:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WAR PONY
WAR PONY
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2023-10-04
FILM
"A raw authenticity rarely found in film" luidt het opschrift van de dvd-cover van War Pony, het filmdebuut van Gina Gammell en Riley Keough. Het izjn de woorden van Time Out die met geen letter gestolen zijn, want dit is een intrigerende film over jonge mensen zonder kansen die toch proberen om de eindjes aan elkaar te knopen, ook al moeten ze hiervoor zaken doen die allesbehalve koosjer zijn. De film werd dan ook een echte revelatie op diverse filmfestivals. Prijzen in München, Deauville, Zurich en de allermooiste en zonder meer de belangrijkste was de Camera d’Or voor het beste debuut op het filmfestival van Cannes waarmee het duo meteen zijn stempel zette.
War Pony belicht het leven van de jonge Bill (Jojo Bapteise Whiting). De jonge kerel komt uit het Pine Ridge-reservaat in South Dakota, die het liefst een normale job wil, maar die kan hij maar niet vinden. Het enige waar hij de kost mee kan verdienen is als een loopjongen jonge meisjes vanuit het reservaat naar een ranch voeren waar een blanke boer ze seksueel misbruikt. Het zijn ellendige beelden die afgewisseld worden met al even trieste scènes over een tienerjongen die de drugs van zijn vader steelt om ze aan een veel te lage straatwaarde door te verkopen. De jongen denkt dat hij hiermee zijn visje op het droge heeft, maar niets is - zoals te verwachten - daarvan waar.
War Pony is een bijzonder rauwe realistische film die de kijker murw slaat. Gina Gammell en Riley Keough, die het scenario met twee inheemse Amerikanen uit Pine Ridge schreven, kozen voor een cast die grotendeels bestaat uit niet-professionele acteurs, waardoor alles nog harder binnenkomt. Qua stijl komt deze misdaadfilm in de buurt van Cidade de Deus van Fernando Meirelles en Kátia Lund, Pixote van Hector Babenco en The Kings Of The World van Laura Mora. Door televisiebeelden met toespraken van Donald Trump te tonen winden Gina Gammell en Riley Keough  er geen doekjes om dat ze de Amerikaanse situatie hekelen. De jongens lijken zich in hun miserie wel te amuseren, maar het verhaal onthult een toekomstloos uitzicht. Ondanks de verstrekkende gevolgen lijkt het voor de jonge kerels niet meer dan dat ze wat kwajongenstreken uithalen en niet beseffen - of daar zeker geen erg in zien - dat de misdaad een onderdeel van hun leven geworden en het de enige mogelijkheid is om te overleven. War Pony toont een beeld van Amerika waarvan we vermoeden dat het wel bestaat, maar dat we net iets te veel van ons willen wegduwen. Confronterend goed.
BEELD EN GELUID
Dit harde drama kwam uit bij Cherry Pickers op dvd. Onnodig om te zeggen dat een film waarin de natuur van het Pine Ridge-reservaat bijna een personage op zich is er fantastisch zou uitzien op Blu-ray. Helaas is daar in België geen markt voor, maar gelukkig krijgen we een dvd met een prima transfer en met zeer getrouwe kleuren. De geluidsband is een Dolby Digital 5.1 die een mix is van Engels en Lakota, wat een variant is van het Sioux, een taal uit de familie van de Sioux-Catawbatalen. (Dankjewel Wikipedia!)

EXTRA'S
Er staan geen extra's op dit schijfje.

CONCLUSIE
War Pony is een treffend, maar bikkelhard drama over Amerikaanse tieners die de politiek is vergeten. Confronterend, maar het levert wel briljante cinema op. cover
Studio: Cherry Pickers Film

Regie: Gina Gammell, Riley Keough
Met: Ashley Shelton, Robert Stover, LaDainian Crazy Thunder, Jojo Bapteise Whiting

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
115 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789461879790


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels / Lakota Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij