:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> RAISED BY WOLVES - SEIZOEN 1
RAISED BY WOLVES - SEIZOEN 1 (BLU-RAY)
Bespreking door: Didier - Geplaatst op: 2022-07-05
SERIE
Het zijn harde tijden voor Sir Ridley Scott, maker van o.a. Alien, Blade Runner en Gladiator. Na een relatieve stilte van vier jaar keerde de Brit terug op het toneel, maar het liep drie keer in mineur af. House Of Gucci kreeg wel goede kritieken, maar het was lang niet het succes die men gehoopt had. Ook met The Last Duel liep het mis, want de ridderfilm (die bijlange zo slecht niet is) werd zonder veel poeha op Disney+ gedropt omdat het huis van de muis niet veel zin had om 20th Century Fox-films in de bioscopen te promoten. Scott maakte zich kwaad en gaf de superhelden de schuld van de malaise in de bioscoopwereld. Het maakte Scott voor velen een slechte verliezer. Alsof het allemaal nog niet genoeg was, kreeg Scott als uitvoerend producer (en regisseur van twee afleveringen) ook nog eens van HBO Max te horen dat Raised By Wolves wegens de lauwe ontvangst stopgezet werd. Er komt geen derde seizoen, ook al zoeken de makers naar een andere weg om het toch te kunnen maken.
De peperdure sciencefictionserie is een bedenksel van Aaron Guzikowski, die in 2013 furore maakte met zijn script voor de Dennis Villeneuve-film Prisoners, en een jaar later in televisieland het bij ons veel minder bekende The Red Road op het publiek losliet. De grote naam op de affiche is natuurlijk die van Ridley Scott. Naast producer was hij ook de regisseur van twee afleveringen. Het is een publiek geheim dat Scott na het zwak onthaalde Prometheus toch nog altijd verder wil met de franchise, maar met zo’n ontgoochelende kassacijfers is het zo goed als onmogelijk om een studio te vinden die zich wil wagen aan zo’n peperdure productie, zeker nu er met Denis Villeneuve een serieuze kaper op de kust zit. De naam van Scott was natuurlijk meer dan genoeg om alle ogen van de sciencefiction-fans op de reeks te richten. Hoewel het om een compleet ander verhaal gaat, zit de serie compleet in de de stijl van de prequel van de Alien-filmreeks Prometheus, al was het maar omdat het leven er even kil is.
HBO Max, dat iedere seconde meer en meer de adem van Disney+ en Netflix in de nek voelt, zal het zich in ieder geval beklaagd hebben. Ze kregen er wel een titel bij die een streepje voor had bij de critici, maar het grote publiek liet het massaal afweten. Dat ligt geen moment aan de kwaliteit van de serie, wel omdat Scott nog een beetje verder ging dan met Alien. Vond je Prometheus te afstandelijk dan is Raised By Wolves dat nog veel meer, en bijgevolg alleen maar een reeks die aanslaat bij sciencefictionfans die hun voer het liefst gepeperd zien met wetenschap in plaats van vreemde buitenaardse wezens die eerder thuishoren in een speelgoedwinkel dan in een sciencefictionreeks.
De reeks bestaat uit tien afleveringen van elk zo’n 45 minuten en speelt zich af in de 22e eeuw. Het moest er een keer van komen, maar door een religieuze oorlog tussen atheïsten en een religieuze orde die bekend staat als de Mithraic is de wereld compleet vernietigd. Twee androïden, Moeder (Amanda Collin) en Vader (Abubakar Salim) genoemd, slagen erin om naar de planeet Kepler-22b te ontsnappen die ze willen koloniseren. Voorop staat dat religie uit den boze is, want de twee hebben gezien wat er kan gebeuren als mensen aan de voeten van de goden liggen. Via zes menselijke embryo’s willen ze op deze planeet een nieuwe vreedzame beschaving stichten. De androïden zijn koel, hebben een bijzondere droge humor (vooral Vader) en hun lichamen bestaan uit een melkachtige vloeistof dat er best vies uitziet.
Kepler-22b lijkt wel een vredig oord, maar men moet er in barre omstandigheden leven, en dat heeft zijn gevolgen, want twaalf jaar later is slechts één kind, Campion (Winta McGrath), erin geslaagd om te overleven. Een androïde gaat maar een tijdje mee, en stilaan begint Moeder defect te raken. Als een Mithraic-schip in de buurt van Kepler-22b komt, wil vader contact met hen opnemen zodat die voor Campion kunnen zorgen, maar Moeder keurt dit plan niet goed en schakelt haar partner uit. Campion, die niet weet of het een goed idee is om bij twee androïdes te leven, slaagt er in om een signaal naar de Mithraic te sturen, waardoor een groep naar de kolonie komt. Tijdens een ontvoeringspoging zien we waartoe de androïde in staat is: door haar schrille stem kan ze lichamen van mensen uiteen doen spatten. Als de bemanning van het Mithraïsche schip er toch in slaagt om Campion mee te nemen, gaat Moeder naar het ruimteschip het kind achterna om het te doen neerstorten, wel heeft ze vijf kinderen van het schip meegebracht.
Ook al is Raised By Wolves compleet anders van stijl, doet de reeks een heel klein beetje qua filosofie aan Star Trek: The Next Generation denken, waarin de vraag rijst of androïdes voor kinderen kunnen zorgen of niet. Hoewel Scott met Rutger Hauer als Roy Batty in Blade Runner voor de meest iconische androïde heeft gezorgd, zijn de androïdes in Raised By Wolves compleet anders en bijna even saai (maar weliswaar briljant geacteerd door Amanda Collin en Abubakar Salim) als Data uit Star Trek. Ridley Scott trekt wel de kaart voor een zeer nichepubliek, waardoor heel wat mensen vroegtijdig zullen afhaken, toch doet dat niets af aan de genialiteit van de reeks.

