:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SHREK THE THIRD
SHREK THE THIRD (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-06-06
FILM
Prince Charming (Rupert Everett) is na zijn beschamende vernedering uit Shrek 2 gedoemd om de rest van zijn leven te slijten in achteraftheatertjes, en brengt er een opvoering waarin hij eindelijk het groene monster Shrek (Mike Myers) te grazen neemt. Zijn laatste kans op de troon van het sprookjes Far Far Away krijgt hij wanneer hij een paleiscoup leidt van boze sprookjesfiguren, die het beu zijn om eeuwig en drie dagen de slechterik te spelen. Shrek zelf kan zich intussen maar moeilijk inpassen in de hofhouding, en wanneer koning Harold (John Cleese) overlijdt, laat hij zijn zwangere vrouw Fiona (Cameron Diaz) achter en trekt met zijn spitsbroeders Donkey (Eddie Murphy) en Puss In Boots (Antonio Banderas) de wijde wereld in, op zoek naar een verre neef, Arthur (Justin Timberlake), die eventueel in zijn plaats op de troon kan komen. In de privé-kostschool in Worcestershire vindt hij Arthur terug, de voetveeg van de school, die door steekspel-jock Lancelot (John Krasinski) als oefenmateriaal gebruikt (of misbruikt) wordt, en zelfs door de dorks gepest wordt.
Min of meer tegen de zin van Arthur kan Shrek hem meeslepen, en met behulp van de ietwat overspannen tovenaar Merlin (Eric Idle) keren hij en zijn vrienden terug naar Far Far Away. Daar zijn prinses Fiona en haar vriendinnen, getatoeëede nimf Sneeuwwitje, een kuiszieke Assepoester, een aan narcolepsie lijdende Doornroosje en een Rapunzel met een postiche, samen met schoonmoeder Lillian (Julie Andrews) en de verdwaalde travestiet Doris (Larry King), van de baby shower weggerukt en in de cel beland. Prince Charming heeft grootste plannen om een show te geven waarin hij definitief met Shrek afrekent, maar hij zou natuurlijk graag het originele monster te kakken zetten.
Alhoewel de makers van Shrek nu al de derde keer uit hetzelfde vaatje, of moeten we zeggen uit hetzelfde zompige moeras, tappen, zit er blijkbaar nog geen sleet op de formule. Het scherpe randje is er echter na drie keer duidelijk af, en ondanks het feit dat het leuk blijft om te zien hoe de scenaristen de klassieke sprookjes op de hak nemen, en dit voor een paar leuke scènes zorgt - Doornroosje heeft narcolepsie! Pinokkio denkt er niet aan om geen gebruik te maken van de mogelijkheid om niet te opteren voor geen zevendubbele ontkenning en probeert er zich uit te kletsen om maar niet te moeten liegen - is het verhaal vrij braaf en voorspelbaar. De makers verdienen wél bewondering omdat ze niet alleen uit de Eddie Murphy van de dag van vandaag en Mike Myers, maar zelf uit een uitgedroogde druif als Justin Timberlake aanvaardbare prestaties weten te persen - en dat laatste toch nog voor elkaar krijgen is een speciale honorary oscar waard, inhoudelijk en qua inspanning ongeveer gelijkwaardig aan laten we zeggen het complete oeuvre van Stanley Kubrick of zo. De computeranimatie ziet er zelfs beter uit dan bij de vorige twee installaties: bij Shrek is ongeveer elke leverplek onderscheidbaar. Er wordt iets té hard geprobeerd om hip te zijn: verschillende Saturday Night Live-comediennes zijn gecast als het theekransje van Fiona, met Larry King als de odd one out.
De kindertjes zullen - als ze zich na deze film al niet afvragen waar de kleine ogertjes vandaan komen - echter helemaal niet snappen wat een verklede vent tussen de vriendinnen van Fiona komt uitvreten, en waar de vorige twee films nog een beetje allebei de sporen van high brow en low brow comedy konden bewandelen, is die laatste component nu wat afwezig; Shrek 3 is een beetje kinderachtiger en beslist minder charmant dan zijn voorgangers, alhoewel acteurs als Antonio Banderas en Eddy Murphy aanvaardbare prestaties neerzetten. Shrek The Third mist duidelijk een antagonist, na John Lithgow en Jennifer Saunders in de eerste twee delen is het nogmaals opvoeren van sideshow Charming een beetje van het goede teveel, en het mobiliseren van een paar uitgerangeerde vilains uit de films van de concurrentie doet toch niet wat het zou moeten doen, alhoewel kapitein Haak's insinuatie dat Wendy's kind een bastaardje van Peter Pan zou zijn me heeft doen schateren. Ook heeft Eric Idle niet het charisma van een John Cleese die een draagbalk was voor de tweede prent, maar nu na vijf minuten al verhuist naar de kikkerhemel. Muzikaal een artiest als Rufus Wainwright inruilen voor een paar Paul McCartney-afdragertjes (Live And Let Die? puh-leeeze!) maakt het geheel ook beduidend minder hip. Ondanks het feit dat Shrek The Third misschien een beetje een anticlimax lijkt na Shrek en het in sommige aspecten zelfs betere Shrek 2 is het toch een kijkwaardige film.
BEELD EN GELUID
Shrek op 4K voegt niet gek heel veel toe aan de bestaande transfer op Blu-ray. Je ziet misschien iets duidelijk Shreks levervlekke, en de textuur van het haar van de sprookjesprinsessen is iets fijner, maar het zijn eerlijk gezegd details. Wat niet betekent dat deze transfer niet zo goed als perfect is: scherpte, helderheid en compleet gebrek aan artefacts zijn de sleutelwoorden hier. Wel een upgrade is het geluid, dat is opgewaardeerd naar DTS:X, die nog net wat ruimtelijker klinkt dan de Blu-rayversie die het maar moest stellen met een Dolby TrueHD 7.1. Onder meer de intro van The Immigrant Song van Trent Reznor klinkt op een moment overweldigend.

EXTRA'S

Een deel van de extra's staat zowel op de UHD als op de Blu-ray, een deel enkel op de Blu-ray. We zullen de extra's die op beide schijven staan, aanduiden met een sterretje.
Een audiocommentaartrack is niet aanwezig, maar er is wel een feature die af te spelen is tijdens het bekijken van de film. De Animators Corner is een picture-in-picturetrack waarin je de hele film in storyboard kan bekijken, met via seamless branching onder meer stukjes verwijderde scène in. Ook treffen we een Shrek's Interactive Journey 3 aan, een aanklikbare kaart waarop we getrakteerd worden op artwork, stukjes making of, technische overpeinzingen, referenties naar populaire cultuur en diens meer. In Spotlight on Fiona * (9:52) wordt het personage van Cameron Diaz onder de loep gehouden, en in Secrets of Shrek the Third * (3:47) worden enkele referenties naar de populaire cultuur opgelijst. Er zijn 4 verwijderde scènes * (25:56) die nog niet in finale versie staan, en How to Be Green * (4:03) bevat aan de hand van filmfragmenten wat beschamend simplistische milieutips. Het Worcestershire Academy Year Book bevat wat statische plaatjes met informatie over personages uit de voornoemde school, ook dienenen die slechts marginaal een rol in de film spelen. Onder de noemer Shrek, Rattle & Roll staan de Donkey Dance * (0:35), een nietszeggende clip van Donkey die het bekende Men Without Hats-nummer covert, en ook de musical moet de nodige aandacht krijgen met Shrek the Musical "Freak Flag" * (3:58), een muzikaal momentje. Traditioneel is er ook nog de DreamWorks Animation Jukebox, en uiteraard ook cross-promotionele trailers.

Zetten we de hoeveelheid extra's echter af tegen deze dvd, deze Blu-ray en deze boxset, dan veroorzaakt het zoeken naar de ultieme set extra's vooral frustratie.

CONCLUSIE

Shrek The Third is niet het beste deel uit de saga, maar zorgt toch voor de nodige lachmomenten. Voor de 4K moet u in Amerika wezen.


coverStudio: Universal

Regie: Chris Miller & Raman Hui
Met: Mike Myers, Eddie Murphy, Cameron Diaz, Antonio Banderas, Julie Andrews, John Cleese, Rupert Everett, Eric Idle, Justin Timberlake

Film:
7,5/10

Extra's:
4/10

Geluid:
10/10

Beeld:
10/10


Regio:
X

Genre:
Komedie

Versie:
U.S.A.

Jaar:
2007

Leeftijd:
PG

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
191329251034


Beeldformaat:
1.78:1 UHD

Geluid:
Engels DTS:X
Frans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1

Ondertitels:
Frans, Spaans, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Picture in picture-track "The animator's corner"
• Fotogalerij "Shrek's Interactive Journey 3"
• Documentaire "Secrets of Shrek the Third"
• Documentaire "Spotlight on Fiona"
• 4 verwijderde scènes
• Documentaire "How to Be Green"
• Interactieve profielen "Worcestershire Academy Yearbook"
• Shrek, Rattle & Roll:
- Donkey Dance
- Shrek the Musical "Freak Flag"
- DreamWorks Animation Jukebox
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij