:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> HEARTS IN ATLANTIS
HEARTS IN ATLANTIS (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-04-19
FILM
Op de begrafenis van zijn vroegere beste vriend Sully krijgt Bobby Garfield (David Morse) te horen dat zijn vroegere vriendinnetje Carol overleden is. Hij herinnert zich de zomer van 1960, de laatste van zijn onschuldige jeugd: hijzelf (Anton Yelchin), Sully (Will Rothhaar) en Carol (Mika Boorem) waren toen drie onafscheidelijke vrienden. Ten huize van Garfield was echter niet alles koek en ei: Bobby's vader was er van de éne op de andere dag uitgetrokken, moeder Liz (Hope Davis) en Bobby een torenhoge stapel gokschulden nalatend. Een fiets, waar Bobby al zo lang van droomt, zit er ook voor zijn elfde verjaardag niet in. Een troostend kusje van zijn vriendinnetje Carol daarentegen is al heel wat. Om de eindjes aan elkaar te kunnen knopen, verhuurt zijn moeder een kamer aan de ietwat zonderlinge eenzaat Ted Brautigan (Anthony Hopkins), die onmiddellijk vriendschap met de jongen sluit.
Moeder Garfield heeft er geen goed oog in, en wat haar betreft is Brautigan een pedofiel op de vlucht voor de autoriteiten. Wanneer Ted van Bobby's verlangen naar een fiets hoort, stelt hij voor hem een dollar per week te betalen om hem de kranten voor te lezen. Op een dag merkt Bobby dat Ted in een soort hypnotische trance zit; Ted vertrouwt hem toe dat hij inderdaad over een speciale gave beschikt, waarmee hij onder meer in de toekomst kan kijken en andermans gedachten kan lezen. Hij vertelt hem ook dat hij inderdaad op de vlucht is, voor wat hij de "low men" noemt, mannen die blijkbaar voor een geheime overheidsdienst werken, feitelijk FBI-agenten die alle paranormaal begaafde Amerikanen, of ze dat nu willen of niet, willen inzetten in hun strijd tegen het communisme. Ted heeft hen totnogtoe altijd weten te ontlopen, maar bij het minste teken van hun aanwezigheid moet Bobby Ted waarschuwen, zodat hij op tijd de benen kan nemen.
De zaken worden iets gecompliceerder wanneer Liz met haar werkgever, playboy Don Biderman (Adam LeFevre) een weekeinde lang mee moet naar een vastgoed-congres, en ze geen andere keuze heeft dan Ted Brautigan te laten babysitten op Bobby, ondanks het feit dat ze hem niet verder vertrouwt dan ze een piano kan werpen (zegt ze). Net op dat moment wordt Carol door een pestkop, Harry Doolin (Timothy Reifsnyder) in elkaar geslagen; Bobby haalt Ted ter hulp, die prompt door zijn gave haar ontwrichte schouder terug in de kom kan trekken. Wanneer op dat ogenblik Liz vervroegd van haar congres thuiskomt - waar ze door haar baas seksueel aangerand is - en Carol met ontbloot bovenlijf op de tafel ziet liggen, geeft ze Brautigan bij de politie aan. Ted moet met de hulp van Bobby de benen nemen.
Een review voor een film schrijven is altijd een beetje persoonlijk gekleurd, soms in positieve en soms in negatieve zin. Ik kan over het verhaal van Hearts In Atlantis bijzonder weinig negatieve opmerkingen bedenken, heb eertijds nog erg veel moeite moeten doen om een bioscoop te vinden waar de prent nog draaide, maar ik had toen absoluut geen spijt van de verre verplaatsing. Nochtans geen fan van de (horror)boeken van Stephen King zijnde, is dit een heerlijke nostalgische prent, feitelijk een compilatie van enkele kortverhalen, waarin hij zijn favoriete thema's, zoals de onschuld van de jeugd (Stand By Me), wraak (The Shawshank Redemption) en een voorliefde voor het paranormale (The Green Mile) tot één mooi in elkaar passend geheel weet te weven. De film begint en eindigt met een kort optreden van David Morse, en de rest van de film wordt als één doorlopende flashback gepresenteerd. Regisseur Scott Hicks (Shine) weet de twee tijdsvakken goed met elkaar te doen contrasteren; Bobby is welgestelder in het heden dan in de jaren '60, maar nu ziet alles grauw, koel en afstandelijk, en toen was zijn wereld nog een aangename plek om te vertoeven. Een beetje doorzichtig, maar het werkt wel.
Hicks vult vooral de scènes uit 1960 met een mooi uitgebalanceerde dosis herinneringen aan Bobby's era: oude wagens, kledingstijl, een oud model van fiets, zwart-wit TV's die er nog uitzien als een aquarium op poten, waar nog alle dagen Bugs Bunny en The Lone Ranger op getoond worden, en niet te vergeten een mooie en telkens erg toepasselijke selectie songs uit de jaren '60, van Only You van The Platters tot The Twist van Chubby Checker. Natuurlijk is het Anthony Hopkins die de show steelt elke keer hij in beeld komt, maar de interessantste verhaallijn die het geheel draaiende houdt, is de beginnende romance tussen Bobby en Carol, waarbij dient gezegd dat wijlen Anton Yelchin en Mika Boorem gezien hun jonge leeftijd zeer natuurlijk acteren. De film wordt gelukkig nooit erg zwaar op de hand, behalve in de eindscène waar je onbewust een traantje wegpinkt. Ook de manier waarop Bobby met zijn verleden geconfronteerd wordt in het begin van de film - zijn vriend Sully had hem ooit voor de grap gezegd dat hij hem zijn baseballhandschoen zou nalaten in zijn testament, en wanneer die op een dag in zijn bus valt, weet Bobby hoe laat het is - is met bijzonder veel sentiment bedacht. Ik kan nog uren doorgaan op de verschillende lagen en kruisverwijzingen in de film, maar misschien gaat u 'm beter zelf eens bekijken.

