:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WILD THINGS
WILD THINGS (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-03-04
FILM
Detective Ray Duquette: What is a sex crime?
Jimmy Leach: Not getting any!

Na een partijtje autowassen voor het goede doel komt rijkeluiskindje Kelly Van Ryan (Denise Richards) voor de dag met de verklaring dat decaan Sam Lombardo (Matt Dillon), volgens 99 % van de marina's van de plaatselijke snobschool het "heetste stuk aller tijden", haar heeft verkracht. Kelly's gedrag van de laatste tijd was echter op zijn minst uitdagend te noemen, en, wat belangrijker is, Lombardo - nochtans niet impopulair bij de vrouwtjes - ontkent in alle toonaarden. Detectives Ray Duquette (Kevin Bacon) en Gloria Perez (Daphne Rubin-Vega) voeren het onderzoek, en alhoewel ze Lombardo niet aan de muur kunnen nagelen, is diens reputatie wel om zeep: de ganse gemeenschap, met aan het hoofd rijke stinkerd Tom Baxter (Robert Wagner), met wiens dochter Lombardo een relatie heeft, zorgt ervoor dat Lombardo uit het sociale leven gebannen wordt, en Sandra Van Ryan (Theresa Russell), Kelly's moeder en nota bene zelf een ex-lief van Sam, laat hem door haar nieuwe dekhengst, Frankie Condo (Eduardo Yáñez) in elkaar timmeren. Wanneer de zaak lijkt uit te draaien op het woord van de leerkracht tegen dat van de leerling, daagt plots een tweede getuige op, Suzie Toller (Neve Campbell), die beweert dat ze ook verkracht is door Lombardo, en tussen de twee zaken zitten er merkwaardige parallellen. Je zou bijna gaan geloven dat de meisjes met elkaar hebben afgesproken, ware het niet dat de twee elkaar niet kunnen luchten: Kelly is de stinkend rijke barbiepop, Suzie het stuk menselijk afval dat aan de "verkeerde" kant van het dorp woont, in een vervallen trailerpark. Sam roept de hulp in van advocaat Ken Bowden (Bill Murray), in de hoop dat die zijn naam kan zuiveren.
En meer van het scenario vertellen zou zonde zijn, want regisseur John McNaughton voert ons vervolgens door een duizelingwekkende reeks drastische plotwendingen, waarbij je een keer of zes compleet op het verkeerde been wordt gezet, de zaak door de omstandigheden in een heel ander daglicht komt te staan, en pas in de eindaftiteling je de cruciale stukjes film te zien krijgt, die bewust zijn "weggelaten", waardoor alle stukken van de puzzel in elkaar vallen. Het geheel is een hele heksentoer geworden, maar zeker bij een eerste visie is de film één aaneenschakeling van verrassingen. Dat en de broeierige atmosfeer die McNaughton heeft weten op pellicule vast te leggen in de moerassen van Arizona, nog eens versterkt door de soundtrack van de hand van jazzlegende George S. Clinton, maakt dat deze film behoorlijk boven het B-filmniveau dat McNaughton hiervóór draaide, uitstijgt. De film zorgde destijds bij de release wel voor het nodige schandaal, vooral in extreem christelijke middens, doordat er zowel een stomende lesbische scène te zien is met Neve Campbell en Denise Richards in de hoofdrollen, als een intussen nog veel meer notoir geworden triootje met Matt Dillon erbij, waar de vonken vanaf vliegen. Jammer dat hierdoor de film in zekere mate werd gestigmatiseerd, want de uitwerking van het gegeven is écht wel bijzonder goed. Plus, wie kan er nu buiten een paar oerconservatieve bijbelvreters, theoretisch bezwaar hebben tegen een triootje met Neve Campbell en Denise Richards? Het lekker decadente sfeertje waar de film in baadt, en het onverholen cynisme waar de film mee doorspekt is ("Voel je je niet goed, schat? Neem dan maar een valium!") vormen een ongewone maar vreemd genoeg tantalizerende cocktail. Ook is het acteerwerk meer dan behoorlijk voor een film van dit kaliber, en vooral Bill Murray steelt bij momenten met zijn zwartgallige humor de show. Er zijn nog drie direct to video-sequels verschenen, maar die kunnen toch niet tippen aan het origineel.
