:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WEDNESDAY - SEIZOEN 1
WEDNESDAY - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2024-04-22
SERIE
Ondertussen is Tim Burton meer de man geworden van druk bezochte tentoonstellingen dan van goed draaiende films, maar geheel onverwacht vond hij zichzelf heruit in een Netflix-serie. Een paar afleveringen ervan zijn wel gedraaid door James Marshall, maar de meeste door de meester zelve, en dat zie je! Het is een zeldzaam feit dat een Netflix-serie het kan schoppen tot een fysieke release, maar vanaf nu is Wednesday - want zo heet de serie - fysiek te vinden, ook in de Benelux.
Wednesday is het morbide meisje uit The Addams Family, een enorm populaire serie in de jaren '60, maar vooral een gigantisch succes met de twee bioscoopversies van Barry Sonnenfeld uit de jaren '90. Wednesday is een stand-alone, of toch bijna want één voor één komen alle karakters terug , die draait rond (jawel) Wednesday, die in de films werd vertolkt door Christina Ricci en ook in deze serie een rol krijgt, maar dan als lerares. Burton opteerde voor Jenna Ortega, die we ook al zagen in de laatste Scream-films en X. Het is best wel wennen om een 22-jarige in de huid te zien kruipen van een 16-jarige, doch is het onmogelijk om niet te vallen voor de charmes van la Ortega die er op haar dooie gemak een wervelende one-woman-show van maakt.
De serie begint wanneer Wednesday nog maar eens van school gestuurd wordt wanneer ze de pestkoppen van haar broer belaagt met een lading gulzige piranha’s. Voor haar ouders Morticia (Catherine Zeta-Jones) en Gomez (Luis Guzmá) zit er niets anders op dan haar naar de Nevermore Academy te sturen, een kostschool waar je allerlei muterende outcasts treft. Een ideale plaats voor Wednesday, zou je denken, maar al gauw raakt de tiener verstrikt in een heus moordmysterie waarbij ze op de hulp kan rekenen van The Thing, je weet wel, de hand die zonder lichaam leeft. Het stadje Jericho, dat een bijzondere band heeft met het bannen van heksen, is niet opgetogen met de wijsneus die Wednesday is, vooral sheriff Donovan Galpin (Jamie McShane), die er bovendien vrede moet mee nemen dat zijn eigen zoon Tyler Galpin (Hunter Doohan) verliefd raakt op het gothic meisje.
Wednesday beweegt zich op twee paden. Enerzijds probeert men de horror community tot zich te winnen. Dat doet men niet door bloederige scènes, want alles ziet er op en top braaf uit, maar door de aparte wereld zoals alleen Burton het kan bedenken. Anderzijds mikt men op de jongere kijkers waardoor de serie aanschuurt met pakweg The Vampire Diaries. Dat is een aanpak die vrij goed werkt en van Wednesday één van de betere series van de laatste jaren maakt en een verademing is tussen de streamingmeuk die nauwelijks het kijken waard is.
BEELD EN GELUID
Aangezien deze Netflix-serie te streamen is op 4K kunnen we natuurlijk zagen dat we ons moeten "behelpen" met een Blu-ray, maar mierenneukers mogen een kaarsje branden dat men nog de moeite wil doen om dit soort releases fysiek uit te brengen. en natuurlijk, dat de fans hiervoor nog geld willen neertellen! De acht afleveringen van elk zo'n 45 minuten zijn verspreid over twee disks. De kleuren zijn waarheidsgetrouw, vaak koel en met een ongelooflijk stijlvol productiedesign zoals het een Tim Burton-release beaamt. De geluidsband is een DTS-HD 5.1 Master Audio met een dynamisch geluidsveld vol goed gemixte geluidseffecten en naast heel wat popsongs een heerlijke score van Danny Elfman en Chris Bacon.
EXTRA'S
Zoals te verwachten viel bij een Netflix-serie die later (gelukkig) nog een homerelease kreeg, zijn er geen bonusfilmpjes.

CONCLUSIE
Wednesday is niet alleen Tim Burton op zijn best, maar dan in serieformaat, maar ook een ontzettende mooie reeks met een ronduit fantastische Jenna Ortega, die iedereen om haar mooie vingers windt.


coverStudio: Warner

Regie: Tim Burton, James Marshall
Met: Jenna Ortega, Gwendoline Christie, Riki Lindhome, Jamie McShane, Percy Hynes White, Emma Myers, Christina Ricci

Film:
7,5/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
9/10


Regio:
B

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2022

Leeftijd:
12

Speelduur:
389 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5051888269336


Beeldformaat:
1.85:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Spaans Dolby Digital 5.1
Duits Dolby Digital 5.1


Ondertitels:
Nederlands, Frans, Spaans, Duits, Engels CC
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij