:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMALLVILLE - SEIZOEN 7
SMALLVILLE - SEIZOEN 7 (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-02-23
SERIE
Op het einde van seizoen 6 leek het er nog op dat Lana (Kristin Kreuk) vermoord was door Lex (Michael Rosenbaum). Chloë (Allison Mack) blijkt echter aan de meteorietenregen een gave te hebben overgehouden waarmee ze doden weer tot leven kan wekken, zij het dat ze die gave niet kan gebruiken zonder repercussies voor haarzelf. Voorlopig lijken de meubels gered, en Lana en Clark (Tom Welling) kunnen eindelijk vrijelijk uitdrukken wat ze voor elkaar voelen. Maar dat mooie liedje duurt niet lang, want anders was er geen Smallville seizoen 7.
Er loopt namelijk nog een evil clone van Clark rond, die zich Bizarro noemt, en die alleen van het origineel te onderscheiden is omdat hij niet tegen zonlicht kan. Terwijl Clark door zijn vader Jor-El (Terence Stamp) in het Fortress of Solitude wordt opgesloten, gaar Bizarro voor Clark door, en wanneer Lana daar achter komt, barst de bom. Clark krijgt gelukkig een nieuwe bondgenoot: zijn nicht Kara Zor-El (Laura Vandervoort), die eertijds Clark was nagestuurd om de jongen te beschermen, komt met ettelijke jaren vertraging aan op Aarde. Clark is intussen volwasssen, en de beide zijn nu ongeveer even oud. Clark laat Kara zich voordoen als een nichtje uit het verre Minnesota, die niet geheel mee is met de zeden en gewoonten van Kansas. Maar uiteraard is ook Lex geobsedeerd door de nieuwkomer, en zoals meestal loopt dat al snel uit de hand. Met Kara is samen een kristal vanop Krypton gekomen met waardevolle informatie over Clarks DNA. John Jones (Phil Morris), de Martian Manhunter, waarschuwt Clark echter dat hij het kristal moet vinden vóór Kara, of anders gebeuren er rampen.

En rampen gebeuren er: Kara verliest haar geheugen, Lex koopt de Daily Planet en begint met redactioneel schoon schip te maken, wat betekent dat Chloë de laan uitvliegt. Chloë neemt echter de taken van Lana over, die een stichting is begonnen die slachtoffers van de meteorietenregen tracht te helpen. Haar hangt echter een onderzoek van Binnenlandse Veiligheid boven het hoofd, omdat ze iets te vaak de verkeerde computer heeft gehackt. Met Chloë's vriendje Jimmy Olsen (Aaron Ashmore) is het meer af dan aan, en de androïde Brainac (James Marsters) staat Clark naar het leven.
Seizoen 7 van Smallville, dat maar 20 afleveringen bevat in plaats van de gebruikelijke 22, is een amalgaam van slechte en goede ideeën. Briljant is het casten van Laura Vandervoort als Supergirl, en zeker in de eerste afleveringen is het leuk om eens de bordjes omgekeerd te zien, wanneer Clark haar moet beschermen tegen zichzelf opdat ze toch maar haar buitenaardse identiteit niet te grabbel zou gooien. Anderzijds begint het opnieuw naar voor schuiven van Brainiac stilaan te lijken op bloedarmoede, en zeker de verhaallijnen die meerdere afleveringen overspannen, zijn niet de beste van het stel. Seizoen 7 zou ook het begin worden van de Grote Leegloop: John Glover, Kristin Kreuk en vooral Michael Rosenbaum tekenden niet meer bij voor een achtste seizoen, wat betekent dat van de originele cast alleen Tom Welling en Allison Mack overbleven. Maar daarover later meer. De reeks blijft aangenaam, en de fans krijgen af en toe nog een extraatje door het casten van enkele Superman­-oudgedienden zoals Dean Cain en Helen Slater. Ook Pete Ross uit seizoen 1 maakt een éénmalige rentrée, maar de acteur Sam Jones III is intussen in woelig vaarwater beland wegens drugsbezit. Dit is echter nog niets vergeleken met het strafblad van Allison Mack, die veroordeeld werd wegens sec trafficking en op moment van schrijven nog maar pas uit de gevangenis is. Basically is voor beiden hun acteercarrière over.

AFLEVERINGEN

Disk 25:
133. Bizarro
Nadat de stuwdam is gebarsten, heeft een wezen uit de Phantom Menace Clarks identiteit overgenomen. Het ding noemt zichzelf Bizarro, en in tegenstelling tot Clark kan het zichzelf opladen met kryptoniet en kan het niet tegen zonlicht. Ondanks het verlies dat hij te incasseren heeft gekregen, neemt Clark de handschoen op. Hij krijgt echter hulp van buitenaf.
134. Kara
Lois en Clark vinden in de buurt van de dam een buitenaards ruimteschip dat blijkt toe te horen aan Kara Zor-El, de oudere nicht van Clark, die naar de Aarde is gestuurd om hem te beschermen, maar een tijd schijndood onder water heeft gelegen. Het ruimteschip wordt geborgen door Binnenlandse Veiligheid, en dat is een probleem, want wie het schip ook probeert te openen en niét Kara is, veroorzaakt een nucleaire explosie. Bovendien is het kristal met Kara's mission statement verdwenen. Lois probeert door een deugdelijke reportage over de UFO bij hoofdredacteur Grant Gabriel (Michael Cassidy) een job te krijgen bij de Daily Planet, maar ze heeft geen foto. Lex reist intussen naar Shanghai om de doodverklaarde Lana weer terug te vinden.

135. Fierce

Omdat ze dolgraag wil deel uitmaken van de gemeenschap doet Kara mee met de lokale missverkiezingen. Twee andere kandidaten, Tyler Crenshaw (Eva Marcille) en Tempest Drake (Christine Chatelain), die bovendien na de meteorietenstorm het weer kunnen manipuleren, doen echter mee om met de tijdscapsule aan de haal te gaan die 100 jaar geleden in Smallville is ingegraven. Daarin zit een artefact dat mogelijk van Kryptoniaanse origine is. Wanneer de capsule verdwijnt, wordt Kara gearresteerd voor diefstal. Maar Supergirl hou je niet gemakkelijk achter de tralies. Lana openbaart aan Kent dat ze terug is van de doden, en ze hoopt zo lang op de Kent-farm onder te kunnen duiken.

136. Cure

Dr. Curtis Knox (Dean Cain) beweert dat hij een remedie heeft gevonden om meteorenfreaks te genezen. Wat hij er niet bijvertelt, is dat hij achteraf zijn patiënten vermoordt om hun organen te kunnen oogsten. Chloë, die graag van haar gave af wil, heeft alvast een afspraak met hem gemaakt. Dat en een toevallige ontmoeting tussen Jimmy en Kara, die nog altijd op zoek is naar haar schotel, maakt dat Chloë en Jimmy's relatie op spatten staat.
137. Action
Van de superhelden-stripreeks Warrior Angel wordt in Smallville een film gedraaid. De vrouwelijke ster van de film, de bekende actrice Rachel Davenport (Christina Milian), geraakt tijdens een opname verwikkeld in een ongeluk, en ze wordt door Clark gered. Zij ziet in hem pas een échte held, zeker wanneer blijkt dat haar remleidingen werden doorgezaagd. Clark vermoedt dat een dolgedraaide fan achter de aanslag zit. Lionel Luthor wordt intussen wakker in een afgelegen hut, waar hij gevangen wordt gehouden door een zekere Marilyn (Nancy Sivak), een hysterisch mens. Het lijkt Misery wel...

Disk 26:

138. Lara
Kara is op zoek naar het kristal dat door de overheid is ingepikt. Agent Carter (Kim Coates) kan haar gevangennemen, en door haar een serum van meteoriet toe te dienen, herbeleeft ze een periode waarin ze samen met Clarks moeder Lara (Helen Slater) de Aarde bezocht, op zoek naar een geschikt pleegouderpaar. Chloë klopt aan bij de Isis Foundation, die slachtoffers van de meteorenregen helpt, en tot haar grote verbazing staat Lana aan het hoofd ervan.

139. Wrath

Door een blikseminslag en een stuk kryptoniet krijgt Lana dezelfde gaven als Clark. Dit lijkt eerst een leuke gimmick, maar Lana gebruikt haar gaven om in te breken bij Lex en de geheime documenten omtrent zijn Project Scion te stelen. Ze biedt de documenten aan Grant Gabriel aan, maar die weigert gestolen bronnen te gebruiken. Lana besluit daarom om zelf het recht in eigen handen te nemen. Clark tracht haar te stoppen, en in de schermutseling breekt er een flesje waarin vloeibaar kryptoniet zit.
140. Blue
Clark hoort in het kristal van Kara de stem van zijn moeder Lara om hulp smeken. Aangezien haar DNA in het kristal zit, kan Clark haar tot leven wekken. Echter ook Kara's vader Jor-El (Christopher Heyerdahl) is van de partij, klaar om de wereld te herbevolken met zijn eigen (dat denkt hij toch) superieure ras, en hij veroorzaakt een eclips, die de mensheid moet uitroeien. Lara heeft Clark een ring van blauw kryptoniet gegeven, waardoor hij geen krachten meer heeft, en hij krijgt het ding niet meer uit. Chloë ontdekt intussen dar Lois en Grant een relatie hebben, en dat is bijzonder onprofessioneel. Maar Grant is niet wie hij zegt dat hij is.

141. Gemini

Een man die zich Adrian (Tim Guinee) noemt, belt Loïs op en beweert dat hij een kloon uit een laboratorium van Lex is. Loïs moet een artikel over Lex schrijven en hem hiermee confronteren, zo niet vliegt Chloë in de lucht door middel van een bom die ze onwetend bij zich draagt. Lana en Clark besluiten om samen te werken om het project Scion van Lex te openbaren. Het metallische virus heeft bezit genomen van laboratoriumassistente Casey Brock (Elyse Levesque), en die slaat sindsdien wartaal uit - wartaal dat kryptonees blijkt te zijn. Adrian is echter niet de voornaamste kloon die er rondloopt.

142. Persona
Lex heeft de Daily Planet gekocht, en houdt schoon schip onder het personeelsbestand. Clark zit al veertien dagen gevangen in het Fortress of Solitude, en zijn plaats is ingenomen door Bizarro. Die dreigt echter zijn ware gedaante te tonen telkens als hij in het zonlicht loopt. Daarom bezoekt hij Milton Fine, die als Brainiac weer is opgedoken en de levensenergie uit daklozen zuigt. Fine beweert dat er nog een kryptoniaan is, Dax-Ur (Marc McClure), die al honderd jaar incognito op Aarde leeft. Het plaatje uit de tijdscapsule blijkt een manier te zijn om hem te vinden, maar Bizarro weet uiteraard niet waar dat ligt, en verraadt zo tegen Chloë zijn valse identiteit. Grant heeft intussen aan Lionel verteld dat hij mogelijk Lex' broer Julian is, maar wanneer de twee uitgaan om een steak te eten, wordt Julian neergeschoten door een overvaller.
Disk 27:
143. Siren
Chloë heeft zich onder de arm laten nemen door Oliver Queen, de Green Arrow (Justin Hartley) om bezwarend materiaal tegen Lex te verzamelen. Het schijfje wordt echter afhandig gemaakt door de Black Canary, een vrouw die met haar hoge stem al het denkbare solide materiaal kan breken. In werkelijkheid is ze de conservatieve TV-presentator Dinah Lance. Ze werkt voor Lex, en Clark en Oliver moeten alle moeite van de wereld doen om haar te doen inzien dat ze de verkeerde partij heeft gekozen. Loïs is minder blij met de terugkeer van Oliver, zelfs nu ze op het punt staat zijn geheim te ontdekken.

144. Fracture

Lois en Lex reizen af naar Detroit, in de hoop een spoor op te vangen van de vermiste Kara. Die heeft echter geheugenverlies, en wordt vastgehouden door Jacob Finley (Corey Sevier), die door haar geobsedeerd is, in die mate zelfs dat hij Lex een kogel in het hoofd schiet. Lex' enige kans op redding is dat Chloë hem geneest, maar Clark vreest voor de gevolgen voor Chloë zelf. Clark stelt dan maar voor om met een geavanceerd stuk technologie in de gedachten van Lex binnen te dringen. De vorige proefkonijnen hebben de uitvinding echter niet overleefd.

