:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YELLOWSTONE - SEIZOEN 1
YELLOWSTONE - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-10-26
FILM
John Dutton (Kevin Costner) is een rijke hereboer in Montana die nog leeft volgens de oude tradities, waarbij zijn alleenheerschappij niet ter discussie staat. Nochtans wordt hij van alle kanten aangevallen: projectontwikkelaar Dan Jenkins (Danny Huston) wil zijn terrein verkavelen, en de Indiaanse casinoeigenaar Thomas Rainwater (Gil Birmingham) claimt het territorium van Duttons farm Yellowstone als dat van zijn volk. Dutton wil echter van geen dialoog weten, en huurt zelfs een ex-gedetineerde, Jimmy (Jefferson White), in om met explosieven de loop van een rivier te verleggen als hem dat goed uitkomt. Ondanks het feit dat hij lijdt aan darmkanker, is John bereid om zijn eigendom te verdedigen en daarbij niet op een lijk meer of minder te kijken.
De serie vangt aan met een schermutseling tussen de indianen en de Duttons over vee dat aan de verkeerde kant van de afsluiting is terechtgekomen, en in de daaropvolgende schietpartij laat Johns oudste zoon Lee (Dave Annable) het leven, echter niet zonder ook de indiaan Robert Long (Jeremiah Bitsui) om te leggen. Van het daaropvolgende onderzoek komt niks in huis, want de Duttons hebben politiek een te grote vinger in de pap. Johns tweede zoon Jamie (Wes Bentley) staat zelfs op het punt om zich verkiesbaar te stellen als openbaar aanklager, waardoor de invloed van de Duttons op politiek en gerecht nog zou vergroten.
Zwakke plek in de verdediging van de Duttons is echter Johns derde zoon Kacey (Luke Grimes), die met de indiaanse Monica (Kelsey Asbille) getrouwd is, en dus een verdeelde loyaliteit heeft. Hun zoontje Tate (Brecken Merrill) is dan ook geregeld de speelbal tussen de twee kampen, en zeker het feit dat de vermoorde Robert Monica's broer was, doet de zaak geen goed. Kacey twijfelt erover om terug te keren naar de Navy, want hij voelt zich het vijfde wiel aan de wagen. John heeft ook nog een dochter, Beth (Kelly Reilly), een keiharde ex-zakenvrouw die in de bankwereld haar sporen heeft nagelaten, maar ze gaat tevens gebukt onder het feit dat ze als kind de schuld voor de dood van haar moeder in de schoenen heeft geschoven gekregen. Het ranchleven interesseert haar voor geen meter, maar ze is wel bereid om de familie met álle mogelijke middelen te verdedigen, legaal of illegaal. Ze onderhoudt een knipperlichtrelatie met Johns ploegbaas Rip Wheeler (Cole Hauser), maar het is duidelijk dat deze relatie redelijk toxisch is.
Yellowstone is een moderne western die zich in onze eigen tijd afspeelt, maar nogal de nadruk legt op het rurale leven. Zoals de meeste televisieseries in dit gouden tijdperk kan deze reeks wedijveren met bioscoopfilms, en de gedetailleerde karakteruitwerkingen tillen het geheel naar een hoger niveau. De mooie fotografie van de ongerepte natuur van Montana steekt schril af tegenover de rottigheid die de verschillende antagonisten met elkaar uithalen. Kevin Costner is wat mij betreft altijd een wat ondergewaardeerde acteur geweest, en de man krijgt nu de kans om een complexe pater familias neer te zetten die zich graag bedient van moreel verwerpelijke technieken, zoals het brandmerken (!) van zijn personeel. Wat zijn even verwerpelijke kinderen betreft is het duidelijk dat de appel niet ver van de boom valt, en dit levert voortdurend spanningen op die het scenario voortdrijven. Yellowstone is wel een slow burner en het duurt zeker wel een drietal afleveringen vooraleer je aan de verknipte wereld van de Yellowstone Ranch gewoon bent. Voor liefhebbers van flitsende actie, snelle achtervolgingen en gratuïete schietpartijen: zoek u een andere reeks. Yellowstone kabbelt voort en biedt een ander soort spanning met goed uitgewerkte personages en prachtige fotografie. De reeks kent intussen twee spinoffs, 1883 en 1923, waarin het wel en wee van de voorvaderen van John Dutton onder de loep wordt genomen.

BEELD EN GELUID

Yellowstone is op het formaat 2.00:1 geschoten en biedt vooral prachtige natuurlandschappen waarin alle details er langs alle kanten uitsteken. De mooi gesatureerde kleuren met veel geel en bruin zijn zeer natuurlijk en de close-ups laten alle detail er uitspringen. Daarenboven laat het spreiden van de negen afleveringen over drie schijven toe dat er geen compressieproblemen ontstaan. De Dolby TrueHD 5.1-track is vrij vlak - er gebeurt ook niet zo gek veel dat spectaculaire surrounds vergt - maar de dialogen zijn mooi gecentreerd, en qua surrounds vind je onder meer het gezoem van insekten terug, alsook een paard dat al eens op hol slaat na een horzelsteek.
EXTRA'S
Het bonusmateriaal is verdeeld over de drie schijven. Elk van de negen afleveringen is voorzien van een korte making of-documentaire "Behind the Story" (samen 32:28) die bij de respectievelijke afleveringen zijn geplaatst. Het overige bonusmateriaal staat op schijf drie en vangt aan met Inside Yellowstone (3:43), een overzicht van de moderne aanpak van deze western van Taylor Sheridan. In Costner on Yellowstone (3:05) bediscussieert Kevin Costner zijn personage en dat van zijn kinderen, alsook het samenwerken met de regisseur. In Cowboy Camp (1:50) bereiden de acteurs zich fysiek voor op het lassowerpen en paardrijen, en in zes Character Spots (8:25) bespreken de acteurs die Beth (1:36), Lee (1:01), Jamie (1:36), Rainwater (1:33), Monica (1:23) en Kayce (1:16) spelen hun personages. Dan volgen twee documentaires "Working the Yellowstone", met om te beginnen een woordje over het Production Design (1:43) en over de Special Effects (1:49). Voorlaatste in de rij is een videoclip (2:32) van de openingscredits, van de hand van Brian Tyler, en de grootste documentaire, Taylor Sheridan & Kevin Costner on Yellowstone (24:49), is voor het laatste bewaard, en biedt ook ineens de meeste diepgang, met een bespreking van het verhaal, de personages, de locaties en diens meer.
CONCLUSIE
Alhoewel verstoken van blitse actie is Yellowstone een reeks die vooral door het goede acteerwerk onder de huid kruipt. U kan deze schijven in Amerika aanschaffen - ze zijn regiovrij - als u tevreden bent met Engelse ondertitels.


coverStudio: Paramount

Regie: Taylor Sheridan
Met: Kevin Costner, Josh Lucas, Luke Grimes, Rhys Alterman, Kelly Reilly, Kylie Rogers, Wes Bentley, Dalton Baker, Cole Hauser, Kyle Red Silverstein, Kelsey Asbille, Brecken Merrill, Jefferson White, Danny Huston, Gil Birmingham, Forrie J. Smith, Denim Richards, Ian Bohen, Ryan Bingham, Moses Brings Plenty, Wendy Moniz

Film:
8/10

Extra's:
5/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
X

Genre:
Western

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2018

Leeftijd:
NR

Speelduur:
466 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
032429313010


Beeldformaat:
2.00:1 HD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• 9 documentaires "Behind the Story"
• Documentaire "Inside Yellowstone"
• Documentaire "Costner on Yellowstone"
• Documentaire "Cowboy Camp"
• 6 documentaires "Character Spots"
• 2 documentaires "Working the Yellowstone":
- Production Design
- Special Effects
• Videoclip "Yellowstone Official Theme Music Composed by Brian Tyler"
• Documentaire "Taylor Sheridan & Kevin Costner on Yellowstone"

Andere recente releases van deze maatschappij