:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TROIS MOUSQUETAIRES, LES - D'ARTAGNAN
TROIS MOUSQUETAIRES, LES - D'ARTAGNAN (UHD)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-06-19
FILM
Charles D'Artagnan (François Civil) wil in de voetsporen van zijn vader treden en musketier van de koning worden. Onderweg naar Parijs is hij echter getuige van een ontvoeringspoging op een jonge adellijke vrouw. Hij wordt neergeschoten en voor dood achtergelaten, maar de kogel is afgeketst op zijn bijbel. In Parijs bezoekt hij de kapitein van de wacht, de Tréville (Marc Barbé), die op gespannen voet leeft met de troepen van kardiaal Richelieu (Eric Ruf), en in zijn haast weet hij alvast zowel Athos (Vincent Cassel), Porthos (Pio Marmaï) en Aramis (Romain Duris) te schofferen zodanig dat ze hem uitdagen voor een duel. Ze worden echter gedwongen om samen te werken wanneer ze belaagd worden door Richelieu's troepen.
D'Artagnan trekt in in het pensionnetje van Constace Bonacieux (Lyna Khoudri), een vertrouwelinge van koningin Anne (Vicky Krieps), die in het geheim verliefd is op de Engelse hertog van Buckingham (Jacob Fortune-Lloyd). Kardinaal Richelieu wil haar hoofd graaf op het kapblok zien, en hij meent dat te kunnen doen door te bewijzen dat ze haar man ontrouw is. Dit zou hij kunnen doen door aan te tonen dat een kostbaar diamanten halssnoer niet langer in haar bezit is. Bovendien zou het incident een oorlog uitlokken tussen de katholieken en de protestanten, maar koning Lodewijk XIII (Louis Garrel) bepleit een godsvrede. Het halssnoer heeft ze echter aan Buckingham gegeven, en wanneer D'Artagnan afreist naar Engeland om het kleinood terug te halen, wordt het gestolen door de Engelse spionne Milady (Eva Green).

Athos wordt wakker met het lijk van een jonge vrouw in zijn bed, doorzeefd met steekwonden. De man kan zich uit pure zattigheid niet meer herinneren wat er gebeurd is, maar D'Artagnan herkent de vrouw als diegene die op zijn tocht naar Parijs belaagd werd. Athos wordt ter dood veroordeeld, maar hij gaat in beroep, en zijn vrienden hebben vier dagen de tijd om zijn onnschuld te bewijzen. Athos' broer Benjamin (Gabriel Almaer) wacht het resultaat van de zoektocht alvast niet af, en zet een spectaculaire bevrijdingsactie op poten, waarbij hij de protestantse Athos zeer slim verbergt in een katholiek klooster.
Vergeleken met pakweg de luchtige versie van Stephen Herek of de cyberpunk-versie van Paul Anderson is deze Franse versie een stuk ernstiger, alhoewel er slachtoffers zijn gevallen op de woke-tafel en Porthos plots biseksueel is. D'Artagnan is het eerste deel van een tweeluik dat in Frankrijk de kassa redelijk deed rinkelen. Daarbij valt het op dat er uitgerekend in Frankrijk, het geboorteland van Alexandre Dumas, weinig Musketeers-verfilmingen zijn gemaakt. Hebben de Fransen nog altijd een zodanige wrok tegen de monarchie dat die twee eeuwen na de Franse revolutie nog meespeelt? Wie zal het zeggen? Voor deze verfilming werden kosten noch moeite gespaard, en onder meer een perfect Frans sprekende Eva Green en Vincent Cassel schitteren op de affiche.
De verfilming is echter heel donker, in die mate zelfs dat je aanvankelijk behoorlijk problemen hebt om de personages uit elkaar te houden. Als er al ruimte voor humor is, dan is het meestal humor van de meest morbide soort. Er worden wat vrijheden genomen, maar al bij al is dit één van de verfilmingen die het dichtste bij het originele verhaal van Dumas blijft. Ook werden alle Franse monumenten van weleer gebruikt als locatie in plaats van enkele goedkope knock-offs, en ook aan kostuums en rekwisieten werd de nodige aandacht besteed om zo historisch mogelijk over te komen.

BEELD EN GELUID

Zoals gezegd is Les Trois Mousquetaires: D'Artagnan een zeer donkere film die zich vooral 's nachts en in de achterbuurten van Parijs afspeelt. Ook de schaarse buitenopnames overdag ontsnappen niet aan een donker waas. De kleuren zijn wat gedesatureerd, maar er is wel voldoende aandacht besteed aan onder meer de textuur van de stoffen van de kostuums die worden gedragen, en ook de vele tierlantijntjes aan het paleis van Versailles komen goed naar voren. Qua geluidstrack is er alleen een Franse Dolby TrueHD Atmos 7.1.4-track die goed presteert qua effecten in de vele swashbuckling-scènes, en een aardige streep muziek onder de film zet.
EXTRA'S
Er staat een making of-documentaire (27:37) op de bijhorende Blu-ray, maar ik kan er u niet veel meer over vertellen wegens mijn beperkte kennis van het Frans.

CONCLUSIE

Het eerste deel van het tweeluik Les Trois Mousquetaires biedt voldoende vermaak, maar is ook nogal donker en de plot is allesbehalve rechtlijnig. Wie de musketiersfilms met allerlei misplaatste humor beu is, kan ik deze film aanraden.


coverStudio: Pathé

Regie: Martin Bourbolon
Met: François Civil, Vincent Cassel, Romain Duris, Pio Marmaï, Eva Green

Film:
7,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9/10

Beeld:
7,2/10


Regio:
X

Genre:
Avontuur

Versie:
Frankrijk

Jaar:
2023

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
121 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3388337128367


Beeldformaat:
2.39:1 UHD

Geluid:
Frans Dolby TrueHD Atmos 7.1.4

Ondertitels:
Frans
Extra's:
• Making of-documentaire

Andere recente releases van deze maatschappij