145. Hero

Kara en Jimmy gaan naar een concert van One Republic, waar één van de roadies niemand minder dan Pete Ross (Sam Jones III), Clarks vertrouweling uit seizoen 1. Pete heeft de gave dat hij zich als een elastiek kan uitrekken gekregen nadat hij een soort van kauwgom met kryptoniet heeft gegeten, en kan in die hoedanigheid Kara redden wanneer er een stuk van de geluidsinstallatie naar beneden komt. Pete voelt zich goed als held, maar Clark heeft daar zo zijn bedenkingen bij. Pete zou nochtans een voortrekkersrol kunnen spelen in de acceptatie door het grote publiek van meteor freaks, zeker wat Chloë betreft, waarvan Pete niet weet dat ze een gave heeft. Kara kiest intussen hoe langer hoe meer partij voor Lex.
146. Traveler
Clark wordt gevangengenomen en opgesloten in een kyptonieten kooi, in opdracht van Lionel Luthor. Lionel heeft een ontmoeting met Patricia Swann (Gina Holden), de dochter van wijlen Virgil Swann. De twee families hadden eertijds een gentlemen's agreement met de families Teague en Queen onder de naam Veritas, om de aangekondigde bezoeker van een andere planeet te verwelkomen. Edward Teague en Robert en Laura Queen zijn echter intussen dood, en Patricia meent dat Lionel daar de hand in heeft gehad. Lex dringt er intussen bij Kara op aan om een medische ingreep te ondergaan om haar geheugen terug te krijgen, maar die is niet zonder gevaar. Chloë houdt daarom een pleidooi bij Jor-El om Kara te genezen, vooraleer Lex dat doet.

147. Veritas

Kara wordt benaderd door Brainiac, die kennelijk meer weet over haar afkomst. Ze kan echter op het nippertje gered worden door Clark. Om de beveiliging in de toekomst echter veilig te stellen meent Kara dat het tijd is dat ze Clark leert vliegen. Brainiac zet echter de aanval in en neemt de controle over Lana's lichaam over. Lana is compleet catatonisch en kan alleen maar in het kryptoniaans een boodschap aan Clark schrijven dat hij Kara moet overdragen aan Brainiac. Lois en Jimmy leggen Luther het vuur aan de schenen over de verdwijning van Patricia Swann.

Disk 28:

148. Descent
Lex heeft zijn vader uit het raam geduwd na een hoogoplopende ruzie. In het medaillon van zijn vader zit echter niet de sleutel die hij verwachtte om het raadsel van de Reiziger op te lossen. Wanneer blijkt dat Lionel die aan Chloë heeft gegeven, vliegt die de laan uit. Lex' vertrouwelinge Gina (Anna Galvin) belooft hem bij te staan, maar Lex krijgt zinsbegoochelingen waarbij hij zijn jongere zelf ziet. Lois en Jimmy hebben echter een foto bemachtigd waarop te zien is dat iemand Lionel uit het raam heeft geduwd.
149. Sleeper
Wanneer Clark een noodkreet van Kara ontvangt, die kennelijk op Krypton zit, maar door de tijd is teruggereisd naar 1989, breekt Chloë in een satelliet van de regering in om sporen van Kara en Brainiac te voeren. Een overijverige agente, Vanessa Webber (Anne Openshaw), meent verkeerdelijk dat Chloë zich inlaat met terroristische activiteiten, en ze dwingt Jimmy om zijn vriendin te bespioneren, met alle James Bond-achtige gadgets die daarvoor nodig zijn.

150. Apocalypse

Omdat Clark Kara en Brainiac niet naar het stervende Krypton wil volgen, stuurt Jor-El hem naar een wereld waar hij nooit geboren is. Daar is Lana getrouwd met een Franse filosoof, Lex de president van de Verenigde Staten en Kara zijn hoofd binnenlandse veiligheid. Lex' stafchef, Brainiac, is van plan om de president een kernoorlog te laten ontketenen.

