon Léonor Serraille de harde thema's zoals uitbuiting of racisme niet schuwt, is Un Petite Frère jammer genoeg net niet diepgravend genoeg, zodat het gevaar bestaat dat je hem binnen een paar weken alweer vergeten bent. Iets wat je niet kan zeggen van bijvoorbeeld Tori Et Lokita van de gebroeders Dardenne die hiermee verleden jaar dezelfde thematiek aansneden.

BEELD EN GELUID
Un Petite Frère kwam bij ons op Cherry Pickers op dvd uit. We vallen in herhaling, maar toch is het heerlijk om te zien dat een klein label zich de moeite troost om moeilijke cinema - what’s in a name - op dvd en met een meer dan een behoorlijke transfer uit te brengen. Dit soort releases koop je natuurlijk niet om je homecinema mee te trotseren maar toch is dit qua filmstijl bijna docu-achtige drama voorzien van naturele kleuren en voldoende detaillering. De geluidsband is een weinig opvallende, maar verder puike Dolby Digital 5.1 in het Frans.
EXTRA’S
Er staan geen extra’s op dit schijfje.

CONCLUSIE
Un Petite Frère is een aangrijpende film over onbereikbare dromen met prima vertolkingen, maar helaas ook wat te oppervlakkig. Desalniettemin een aanrader.cover
Studio: Cherry Pickers Film

Regie: Léonor Serraille
Met: Annabelle Lengronne, Stéphane Bak, Kenzo Sambin, Ahmed Sylla, Sidy Fofana, Milan Doucansi

Film:
7/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
117 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789493316379


Beeldformaat:
1.66:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij