:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ASTÉRIX ET OBÉLIX CONTRE CÉSAR
ASTÉRIX ET OBÉLIX CONTRE CÉSAR
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2003-08-07
FILM
Al jarenlang kent jong en oud deze 2 personages, de geesteskinderen van Goscinny en Uderzo. Over wie we het hebben? Astérix en Obélix natuurlijk, het populaire Gallische duo uit het enige dorp in heel Gallië dat nog verzet biedt aan de Romeinse legioenen van Jules César. De Galliërs kunnen nog steeds verzet bieden dankzij de toverdrank die druïde Panoramix, deze toverdrank verleent hen goddelijke krachten die zij kunnen aanwenden om hun dorp te vrijwaren van de Romeinen. De Romein Détritus heeft het echter handig bekeken, hij laat namelijk de druïde ontvoeren in de hoop dat de Galliërs zo zonder toverdrank zitten en natuurlijk ook om hem het recept van de toverdrank te ontfutselen. Eenmaal hij dat recept in handen heeft wil hij zich een weg naar Rome vechten en César van de troon stoten. Maar dan had hij niet op Asterix en Obelix gerekend, want deze stellen alles in het werk om Panoramix te bevrijden en zo hun dorp te redden… zelfs als dat betekent dat ze met César moeten samenwerken…

Al jarenlang wachtte men vol spanning op een verfilming van het bekendste duo uit de Gallische geschiedenis. Toen deze verfilming er in 1999 dan eindelijk kwam waren de verwachtingen dan ook zeer hoog, spijtig genoeg werden deze verwachtingen niet volledig ingevuld. De film was een samenraapsel van enkele verschillende albums en daarbij dan nog eens een portie fantasie. De film kan zeker niet slecht genoemd worden maar het inmiddels op DVD uitgebrachtte Mission Cleopatre (de 2e Astérix film) is tientallen malen beter dan zijn voorganger. Niettemin is deze film toch 105 minuten pure ontspanning en komedie die zowel de Asterix fan als de filmfan in het algemeen zal weten te entertainen.

BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit van deze DVD stelt ronduit teleur, voor een dergelijke recente release van een verfilming van een monument uit de geschiedenis van het beeldverhaal had dit beter gemoeten! Er zijn veel te veel compressiefouten aanwezig en ook edge enhancement wordt veel te vaak toegepast. Aan de andere kant is het detail wel hoog en ook het zwartniveau optimaal, contrast en helderheid zijn ook in orde. Enkel zeer spijtig van de onvergeeflijke fouten die zijn gemaakt tijdens de compressie van de film voor het DVD medium, dit maakt dat wij deze transfer maar een voldoende kunnen geven…

De hier besproken DVD is de Franse release. Dit om de zeer simpele reden dat de Vlaamse/Nederlandse release enkel over een Nederlandse (dus gedubde) geluidstrack beschikt. Een compleet belachelijke beslissing die ook de verkoop van de DVD in Vlaanderen en Nederland kelderde. Daarom werd er besloten om de Franstalige editie te bespreken die over de originele geluidstrack beschikt, spijtig genoeg wel zonder enige vorm van ondertiteling.

Alhoewel er op de cover een Dolby Digital 5.1 geluidstrack vermeldt word ontbreekt het LFE kanaal en hebben we dus te maken met een 5.0 geluidstrack. Deze track weet de film voldoende te ondersteunen, maar dialogen klinken niet altijd even duidelijk en ook het creëren van ruimtelijke spreiding is niet altijd even optimaal gebeurd. Ook op het gebied van geluid stelt de DVD dus enigszins teleur, hetzij in mindere mate dan de beeldtransfer.

EXTRA’S
L'envers du décor & Interviews
Onder deze selectie in het menu krijgen we de keuze uit een uitgebreid gamma aan extra’s. Er wordt uitgebreid ingegaan op de productie en de special effects van de film. Ook werden er interviews ingevoegd met de acteurs en de cast. Alles bijeen een klein uur aan beeldmateriaal.

Clip musique de J-J. Goldman
De videoclip “Astérix et Obélix: Contre César” van J-J. Goldman.

CONCLUSIE
Een entertainende film die spijtig genoeg een DVD release heeft gekregen waarbij we ons grote vraagtekens stellen. De uitgebreide making-off en de lage prijs rechtvaardigen echter wel de aanschaf van deze eerste Gallische menhir …euhm Gallische schijf natuurlijk!


cover
Studio: Pathé

Regie: Claude Zidi
Met: Christian Clavier, Gérard Dépardieu, Roberto Benigni, Michel Galabru en Laetitia Casta

Film:
7/10

Extra's:
7,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
6/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Frankrijk

Jaar:
1999

Leeftijd:
Tous

Speelduur:
105 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
3800500046747


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Frans Dolby Digital 5.0

Ondertitels:
geen
Extra's:
• L'envers du décor
• Interviews
• Clip musique de J-J. Goldman

Andere recente releases van deze maatschappij