:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EQUALIZER 3, THE
EQUALIZER 3, THE (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2023-12-05
FILM
Robert McCall (Denzel Washington) is na vele omzwervingen aanbeland in Altamonte, op Sicilië, waar hij net een lokale drugbaas en zijn bende, die amfetamines smokkelde om IS-strijders in Syrië op te peppen, heeft afgeslacht. Hierbij raakt hij echter zwaargewond, maar de lokale dokter, Enzo Arisio (Remo Girone), lapt hem op zonder vervelende vragen te stellen. Robert geniet echt van het leven in de lokale gemeenschap, waar hij al snel wordt opgenomen, en hij kan het niet laten om de Amerikaanse inlichtingendiensten op de hoogte te brengen van zijn 'heldendaad'. Speciale agente Emma Collins (Dakota Fanning) wordt ter plekke gestuurd, waar ze al snel op het spoor komt van onze favoriete Engel des Wrakes.
De lokale bevolking wordt echter danig uitgezogen door de Camorra, de lokale maffia, en de nietsontziende Marco Quaranta (Andrea Dodero) laat de lokale slagerij afbranden omdat de slager in kwestie, de doodbrave Angelo (Daniele Perrone), weigerde om protection money te betalen. Dit is echter niet iets wat iemand als Robert over zich kan laten heengaan, en laten we het erop houden dat hetgeen van Marco overblijft, voer voor mensen is die graag puzzelen. Marco's broer Vincent (Andrea Scarduzio) zweert wraak, al moet hij heel Altamonte daarvoor uitroeien, te beginnen met de lokale carabinero (Eugenio Mastrandrea), die zijn verzet moet bekopen met een oor. McCall is echter zijn tegenstanders altijd een paar zetten voor...

Ook in The Equalizer 3 zet Denzel Washington zijn wraaktocht naar vergelding voort. Zonder al te veel gehinderd te worden door de officiële autoriteiten, moordt hij naar hartelust dieven, drugdealers én de lokale maffia uit, en de politie staat erbij en kijkt ernaar. Er werd naar de film uitgekeken omdat het de eerste keer is sinds Man On Fire dat Denzel Washington en Dakota Fanning weer eens het scherm zouden delen. De eerlijkheid gebiedt ons echter te zeggen dat op één scène na waarbij de twee samen een terrasje doen in Altamonte, Dakota Fanning er in deze film maar bijloopt als het vijfde wiel aan de wagen. Niet dat dit per se erg hoeft te zijn, want de film heet nog altijd The Equalizer, en je verwacht vooral dat je Denzel Washington zijn gepatenteerde moordpartijen bovenhaalt.
En dat doet de man dan ook, met zichtbaar plezier. De manier waarop zijn Robert in de lokale bevolking is geïntegreerd, is zelfs hartverwarmend te noemen - eerst krijgt hij op een terras geen thee omdat dat "voor oude dames en Engelsen" is - maar eens de bevolking door heeft dat Robert het enige schild is dat tussen hen en de Camorra staat, slaat de stemming om en maken ze als één samen met hem een vuist tegen de jaren van afpersing en kleinering. Het aantal actiescènes is tegenover pakweg deel 2 wat teruggeschroefd, maar qua intensiteit lijkt het bij momenten wel op een passage van John Wick. Alleen is Denzel Washington een stuk sympathieker, en voor wie mocht vrezen dat onze held in het derde en finale deel van de trilogie het loodje zou leggen: een milde spoiler, maar McCall overleeft alles wat ze tegen hem in stelling brengen.
BEELD EN GELUID
Sony is terug actief op de Beneluxmarkt, en eindelijk zijn we voor onze releases ontkoppeld van het Franstalige landsgedeelte, wat betekent dat we onze release delen met de Scandinavische landen, wat een meer natuurlijke keuze is. Dit betekent onder meer dat we geen inferieure Franstalige geluidstracks meer moeten dulden. Een film die volledig in het kleurrijke Italië is geschoten, is wellicht voer voor prachtige scenery langsheen de dunne steegjes van Altamonte. Toch is het geheel net als bij de vorige twee films (bewust?) donker gehouden, en krijgen we zeer gedesatureerde kleuren die het beeld iets melancholisch geven. Dit geeft in totaliteit een vrij genuanceerd beeld met veel detail en diepe schaduwen met messcherpe aflijning. Artefacts zijn compleet afwezig, zoals het hoort. De enige geluidstrack (op één voor visueel gehandicapten na) is een Dolby TrueHD Atmos 7.1.4 die half in het Engels, half in het Italiaans is ingesproken, en die klinkt gelukkig niet te bombastisch, maar de schietpartijen hebben een mooi gevoel voor richting. Er is echter vooral veel ambiance te beleven in het schilderachte Italiaanse dorpje, met geroezemoes aan het viskraam (we dachten even dat we in een album van Asterix aan het bladeren waren), vogels in de natuur en voorbijsnorrende Vespa's.
EXTRA'S
Al het bonusmateriaal staat op de bijhorende Blu-ray. In Blood Brothers (6:30) gaan we op de koffie bij Denzel Washington en Antoine Fuqua, die nu al voor de derde keer een samenwerkingsverband zijn aangegaan voor een Equalizer-film. Dan is er Call to Action (6:03), een bijdrage over de slachtpartijen van MacCall, en Robert McCall: A Man of the People (6:33) over de manier waarop de man geïntegreerd is tussen de locales. A Reunion goes (5:06) gaat uiteraard over de hereniging tussen Denzel Washington en Dakota Fanning, en Postcards from the Amalfi Coast (5:30) biedt ons nog wat mooie plaatjes ter plekke. Er zijn enkele verwijderde scènes (18:22) aanwezig, en een lyric video door Jacob Banks vna het nummer Monster.

CONCLUSIE

The Equalizer 3 biedt opnieuw meer van hetzelfde: Denzel Washington schiet bij bosjes criminelen neer, en de politie kijkt ernaar. Deze schijf is een gecombineerde Nederlandstalige-Scandinavische release, wat maakt dat er geen overbodige Franse geluidstrack te vinden is, want we worden ingedeeld bij de andere landen die de voorkeur geven aan ondertiteling, en dat vinden we een positieve evolutie.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Antoine Fuqua
Met: Denzel Washington, Dakota Fanning, David Denman

Film:
8/10

Extra's:
3,5/10

Geluid:
10/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Actie

Versie:
Nederlands-ScandinaviŽ

Jaar:
2023

Leeftijd:
16

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7333018028067


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Engels Dolby TrueHD Atmos 7.1.4
Engels audio-descriptief Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Ests, Lets, Litouws, Engels CC
Extra's:
• Documentaire "Blood Brothers"
• Documentaire "Call to Action"
• Documentaire "Robert McCall: A Man of the People"
• Documentaire "A Reunion goes"
• Documentaire "Postcards from the Amalfi Coast"
• Verwijderde scènes
• Videoclip door Jacob Banks "Monster"

Andere recente releases van deze maatschappij