151. Quest

Lex heeft een expert onder de arm genomen om de cryptograaf te ontcijferen. Helaas voor hem zijn er kapers op de kust. Edward Teague (Robert Picardo), het laatste lid van Veritas, overvalt Lex en kerft enkele symbolen in het kyptoniaanse alfabet in zijn borst. Hij schijnt op de hoofte te zijn van het feit dat Clark de Reiziger is, maar hij is hem niet gunstig gezind, en hij meent dat hij hem moet offeren.
152. Arctic
Brainiac, die zich voordoet als Kara, licht Lex in dat hij voorbestemd is om de Reiziger tegen te houden. Lex laat verschillende expedities ondernemen naar de Noordpool, maar geen van zijn gezanten keren terug. Daarom besluit hij zelf te gaan, en hij ontdekt het Fortress of Solitude. Jimmy kan Chloë niet langer beschermen, en die staat plots op de most wanted-lijst van Homeland Security omwille van haar hackingactiviteiten.
BEELD EN GELUID
Deze set is enkel verkrijgbaar in de totale set van tien seizoen Smallville, en de uniforme afwerking maakt dat de kwaliteit weer vergelijkbaar is met de vorige seizoenen, wat u onder meer ook merkt aan het feit dat de nummering van de schijven gewoon doorloopt. Weer betekent dit een tot in de puntjes verzorgde 1080p-afwerking in vooral frisse kleuren en met oog voor scherpte en detail. De uniforme weergave van de menu's over de tien seizoenen verspreid is handig en laat een goede indruk na. In tegenstelling tot de schijven in de Verenigde Staten werden seizoenen zes tot en met tien volledig geremasterd, en vooral kregen de seizoenen een leuke DTS-HD MA 5.1-track mee waarmee de speciale effecten nog wat meer worden ondersteund. We vallen allicht in herhaling, maar dit is een telev7isieserie die zich qua technische specificaties met veel moderne blockbusters kan meten.
EXTRA'S
De Blu-rays bevatten al het bonusmateriaal van de dvd's, voor wat dat waard is. Twee afleveringen, Persona en Siren, zijn voorzien van een audiocommentaar, alhoewel het niet dadelijk de beste in hun soort zijn en het ook niet de interessantste afleveringen van het seizoen zijn. Er zijn verspreid over de afleveringen in totaal 25 verwijderde scènes (33:42) die de fans zeker eens willen zien. Dan worden er twee documentaires gewijd aan nieuwe personages. Jimmy on Jimmy (23:17) is de geinigste en bevat een rondetafelgesprek tussen vier acteurs die in diverse incarnaties van Superman de rol van Jimmy Olsen hebben gespeeld; naast Aaron Ashmore zijn dat Sam Huntington uit Superman Returns, Marc McClure uit Superman en Jack Larsen uit The Adventures Of Superman Larsen. Supergirl aan de andere kant wordt in het zonnetje gezet in Supergirl: The Last Daughter of Krypton (17:49), waarin ook de vorige actrices onder de loep worden genomen die Kara hebben gespeeld. Afsluiten doen we met zes knullige animatiefilms "Smallville Legends: Kara and the Chronicles of Krypton" (21:22) die wellicht als eindwerk zouden kunnen dienen voor studenten grafische vormgeving, maar professionaliteit missen.
CONCLUSIE
Het zevende seizoen van Smallville zal het laatste zijn waarin drie key actors in de vaste cast zitten. Er zitten goede en minder goede vondsten in het scenario, maar de technische afwerking is wederom keurig.


coverStudio: Warner

Regie: Michael Rohl, James Conway, Whitney Ransick, Rick Rosenthal, Mairzee Almas, Charles Beeson, Glen Winter, Todd Slavkin, Kevin G. Fair, James Marshall, Ken Horton, Tom Welling, Kenneth Biller
Met: Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Allison Mack, John Glover, Erica Durance, Aaron Ashmore, Laura Vandervoort

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Superhelden

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2007-2008

Leeftijd:
12

Speelduur:
835 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888258545


Beeldformaat:
1.78:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Engels CC
Extra's:
• 2 audiocommentaartracks
• 25 verwijderde scènes
• Documentaire "Jimmy on Jimmy"
• Documentaire "Supergirl: The Last Daughter of Krypton"
• 6 animatiefilms "Smallville Legends: Kara and the Chronicles of Krypton"

Andere recente releases van deze maatschappij