:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DENNIS THE MENACE
DENNIS THE MENACE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2003-07-31
FILM
De ouders van de guitige kwajongen Dennis (Mason Gamble) moeten weg van huis voor hun job. Niemand uit de buurt, buiten mevrouw Wilson (Joan Plowright), ziet het zitten om op de ‘duivelse’ Dennis te passen. Dennis laat zich tot grote ergernis van meneer Wilson (Walter Matthau) volledig gaan in het uithalen van kattenkwaad. Plots duikt Switchblade Sam (Christopher Lloyd), een zwervende boef, op en deze ziet wel wat te rapen (lees: stelen) in het rustige plaatsje. Maar dat is buiten Dennis gerekend…

Dennis The Menace is gebaseerd op de wereldberoemde strip van Hank Ketcham. Na diverse Tv-series en een Tv-film vond men de tijd rijp voor een heuse bioscoopfilm rond de bengel. John Hughes, toen een erg grote naam op het gebied van familie entertainment met monsterhits als Home Alone 1 & 2 en Beethoven, tekende voor zowel het script, als de productie. En zowaar het monster (The Shape) van de horrorclassic Halloween, Nick Castle (Major Payne, Delivering Milo), werd aangeduid voor de regie. In de rol van bengel Dennis treffen we Mason Gamble aan, de rest van de cast vulde men aan met grote namen als (de recentelijk overleden) Walter Matthau, Lea Thompson en Christopher Lloyd. Wij vonden de meeste grappen nogal flauwtjes en niet direct origineel (à la Home Alone), maar de film is dan ook duidelijk gericht op jeugdige kijkers. De film kende succes in de bioscopen met een wereldwijde opbrengst van om en bij de 117 miljoen $. Er volgde in ’98 nog een video-sequel met Dennis The Menace Strikes Again. Leuk voor de kleinsten (of het kind in jezelf).

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch uitgevoerde 1.85:1 beeld ziet er scherp uit, met een goed contrast en schaduwdetail. Ook het zwartniveau is dik in orde. De aanwezige kleuren zijn helder en ogen natuurlijk. De gebruikte print is proper en digitale compressiefoutjes zijn eveneens missing in action. Wel is er soms wat minimale filmgrain te bemerken, maar daar gaan we niet moeilijk over doen. De Engelse Dolby Digital 2.0-track klinkt warm, met een beperkte spreiding. De dialogen zijn goed te verstaan. Er is zowaar ook nog een onnatuurlijke Nederlandse dub aanwezig.

EXTRA’S
Het schijfje bevat een handvol amusante en informatieve extra’s. We zetten ze even voor u op een rij:
- De originele bioscooptrailer,
- Een gesprek met producent John Hughes (5 min.),
- Een gesprek met acteur Walter Matthau (6 min.),
- Een kijkje achter de schermen (6 min.),
- Memories Of A Menace With Mason Gamble (10 min.),
- Featurette “A Menace Named Dennis” (24 min.),

Er is ook nog een easter egg aanwezig.

CONCLUSIE
Dennis The Menace is een naar het jonge publiekje gerichte familiefilm uit ’93. Maatschappij Warner Bros brengt de film uit met een goede beeld- en geluidskwaliteit. Bovendien is het schijfje voorzien van enkele leuke en informatieve extra features. Een aanrader for the kids!


cover
Studio: Warner

Regie: Nick Castle
Met: Walter Matthau, Mason Gamble, Joan Plowright, Lea Thompson, Christopher Lloyd, Robert Stanton

Film:
6/10

Extra's:
7/10

Geluid:
7/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Familiefilm

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1993

Leeftijd:
6

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931170000


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Nederlands Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Roemeens, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
• Bioscooptrailer,
• Gesprek met John Hughes,
• Gesprek met Walter Matthau,
• Behind The Scenes-featurette,
• Memories Of A Menace With
Mason Gamble,
• A Menace Named Dennis,
• Easter egg

Andere recente releases van deze maatschappij