:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> FORSAKEN
FORSAKEN (BLU-RAY)
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2024-07-10
FILM
Het is 1872. Verloren zoon John Henry Clayton (Kiefer Sutherland) keert na de oorlog eindelijk terug naar huis, waar hij redelijk koud ontvangen wordt door zijn vader, dominee Samuel Clayton (Donald Sutherland). Johns moeder is intussen gestorven, en vader neemt hem kwalijk dat hij niet meer naar haar heeft omgezien terwijl hij op de dool raakte na de Burgeroorlog. Daar heeft John ergens per ongeluk een kind gedood, en hij heeft gezworen nooit meer een revolver vast te nemen. Hij probeert om een ruw stuk land te bewerken, wat de laatste wens van zijn moeder was, en intussen weer aansluiting te vinden bij zijn voormalige liefde, Mary-Alice Watson (Demi Moore), die intussen het wachten beu was en met een ander, Tom (Greg Ellis), is getrouwd.
Er is echter geen sheriff meer in het dorp, en salooneigenaar James McCurdy (Brian Cox) is systematisch bezig met alle landeigenaren uit de buurt met behulp van zijn knokploeg onder druk te zetten om hun perceel te verkopen, want McCurdy meent gouden zaken te kunnen doe door het land te verkopen aan de spoorwegcompagnie die eerlang een spoorlijn langsheen het dorp zal trekken. John Henry is een watje en biedt de desperado's van McCurdy letterlijk en figuurlijk de andere wang aan, totdat één van hen, Little Ned (Dylan Smith) zijn pijlen richt op de eerwaarde en een mes in de rug van Samuel Clayton plant. Dat was nu het éne ding dat hij beter niet had kunnen doen, want eens het beest in John Henry is losgebroken, krijg je het niet terug in zijn kooi.
Na het overlijden van Donald Sutherland is me deze film onder ogen gekomen, die de enige is waarin vader en zoon Sutherland ooit daadwerkelijk hebben samengespeeld als vader en zoon. Er werd lang gespeculeerd of de rol van de vader van Jack Bauer in het zesde seizoen van 24 niet door zijn echte vader zou gespeeld worden, maar deze rol ging naar James Cromwell. Anno 2015 bedacht 24-showrunner Jon Cassar dat, als er ooit al een moment zou komen om vader en zoon samen te casten, het dan moest geweest zijn. Forsaken werd dan ook een degelijke neo-western waarin uiteraard iemand als Kiefer Sutherland dient gecast te worden als de gunslinger van dienst, zeker met films als Young Guns op het palmares. Het duurt alleen een beetje ongeloofwaardig lang vooraleer, om het met een uitdrukking van een andere televisieserie te zeggen, de emmer der vernederingen vol is en Kiefer Sutherlands personage gewoon koudweg iedereen op de meest gruwelijke manier afknalt, wat niet echt een spoiler is want dit hangt al in de lucht na de eerste vijf minuten. Forsaken is als een onweersbui die de hele namiddag in de lucht blijft dreigen, en dan tegen valavond in volle hevigheid neerstort.
Maar u wil vooral deze film zien om te zien of er chemie is tussen vader en zoon Sutherland, en die is er zeker. Er wordt nog een veongelukt broertje in de vergelijking gegooid en een oud lief, maar de twee Sutherlands tonen in deze film dat ze alletwee professionals zijn die hun reputatie alle eer aandoen. De film eindigt op een bittere noot, wat alleen maar aanduidt dat de personages empathie opwekken. Missie geslaagd dus.

BEELD EN GELUID
De film werd volledig digitaal opgenomen, wat betekent dat je niet de gebruikelijke hoeveelheid grain geserveerd krijgt, maar een (iets te) cleane print, waarop weliswaar goede details op te zien zijn. De kleuren neigen een beetje veel naar geel, bruin en groen. De textuur op de typische houten constructies zoals je die in elk westerndorp vindt, houden stand en de sfeer zit er zodanig in dat, mocht een Blu-ray voorzien zijn van geur, je in de saloon de stank van zweet en goedkope whisky zou ruiken. We krijgen een adequate DTS-HD MA 5.1-track die vooral dient om de schietpartijen (één in openlucht en één in de saloon) in de verf te zetten. Daarnaast wordt er ook nog wel een potje geknokt met de blote vuisten. Er is wel wat weinig atmosfeer in de straten van het stadje te horen, maar dat wordt gecompenseerd door de mooie score van Jonathan Goldsmith.
EXTRA'S
Er is één making of-documentaire (11:32) die uiteraard focust op het samenbrengen van de twee generaties Sutherland. Voor de rest is dit een klassieke western, en als u daar nog niet van overtuigd was, dan zal deze making of-documentaire dat wel doen.

CONCLUSIE

Forsaken is, naast een goede western, een unieke kans om wijlen vader en zoon Sutherland op het scherm te zien spelen als vader en zoon. Verwacht geen bizarre plotwendingen, maar een goede rechttoe-rechtaan western waarbij de coyote's hun buikje rond kunnen eten aan de neergeknalde desperado's.


coverStudio: Universal

Regie: Jon Cassar
Met: Kiefer Sutherland, Donald Sutherland, Brian Cox, Michael Wincott, Aaron Poole, Demi Moore

Film:
8,5/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
B

Genre:
Western

Versie:
Duitsland

Jaar:
2015

Leeftijd:
16

Speelduur:
90 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5053083082185


Beeldformaat:
2.40:1 HD

Geluid:
Engels DTS-HD MA 5.1
Frans DTS 5.1
Duits DTS 5.1
Italiaans DTS 5.1
Spaans DTS 5.1
Latijns-Amerikaans Spaans DTS 5.1
Braziliaans Portugees DTS 5.1

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Spaans, Latijns-Amerikaans Spaans, Braziliaans Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Engels CC
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Documentaire "Making of"

Andere recente releases van deze maatschappij