BEELD EN GELUID

We hebben de Blu-ray van deze film gevonden op het Spaanse label Resen, wat betekent dat het label van het feit heeft geprofiteerd dat het copyright in Spanje is vervallen. Al wat we vervolgens kunnen zeggen, is: lang leve het vrij verkeer van goederen en diensten. De Blu-ray biedt de film de transfer die de dvd niet kon bieden. De artefacts zijn verdwenen, en we krijgen een zeer sfeervol beeld met rijke details, mooie textuur, maar toch ook ergens een printbeschadiging die niet weggemoffeld kon worden tegen het einde van de film aan. Het DTS-HD MA 5.1-geluid is ook een opsteker, die vooral de mooie score van Mychael Danna onderstreept, een heerlijke score om bij weg te dromen. Er zitten voldoende surroundeffecten in de film, zoals het geroezemoes in de bar waar Ted Brautigan zijn voorspellende gave gebruikt om 2000 dollar rijker te worden.
EXTRA'S
De enige feature is een making of-documentaire (29:49), waarin Scott Hicks Anthony Hopkins interviewt, en waarbij ze allebei achteraf terugblikken op het maken van de film, het casten van de jongen die de jonge Bobby speelt, en een interessante bijdrage over acteertechnieken. Er is ook nog een trailer (2:23), maar die is in het Spaans.

CONCLUSIE
Hearts In Atlantis is een heerlijke film die je kan blijven bekijken, en die je dankzij de Spaanse import nu ook in HD kan bewonderen voor een aardig prijsje. Niet nadenken, bestellen!


coverStudio: Resen

Regie: Scott Hicks
Met: Anthony Hopkins, Anton Yelchin, Hope Davis, Mika Boorem, David Morse

Film:
9,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Drama

Versie:
Spanje

Jaar:
2001

Leeftijd:
7

Speelduur:
101 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8436555538859


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Digital 5.1
Spaans DTS-HD MA 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans Dolby Surround 2.0
Portugees Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees
Extra's:
• Making of-documentaire
• Trailer

Andere recente releases van deze maatschappij