Op deze 4K staan zowel de bioscoopversie als de veel betere unrated edition. Een aantal kleine verschillen en één groot verschil veranderen toch nog wat aan deze gebetonneerde verhaallijn, waarbij ik word geacht de theatrical cut van a tot z en van achter naar voor te kennen. Naast het feit dat Lombardo wel degelijk sexverslaafd is, en een beetje meer over de voorgeschiedenis van Suzy's arrestatie, zijn, hoe kan het ook anders, de fameuze lesbische scènes en triootjes flink uitgebreid. D'r is ook een scène waarin detective Duquette tracht om Kelly te bespioneren bij het autowassen.Verder zien we ook Bowden en Baxter, die proberen tijdens een etentje op een Mexicaans openluchtrestaurant het meermaals op een akkoordje te gooien. Eén langere scène toont ons hoe Suzie's grootmoeder detective Perez bij het doorzoeken van Suzies kamer laat zien dat er familiefoto's bestaan zijn waaruit blijkt dat Ruby niet de echte grootmoeder is van Suzie: Suzie is eigenlijk een bastaardkindje van de Van Ryans en één van zijn lieven, en daardoor zijn Suzie en Kelly feitelijk tante en nicht, wat ze niet weten. Ook in deze director's cut zien we bij de verklaringen op de aftiteling hoe Kelly Lombardo van coke bediende, en - het voornaamste - een stoeipartij tussen Lombardo en Kelly waar ze blijkbaar de trade-markzin van Lombardo hebben verzonnen "No little girl is gonna make me..."
BEELD EN GELUID
We krijgen na de Blu-ray een 4K waarop u de voornaamste kwaliteiten van Neve Campbell en Denise Richards nu ook in 4K kan bewonderen. De natuurshots van de Everglades zijn meer gedetailleerd en contrasteren bovendien mooi met de gepolijste schoolomgeving van Blue Bay. Ook in de nachtelijke scènes zijn de details goed zichtbaar (ik zou zo zeggen, gelukkig maar, want anders was de schijf haar voornaamste verkoopsargument kwijt), en ook het advokatenkantoortje van Bowden, dat er uitziet als iets waar Saul Goodman zijn hand niet voor zou omdraaien, ziet er lekker stoffig en benepen uit, en is scherp genoeg afgelijnd opdat er geen artefacts in de blinden zitten, zoals bij de dvd het geval was. De geluidstrack wordt gepresenteerd in DTS-HD MA 5.1, dus zonder Atmosextensie, maar de track biedt veel leuke effecten, zoals het rondvliegen van de tropische vogels in de Everglades, alsook enkele streepjes popmuziek - Neve Campbells personage luistert warempel naar K's Choice. De broeierige soundtrack van George S. Clinton maakt het geheel helemaal af.
EXTRA'S
Waar de Blu-ray kaal was, krijgen we hier een mooie selectie aan bonusmateriaal, een Arrow-release waardig. Er zijn twee audiocommentaartracks aanwezig, eentje met regisseur John McNaughton en prodicent Steven A. Jones en eentje waarbij beide heren worden aangevuld met cinematograaf Jeffrey Kimball, producent Rodney Liber, editor Elena Maganini en componist George S. Clinton. Dit is mooi voer voor liefhebbers van de film zoals ondergetekende. Er zijn twee retrospectieve interviews voorhanden met John McNaughton (26:20) en Denise Richards (14:04), die, in tegenstelling tot Neve Campbell geen graten zag in het ontbloten van haar borsten. Dan zijn er nog een koppel On Set Interviews (4:17) die al over hun vervaldatum zijn, een outtake "An Understanding Lawyer" (00:27) en een trailer (2:23). Daarnaast krijgt u ook nog een fotogalerij, en in de doos van deze limited edition zit ook nog een boekje, een handjevol lobby cards en een poster.

CONCLUSIE

De erotische thriller Wild Things is mee van de beste in zijn soort. De film is wereldberoemd geworden door het fameuze triootje halverwege de film, maar daarnaast is het een best intelligente thriller waar je best je hoofd even bijhoudt. We zullen u een paar screenshots cadeau doen om in de sfeer te komen.


coverStudio: Arrow Films

Regie: John McNaughton
Met: Matt Dillon, Kevin Bacon, Neve Campbell, Denise Richards, Daphne Rubin-Vega, Bill Murray, Theresa Russell, Robert Wagner

Film:
8,5/10

Extra's:
6/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
X

Genre:
Thriller

Versie:
U.K.

Jaar:
1998

Leeftijd:
18

Speelduur:
108/115 min.

Type DVD:
SS-TL

Barcode:
5027035023878


Beeldformaat:
2.35:1 UHD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• 2 audiocommentaatracks
• Interview "John McNaughton on Wild Things"
• Interview "Denise Richards on Wild Things"
• 1997 on-set interviews
• Outtake "An Understanding Lawyer"
• Trailer
• Fotogalerij
• Boekje
• Lobby cards
• Poster

Andere recente releases van deze maatschappij