:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ONE LIFE
ONE LIFE (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2024-07-01
FILM
Na Schindler’s List komt One Life. Het is misschien wel wat kort door de bocht, maar bevat veel waarheid. Net zoals bij de Duitse industrieel Oskar Schindler hebben ook heel wat Joden - 669 in totaal - hun leven te danken aan de moed van één man, in dit geval Sir Nicholas Winton. De man vond deze heldendaad niet eens belangrijk genoeg om bekend te maken, en het zou pas in 1988 zijn dat via een BBC-show de wereld hiervan kennis nam. Het pakkende verhaal werd verteld in het boek One Life: The True Story Of Sir Nicholas Winton, geschreven door Barbara Winton, de dochter van Nicholas.
“Gedroomd filmvoer” had James Hawes gedacht, die na de televisiereeksen Slow Horses, Black Mirror, Raised By Wolves en Snowpiercer met One Life voor het eerst een langspeler mocht draaien. Hawes kiest voor een deels zeemzoeterige, deels vrij originele aanpak. Dit laatste is vooral te danken omdat er niet geopteerd wordt voor een lineair verhaal, wel door de gebeurtenissen van de Tweede Wereldoorlog te laten samenlopen met die uit de jaren '80 toen de heldendaad aan het licht werd gebracht. Dit brengt natuurlijk wel met zich mee dat je door het leeftijdsverschil één personage door een andere acteur moet laten spelen en hier wringt het schoentje. Grames is zich daarvan bewust en kiest voor de twee periodes een andere filmstijl, toch kan Johnny Flynn geen enkele keer opboksen tegen de wel ouder wordende, maar steeds overheersende Anthony Hopkins.

Een ander euvel is natuurlijk de geschiedenis waardoor je vanaf het begin, zeker wie vertrouwd is met het verhaal, op voorhand weet hoe het verder zal aflopen, waardoor de spanning karig is. Hawes kiest dus voor een zeer waarheidsgetrouw beeld met een licht déjà-vu gevoel tot gevolg, gelukkig kan de Brit ook rekenen op mastodonten zoals de altijd wel prima spelende Helena Bonham Carter, Jonathan Pryce of Lena Olin die we ons nog levendig herinneren uit The Unbearable Lightness Of Being. Kortom, One Life is kwaliteitscinema voor zij die keurig binnen de lijntjes willen blijven lopen en Anthony Hopkins ondanks zijn gezegende leeftijd nog een steeds een grote ster aan het firmanent.
BEELD EN GELUID
One Life verscheen op The Searchers via Blu-ray. De transfer is meer voldoende met twee duidelijke filmstijlen en dito kleuren. De beelden uit de Tweede Wereldoorlog hebben een grauw, bruinachtig beeld terwijl de scènes uit de jaren '80 zeer naturel aanvoelen.

EXTRA’S

Er staan geen extra’s op deze disk.

CONCLUSIE
In One Life kiest James Hawes voor een hondstrouwe weerspiegeling van het heroïsche, maar bescheiden leven van Sir Nicholas Winton die honderden Joodse kinderen uit de klauwen van de nazi’s wist te houden.coverStudio: The Searchers

Regie: James Hawes
Met: Anthony Hopkins, Helena Bonham Carter, Johnny Flynn, Lena Olin, Romola Garai, Jonathan Pryce

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
7/10

Beeld:
7/10


Regio:
B

Genre:
Oorlog

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2023

Leeftijd:
16

Speelduur:
109 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
9789493348813


Beeldformaat:
2.20:1 PAL

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS-HD MA 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans
Extra's:
• geen


Andere recente releases van deze maatschappij