:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> THREE MUSKETEERS, THE
THREE MUSKETEERS, THE (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2021-08-31
FILM
De jonge en ambitieuze D'Artagnan (Chris O'Donnell) wil in de voetsporen van zijn vader treden, en reist af naar Parijs om musketier te worden. Kardinaal Richelieu (Tim Curry) heeft bij monde van zijn acoliet, kapitein Rochefort (Michael Wincott), net de orde der musketiers ontbonden, en wil dat ze mee gaan vechten in de nakende oorlog in Engeland. Iedereen weet echter dat het de kardinaal vooral te doen is om de macht van de koning te verzwakken, zodat hij een staatsgreep kan plegen. Drie musketiers leggen zich echter niet bij de beslissing neer, en door een toevallige samenloop van omstandigheden heeft D'Artagnan op de dag van zijn aankomst in Parijs al dadelijk een duel te paken met zowel Athos (Kiefer Sutherland), Porthos (Oliver Platt) en Aramis (Charlie Sheen).
Veel tijd om te duelleren is er echter niet, want de musketiers zijn vogelvrij verklaard, en moeten voortdurend uit de klauwen van de wachten van de kardinaal zien te blijven, en daarbij is alle hulp welkom, zelfs die van een melkmuil als D'Artagnan. Wanneer die laatste in de gevangenis wordt gegooid, hoort die een plot af waarbij kardinaal Richelieu de spionne Sabine De Winter (Rebecca De Mornay) uitstuurt met een bericht voor de hertog van Buckingham, met wie de kardinaal samenzweert. De hertog vraagt in ruil een teken van trouw van Richelieu, en wil dat de koning van Frankrijk (Hugh O'Conor) op zijn verjaardag vermoord wordt. De musketiers gaan daar uiteraard een stokje voor steken.
De jaren '90 waren een gouden tijd voor klassieke avonturenfilms zoals The Mask Of Zorro en Robin Hood, Prince Of Thieves. In 1993 kreeg regisseur Stephen Herek groen licht van Disney om een bewerking van de roman van Alexandre Dumas te maken met de hipste sterren van het moment. Bryan Adams had met Everything I Do, I Do It For You bij Robin Hood alvast een gouden ei gelegd, en uiteraard wilden de platenmaatschappijen dat de man in trio met Sting en Rod Stewart met All For One dat succesnummertje nog eens overdeed. The Three Musketeers bleef een beetje onder de radar; voornamelijk geschoten in Oostenrijk leverde de film alvast fraaie plaatjes af - de binnenshots zijn in de Hofburg geschoten - en op de keper beschouwd is de film een leuke en pretentieloze swashbuckler met zwart-witpersonages en een heerlijke Tim Curry als medogenloze schurk van dienst. De productie liep niet altijd van een leien dakje: zo kon Charlie Sheen in tegenstelling tot de andere hoofdrolspelers niet deelnemen aan de zes weken durende schermlessen wegens verplichtingen voor Hot Shots! Part Deux, waardoor het scenario hier en daar wat moest aangepast worden; zo zie je Sheen nauwelijks zwaardvechten, maar eerder zijn vuisten gebruiken.
Wellicht is de film wat te braaf en te voorspelbaar geweest om veel potten te breken. Zo speelt Michael Wincott essentieel dezelfde rol als zijn Guy of Gisborne in Robin Hood, Tim Curry een zelfde soort slechterik als in Rob Roy en Rebecca De Mornay een zelfde soort van karaktergestoorde femme fatale als in The Hand That Rocks The Cradle. Toch doet de film 25 jaar na datum hunkeren naar een tijd waarin een film, en dan zeker nog een Disneyprent, niet nodeloos overladen werd met woke-clichés; vandaag de dag zou minstens één van de musketeers een zwarte transgender of zo zijn. Niets van dit alles hier: er worden naar Disneynormen nogal redelijk wat soldaten over de kling gejaagd, maar alles blijft vooral bloedloos. Het simplisme gaat zelfs zo ver, dat de soldaten van Richelieu allemaal in het rood gekleed zijn en de musketiers blauw, zodat je het gevoel krijgt naar een levend Stratego-bord te kijken. Maar dat hoeft allemaal niet negatief bedoeld te zijn: The Three Musketeers is beslist beter dan de Paul W.S. Anderson-versie uit 2011. Bovendien wordt duidelijk de fun boven de ernst geplaatst. Zei er daar iemand feelgood?
BEELD EN GELUID
Eertijds werd de dvd hier nog uitgebracht op een flipper disc, die je in de helft van de film moest omdraaien. Op Blu-ray is The Three Musketeers alweer zo'n film die exclusief wordt uitgegeven door de Disney Movie Club, wat betekent dat u over goede importkanalen moet beschikken om er aan te geraken. De scènes in de ondergrondse grotten, waarmee de film onder meer opent, zijn een beetje ongestructureerd en missen wat detail, maar eens de buitenopnames starten, krijgen we heldere en primaire kleuren, met onder meer diep rood in het kostuum van Richelieu. Details aan de kostuums en de gelaatsuitdrukkingen zijn goed zichtbaar, en het contrast oogt natuurlijk en niet té veel aangedikt. Het laatste compressiefoutje is niet uitgebannen, maar al bij al is dit een bevredigende presentatie. De geluidstrack is opgemixt naar een DTS-HD MA 5.1-track en onder meer Michael Kamens soundtrack, variaties op het thema van Adams/Stewart/Sting komt goed uit de verf. Onder meer in een scène waarin de musketiers een lading buskruit in brand steken om hun aftocht te dekken, komen de surrounds tot leven, en ook de vele zwaardgevechten hebben fijn gevoel voor richting.
EXTRA"S
De enige 'extra' is een cross-promotionele trailer die u moet aanzetten om niet te roken. Alsof we daar een aansporing voor nodig hebben...

CONCLUSIE

Wars van elke politieke correctheid maakte Disney in de jaren '90 pretentieloze avonturenfilms met een hoge spektakelwaarde, en deze Three Musketeers kan wat dit betreft als typevoorbeeld dienen. Jammer alleen dat de maatschappij het niet meer nuttig acht om films zoals deze voor een breed publiek uit te brengen.


coverStudio: Disney

Regie: Stephen Herek
Met: Charlie Sheen, Kiefer Sutherland, Chris O'Donnell, Oliver Platt, Tim Curry, Rebecca De Mornay, Gabrielle Anwar, Julie Delpy

Film:
9/10

Extra's:
0/10

Geluid:
9/10

Beeld:
8/10


Regio:
X

Genre:
Avontuur

Versie:
U.S.A.

Jaar:
1993

Leeftijd:
PG

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
786936856224


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Engels CC
Extra's:
• Cross-promotionele trailers

Andere recente releases van deze maatschappij