BEELD EN GELUID
Deze serie schreeuwt eigenlijk om een 4K-release, maar dat doet geen afbreuk aan de perfecte beeldkwaliteit die je op deze Blu-ray vindt. De 10 afleveringen zijn netjes verdeeld over drie disks en het beeld is fenomenaal, om niet te zeggen verbluffend. Haarscherpe details die je overal ziet, zowel in de huidtinten als in de decors van de ruimteschepen en met prachtige special effects. Niet dat we het een minpuntje vinden, maar Raised By Wolves is door zijn realistische sfeer wel wat kleurloos (en dat is wellicht hoe de verre planeten er ook uitzien) dat het best te vergelijken valt met de sfeer van Dune van Denis Villeneuve. De geluidsband is een eveneens verzorgde DTS HD MA 5.1 die voor de nodige effecten zorgt en die in perfecte balans staan met de dialogen. Een perfecte transfer dus!
EXTRA'S
Op het derde schijfje staan er wat wel extra’s maar helaas duurt het bekijken ervan bijna even lang als de tijd die nodig is om erover te lezen, want we spreken van bonusfilmpjes van 2 minuten waar je ook nog de gebruikelijke end credits in vindt. A Ridley Scott World is niet meer dan een korte voorstelling (en met een veer in de kont) van producer en regisseur Ridley Scott. In Decoded krijgen we iets (maar niet veel) te weten over de techniek en in Becoming a Necromancer, dat eveneens twee minuten duurt, praten de hoofdrolspelers over hoe het is om een emotieloze androïde te spelen. Tenslotte is er From Sketch To Screen, dat aftikt op 4 minuten en waar wat aandacht geschonken wordt aan het productieontwerp en het design van de film. Alles duurt zo kort dat je als fan hier nauwelijks wat aan hebt, en dat is voor zo’n prestigieuze sciencefictionserie toch best jammer.

CONCLUSIE
Raised By Wolves is een sciencefictionserie die op het lijf geschreven is van Ridley Scott. Emoties komen hier bijna niet aan te pas en het is een kijk op de verre toekomst die een pak accurater is dan je in pakweg Star Wars aantreft, maar dat betekent natuurlijk ook dat dit louter kijkvoer is voor sciencefictionfans die het genre zonder tierlantijntjes willen.coverStudio: Warner

Regie: Ridley Scott, Luke Scott, Alex Gabassi, Sergio Mimica-Gezzan, James Hawes
Met: Amanda Collin, Abubakar Salim, Travis Fimmel, Niamh Algar, Winta McGrath, Jordan Loughran

Film:
8/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
9,5/10


Regio:
B

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
2020

Leeftijd:
16

Speelduur:
450 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5051889704225


Beeldformaat:
2.35:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Japans Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Japans, Engels CC
Extra's:
• A Ridley Scott World
• Decoded
• Becoming A Necromancer
• From Sketch To Screen

Andere recente releases van deze maatschappij