:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HOTEL TRANSYLVANIA 4 - TRANSFORMANIA
HOTEL TRANSYLVANIA 4 - TRANSFORMANIA (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-03-08
FILM
Dracula (Brian Hull) viert zijn 125ste verjaardag, en hij meent dat de tijd gekomen is om een stapje opzij te zetten en zijn hotel over te laten aan Mavis (Selena Gomez) en Johnny (Andy Samberg) terwijl hij geniet van zijn pensioen en van Ericka (Kathryn Hahn), die hij in deel 3 heeft opgeschraapt. Hij vreest echter dat Johnny binnen de kortste keren van zijn hotel een lunapark gaat maken, dus zuigt hij een clausule uit zijn teen dat door monsters vastgoed alleen kan overgedragen kan worden aan andere monsters. Johnny ziet een oplossing in een monster ray die de gekke geleerde Van Helsing (Jim Gaffigan) heeft uitgevonden, zodat hij zelf ook kan veranderen in een monster, maar wanneer Drac daarvan hoort, probeert die de omgekeerde straal uit om Johnny weer mens te maken, met als collateral damage dat mummie Murray (Keegan-Michael Key), onzichtbare man Griffin (David Spade), monster Frank (Brad Abell), wolfman Wayne (Steve Buscemi) en blubber Blobby (Genndy Tartakovsky) in mensen veranderen, en in ultimo ook Drac zélf. Daarna is de straal uiteraard kapot, en om het ding te repareren moeten Johnny en Drac een tocht naar de jungle van Zuid-Amerika ondernemen, in de hoop dat ze daar wat meer begrip leren opbrengen voor elkaars verschillen. De gevolgen van de straal nemen echter in omvang toe, en Johnny verandert geleidelijkaan in een soort van Godzilla. Kan de rest van de gang voorkomen dat er onoverkomelijke rampen gebeuren?
Opvallend aan deze vierde instantie van Hotel Transylvania is dat hoofdacteur Adam Sandler het voor bekeken hield, terwijl nagenoeg de volledige rest van de cast op zijn plaats is blijven zitten. Nieuwkomer Brian Hull neemt de rol over, en eerlijk gezegd is het verlies van Sandler absoluut geen groot probleem. Waar de vorige Transylvania-films soms een beetje ondergedompeld waren in chaos, hebben regisseurs Derek Drymon en Jennifer Kluska, die het stokje hebben overgenomen van Genndy Tartakovsky, de touwtjes stevig in handen, en ze weten het screenplay van Amos Vernon, Nunzio Randazzo en Tartakovsky zelf, in goede banen te leiden. Het verhaal is niet dadelijk baanbrekend, maar zit op zich wel logisch in elkaar en de grappen zijn goed getimed, alhoewel ze vaak uit hetzelfde vaatje tappen als de vorige films, in casu bijvoorbeeld het feit dat weerwolf Wayne compleet depressief is door het feit dat hij zelf niet meer weet hoeveel hyperactieve kinderen hij nu weer heeft.
De personages worden na al die films al geacht gekend te zijn, en Hotel Transylvania 4 biedt gewoon meer dan hetzelfde. Een Pixarfilm zal het wel nooit worden maar Sony weet toch bepaalde standaarden hoog genoeg te houden, zoals een interessante plot. De film kende nauwelijks succes in de bioscopen, en dat had alles te maken met de naweeën van de corona-pandemie, dus werd die zo goed als direct op een streamingsdienst gepleurd. Acteurs zoals Steve Buscemi en Selena Gomez, die in tegenstelling tot Adam Sandler wél aan boord zijn gebleven, amuseren hun nog altijd rot met deze franchise, en dat werkt kennelijk aanstekelijk.
BEELD EN GELUID
De film is ook in onze contreien uitgebracht, maar niet met een Nederlands ondertitelingsspoor. Wij opteerden voor de US-versie, waarbij we wel even moeten waarschuwen dat deze regio A-gecodeerd is. Als dat een probleem voor u is, dan kan u bijvoorbeeld uitwijken naar de Franse release. We mogen kennelijk nog blij zijn dat dergelijke films nog in fysiek formaat worden uitgebracht. De beeldkwaliteit is opperbest, met leuke bonte kleuren op Drac's verjaardagsfeest, maar ook onder meer goede textuur in de pels van de wolf en in het knetteren van het open vuur wanneer Drac en Johnny in open lucht kamperen. Ook het gammele busje waarmee het olijke tweetal door de jungle trekt, verdient qua design een prijs (die allicht verder zal strekken dan het aantal kilometers dat het ding nog zal kunnen afleggen). Ook de geluidstrack is zeer fijn en aangenaam, met veel slapstick-effecten die de film zo eigen zijn. We hadden wel een beetje gehoopt op een 4K-release met een Atmostrack.
EXTRA'S
In de audiocommentaartrack door regisseurs Jennifer Kluska & Derek Drymon, editor Lynn Hobson en hoofd karakteranimatie Alan Hawkins leren we naast een hoop technische details vooral dat het een heksentoer was om de film af te krijgen tijdens de lockdown. Tegenwoordig heeft elke CGI-film nog een bijhorende kortfilm, en dat is deze keer Monster Pets: A Hotel Transylvania Short (5:51), waarin Drac een speelkameraadje zoekt voor zijn oversized hond. Monster Mash-Up: Making Hotel Transylvania: Transformania (6:08) is een kort overzicht van de thema's van de film en de voice cast, en in Hotel Transyl-Trivia: Selena vs. Andy! (2:55) ondervragen Andy Samberg en Selena Gomez elkaar over hun kennis van het Hotel Transylvania-universum. Dan is er nog de Monster Box Challenge! (0:54) waarin de beide acteurs blind in een doos op de tast voorwerpen uit de film trachten te herkennen, en er is ook nog een videoclip (2:37) van het nummer Love Is Not Hard to Find van Yendry. Als we nu eens wisten wie Yendry precies was... De disk start op met vervelende cross-promotionele trailers die je moet skippen.

CONCLUSIE

Het is niet goed te begrijpen waarom men Hotel Transylvania 4 hier niet meer heeft uitgebracht. Het vierde deel van de franchise moet niet onderdoen voor de rest, en biedt een avondje kostelijk amusement.


coverStudio: Sony Pictures HE

Regie: Derek Drymon, Jennifer Kluska
Met: Brian Hull, Selena Gomez, Andy Samberg, Steve Buscemi, David Spade, Keegan-Michael Key, Molly Shannon, Fran Drescher, Molly Shannon, Kathryn Hahn, Jim Gaffigan, Brad Abrell

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
9/10

Beeld:
10/10


Regio:
A

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2022

Leeftijd:
PG

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
043396574977


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Engels audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Québecqois Frans DTS-HD MA 5.1
Frans audiodescriptief Dolby Digital 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans DTS-HD MA 5.1
Braziliaans Portugees DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels, Frans, Spaans, Portugees, Japans, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaartrack door regisseurs Jennifer Kluska & Derek Drymon, editor Lynn Hobson en hoofd karakteranimatie Alan Hawkins
• Kortfilm "Monster Pets: A Hotel Transylvania Short"
• Documentaire "Monster Mash-Up: Making Hotel Transylvania: Transformania"
• Documentaire "Hotel Transyl-Trivia: Selena vs. Andy!"
• Documentaire "Monster Box Challenge!"
• Videoclip Yendry "Love Is Not Hard to Find"
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij