:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SECRET OF MY SUCCESS, THE
SECRET OF MY SUCCESS, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-05-02
FILM
Brantley Foster (Michael J. Fox) wil wat van de wereld zien, en ruilt na zijn studies het rurale Kansas om voor New York. Hij kan echter geen werkervaring voorleggen, maar geraakt dankzij zijn verre oom Howard Prescott (Richard Jordan) toch aan een job compleet onderaan de ladder, in de postkamer van de Pemrose Corporation. Dankzij zijn academisch doorzicht merkt hij al snel dat het bedrijf vierkant draait, en wanneer hij een leegstaand bureau opmerkt dat leeg is gekomen na één van Howards frequente ontslagrondes, neemt hij de dubbele identiteit aan van Carlton Whitfield, junior executive.
Terwijl hij zich voortdurend in de lift omkleedt om van identiteit te wisselen, krijgt hij zicht op het bedrijf zowel van boven als langs onder. Hij probeert aan te pappen met de Harvard-financieel analyste Christy Willis (Helen Slater), maar hij wordt rond de vinger gewonden door Vera (Margaret Whitton), zijn tante en vrouw van de grote baas, die hem ziet als seksspeeltje en het beu is dat alleen haar man diegene in het huwelijk is die haar bedriegt - met Christy dan nog wel. Vera heeft het echter niet slecht met hem voor, en introduceert Brantley in de wereld van de haute finance. Howard vraagt intussen aan Christy om Carlton Whitfield te bespioneren, omdat die de enige is die hem in de raad van bestuur durft tegenspreken, en hij vermoedt dat Carlton een spion is van Donald Davenport (Fred Gwynne), die een vijandelije overname plant. Howard heeft tegen dan nog niet door dat Carlton zijn eigen neef is, maar dat kan nog komen tijdens een weekeinde in het statige landgoed van de Prescotts, waarin Howard vooral in de broek van Christy tracht te geraken en Brantley de opdracht geeft zijn vrouw zo lang mogelijk bezig te houden. Wanneer na een reeks misverstanden waar ze bij FC De Kampioenen jaloers op zouden zijn, de waarheid aan het licht komt, is Brantley de enige die nog kan verhinderen dat Davenport Pemrose overneemt en iedereen buitenflikkert.
The Secret Of My Success kwam voor Michael J. Fox halverwege de jaren tachtig, toen alles wat de jongeman aanraakte in goud veranderde. De film kwam in hetzelfde jaar uit als Wall Street van Oliver Stone, en alhoewel we hier ruwweg over hetzelfde milieu spreken, heeft deze film meer weg van een deurenkomedie die vooral de lachers op de hand moet krijgen. Zijn tegenspeelster Helen Slater moest op dat moment nog zien van het stigma van Supergirl af te geraken, maar laten we het erop houden dat sterke vrouwenrollen geen prioriteit waren halverwege de jaren tachtig. Een film zoals deze, en dan meer bepaald het incestueuze randje tussen Brantley en zijn tante, zou vandaag uiteraard niet meer kunnen, en de film moet vooral inspelen op de nostalgische gevoelens van de kijker, met veel FM-rock in de soundtrack en na Ferris Bueller's Day Off en de Duffmans van deze wereld, voor de zoveelste keer het nummer Oh Yeah van Yello, waar de twee Zwitsers inmiddels al schatrijk mee zijn geworden. Regisseur Herbert Ross, bekend, of beter berucht, van het hopeloos gedateerde Footloose, doet geen enkele moeite om de film enige diepgang mee te geven, en bedient zich voornamelijk van slapstick zoals de lift die opengaat op het moment dat Brantley zich aan het omkleden is, of een gefingeerde bloedneus, zodat zijn oom hem niet herkent.
BEELD EN GELUID
Collega Didier besprak een tijdje geleden de niet Nederlands ondertitelde UK-versie van Fabulous Films, maar Universal heeft zelf een versie uit in het Verenigd Koninkrijk die wél een rijke schare aan ondertitels heeft, waaronder het Nederlands. De kleuren zijn vooral bont en vloekend, zoals het in de jaren '80 de gewoonte was, maar de beeldband is wat afgewassen en de scherpte is er hier en daar af. De Engelse DTS-HD MA 2.0-track dient eigenlijk alleen om de gebruikte popmuziek zoals Walking On Sunshine van Katrina And The Waves naar hogere sferen te brengen, en af en toe wordt er eens leuk maar ongericht uitgehaald, zoals in de scène waarin Michael J. Fox in een telefooncel staat terwijl de winkel naast hem op bijzonder gewelddadige wijze wordt overvallen (en hij zijn moeke wijsmaakt dat het lawaai komt van Miami Vice op TV...)

EXTRA'S

Net als de versie van Fabuous Films bevat deze schijf geen bonusmateriaal.

CONCLUSIE

The Secret Of My Success is een pretentieloze zero-to-herokomedie die vooral overeind wordt gehouden door het tomeloze enthousiasme van Michael J. Fox, die in de jaren tachtig werkelijk álles kon. Nostalgieliefhebbers weten wat hen te wachten staat.


coverStudio: Universal

Regie: Herbert Ross
Met: Michael J. Fox, Helen Slater, Richard Jordan, Margaret Whitton

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
B

Genre:
Komedie

Versie:
U.K.

Jaar:
1987

Leeftijd:
PG

Speelduur:
110 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083059637


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 2.0
Frans DTS 2.0
Italiaans DTS 2.0,
Spaans DTS 2.0
Latijns-Amerikaans Spaans DTS 2.0
Braziliaans Portugees DTS 2.0
Pools DTS 2.0
Russisch DTS 2.0
Japans DTS 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Quebecqois Frans, Italiaans, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Portugees, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Tsjechisch, Hongaars, Pools, Russisch, Chinees (Kantonees), Chinees (Mandarijn), Koreaans, Thais, Japans, Hindoestaans, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij