:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FUGITIVE, THE
FUGITIVE, THE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-12-06
FILM
Chirurg Richard Kimble (Harrison Ford) wordt 's avonds aangetroffen in zijn eigen huis naast het lijk van zijn vrouw Helen (Sela Ward). Het laatste wat die nog heeft gedaan vooraleer ze vermoord werd, is het noodnummer draaien en de naam van haar man noemen. Kimble komt met zo'n waanzinnig verhaal af - hij zou aangevallen zijn door een man met een armprothese - dat hij zelf beschuldigd wordt van moord, ondanks het feit dat het dossier tegen hem flinterdun is. Het vonnis is niet mals: dokter Kimble zal worden terechtgesteld met een injectie. Tijdens het transport naar de gevangenis profiteert hij van het feit dat een paar van zijn medegevangenen een relletje veroorzaken en de gevangenenbus tegen een trein botst om de benen te nemen. Hij is vast van plan de éénarmige bandiet te vinden en zijn onschuld te bewijzen. Naast zijn tegenstanders, een farmaceutisch concern dat hem wil liquideren omdat hij hard bewijs heeft van de ondeugdelijkheid van een nieuw medicijn, krijgt dokter Kimble nog een bende politieagenten achter zich, onder leiding van US Marshal Sam Gerard (Tommy Lee Jones), die niet dadelijk bekend staat voor zijn menslievende aanpak. Kimble moet trachten uit zijn handen te blijven en de detectives tegelijkertijd in de richting van de ware schuldigen drijven. Geen makkelijke opdracht.
Dr. Richard Kimble: I didn't kill my wife!
Samuel Gerard: I don't care!

The Fugitive
is een vrije interpretatie van de gelijknamige televisieserie uit de jaren '60, waarin dokter Kimble maar liefst vier jaar kat en muis speelde met Gerard. De film is een goed geacteerde, strak geregisseerde thriller met weinig momenten waarop je aandacht kan verslappen, en weinig niet ter zake doende elementen zoals een uitgebreide technische uitleg. Tommy Lee Jones werd voor zijn rol als harde flik zelfs beloond met een Oscar voor beste bijrol, en zoals dat in Hollywood gaat, werd zoiets beloond met een spinoff-film waarin hij zijn rol van Sam Gerard nog een tweede maal mocht bovenhalen, het niet eens zo erg inferieure US Marshals. De academie zal waarschijnlijk ook gecharmeerd zijn door het compromisloze maar toch niet karikaturale vertolken van de lichtjes hauteine, gedreven politiediender die alleen maar zijn einddoel - Kimble pakken - voor ogen heeft.. Noch script, noch de acteerprestaties of de regie steken echt boven het gemiddelde uit - de materiële bewijslast in de zaak Kimble zou door elke jury weggelachen worden - maar het is de symbiose van die dingen die The Futigive laat werken. Regisseur Andrew Davis heeft met acteurs als Harrison Ford, Tommy Lee Jones en eigenlijk mag ook Jeroen Krabbé in dat lijstje, beter materiaal in huis dan met de gebruikelijke Chuck Norrissen en Steven Seagals van deze wereld waar hij het gewoonlijk moet mee stellen, en waarvan het gebrek aan acteertalent doorgaans moet gecompenseerd worden door een copieuze hoeveelheid schietpartijen en ontploffingen. De actie is in deze prent flink gedoseerd, waardoor er meer plaats is voor een goeie intense plot.
BEELD EN GELUID
Voor de 100ste verjaardag van Warner wordt The Fugitive zomaar ineens op UHD uitgebracht, iets waar we uiteraard niet rouwig om zijn. The Fugitive is voor de gelegenheid gerestaureerd in 4K, en er is gelijk een fout weggewerkt - in de scène met de ontsporende trein is een crewlid dat per ongeluk in beeld kwam, digitaal weggewerkt. Het beeld ziet er zeer proper uit, een beetje grainy om de authenticiteit te benadrukken, en vooral in de meer heldere shots krijgen we rijke detaillering te zien, zoals Fords ongekamde baard. De donkere scènes bevatten genoeg detail, maar mochten nét ietsje scherper zijn. De kleuren zijn helder, zoals de gevangenisuniformen, maar voor de rest vrij ingetogen, volledig in overeenstemming met de rest van de film. Er is een DTS-HD MA 5.1-track aanwezig én een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track, en die zijn aan elkaar gewaagd, in die zin dat ze allebei deze pompende actiefilm deftig ondersteunen. De Atmostrack wint het misschien nog net op punten in scènes die ertoe doen, zoals die met de ontsporende trein, of telkens er helikopters worden ingezet om de voortvluchtige Kimble te klissen. We krijgen heldere dialogen en een fijne soundtrack van de hand van James Newton Howard. Vreemd genoeg is de bijhorende Blu-ray de "oude" versie met slechts Dolby Digital 5.1, en wat nog vreemder is, deze bevat *geen* Nederlandse ondertitels, alhoewel zo'n disk wel degelijk bestaat. Kijk maar eens hier.
EXTRA'S
Het bonusmateriaal staat zowel op de triple layer 4K-schijf als op de Blu-ray. Na een belachelijke inleiding (1:52) waarin Andrew Davis, Tommy Lee Jones en Harrison Ford ons verzekeren dat ze wel degelijk eens aan één en dezelfde tafel hebben gezeten, krijgen we als hoofdbrok een matig positieve audiocommentaartrack ingesproken door Andrew Davis en Tommy Lee Jones. Vooral de bijdrage van Jones valt nogal tegen, en er vallen nogal veel stiltes. De 20th Anniversary Edition, die hier niet verschenen is, bevatte nog een documentaire The Fugitive: Thrill of the Chase (28:19), een retrospectief werkstuk waarin ongeveer de hele cast en crew de revue mag passeren om hun idee over de film te ventileren. Het is tevens de enige featurette die we op de Blu-ray niet terugvinden. In On the run with The Fugitive (23:04) wordt ons inzicht gegund in de toch niet altijd even vlot verlopende productie van de film, waarbij vooral een einde breien aan het scenario een uitdaging vormde. De documentaire Derailed: Anatomy of a train wreck (8:52) geeft ons een korte beschrijving van het maken van deze pivotale scène.

CONCLUSIE

Waarom uitgerekend The Fugitive de eer te beurt valt om uitgebracht te worden op 4K ter gelegenheid van Warner's 100ste verjaardag, is ons een raadsel, maar we zijn er wel blij mee. De technische merites voor een intussen 30 jaar oude film zijn goed, alleen is het ons een raadsel waarom de Blu-ray geen Nederlandse ondertitels heeft. We tillen er niet zó zwaar aan, want al wat u nodig hebt, staat op de UHD-schijf.


coverStudio: Warner

Regie: Andrew Davis
Met: Harrison Ford, Tommy Lee Jones, Sela Ward, Joe Pantoliano, Andreas Katsulas, Jeroen Krabbé

Film:
8/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Thriller

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1993

Leeftijd:
16

Speelduur:
130 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5051888266823


Beeldformaat:
1.85:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Québecqois Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Tsjechisch, Chinees (Mandarijn trad.), Koreaans, Engels CC, Duits CC, Italiaans CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack door acteur Tommy Lee Jones en regisseur Andrew Davis
• Inleiding door Andrew Davis, Harrison Ford en Tommy Lee Jones
• Documentaire "The Fugitive: Thrill of the Chase"
• Documentaire "On the Run with The Fugitive" featurette
• Documentaire "Derailed: Anatomy of a Train Wreck" featurette

Andere recente releases van deze maatschappij