:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SIMPSONS, THE - BART WARS
SIMPSONS, THE - BART WARS
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2003-08-24
INLEIDING
Na The Simpsons Greatest Hits presenteren we U nu uit The Simpsons Classics de compilatie Bart Wars: The Simpsons Strike Back, die, zo beloofde de hoes van de video eertijds toch, vier Star Wars-gerelateerde afleveringen. Dat is misschien wat overdreven, want slechts één aflevering, Mayored To The Mob, heeft een duidelijke Star Wars-inslag, maar dan wel één die kan tellen, omdat Mark Hamill - die in zijn tweede leven als striptekenaar ook al eens voor The Simpsons Comics heeft getekend - voor zijn rol nog eens in de huid van Luke Skywalker kruipt. Andere gaststemmen zijn vertolkt door Willem Dafoe, die in The Secret War of Lisa Simpson de stem van de commandant voor zijn rekening neemt, Dick Tufeld, de stem van de robot uit Lost In Space, Lawrence Tierney (Reservoir Dogs) als de tegen zijn zin levende winkeldetective Don Brodka en de briljante Joe Mantegna, die eens te meer in zijn semi-permanente bijrol van mafiabaas Fat Tony kruipt. Een mooie selectie van vier topafleveringen, die bovendien, in tegenstelling tot The Simpsons Greatest Hits, nog niet eerder op DVD verschenen, alhoewel Dog Of Death op de Seizoen 3-box verwacht wordt.


AFLEVERINGEN

Mayored To The Mob (seizoen 10, aflevering 212)

Homer: Crap on a crust! Aaah! They're milking rats! Milking rats!!
Quimby: (tegen Fat Tony) Rats? I'm outraged! You promised me dog or higher.


De Simpsons bezoeken de science-fiction conventie in Springfield, alwaar er al snel een Star Wars-gerelateerd opstootje ontstaat bij de nerds die het optreden van Mark "Luke Skywalker" Hamill bijwonen. Homer redt hem en Burgemeester Quimby van de bende dolgedraaide science-fiction fans. Hij wordt hierdoor de nieuwe bodyguard van de burgemeester. Homer ondervindt dat de burgemeester zich met de regelmaat van de klok laat omkopen, maar hij tilt er niet zwaar aan.Nadat hij Quimby ervan heeft overtuigd dat die Fat Tony moet stoppen wanneer die probeert rattenmelk te verkopen aan de scholen, brengt hij het leven van de burgemeester in gevaar.

Dog Of Death (seizoen 3, aflevering 54)

Bart: Is there a doggie hell?
Homer: Well... Of course, there couldn't be a heaven if there weren't a hell.
Bart: Who's in there?
Homer: Oh, uh... Hitler's dog... and that dog Nixon had, what's his name, um, Chester...
Lisa: Checkers.
Homer: Yeah! One of the Lassies is in there, too. The mean one! The one that mauled Jimmy!


De Lottokoorts slaat toe in Springfield. Homer, die er zeker van is dat hij gaat winnen, koopt een stapel loterijbriefjes, maar wint uiteraard niks. Dan blijkt Santa's Little Helper een gedraaide maag te hebben. De operatie kost flink wat geld, en om dat te kunnen betalen moet iedereen in de familie een paar financiele offers brengen. Dit verzuurt zodanig hun stemming, dat Santa's Little Helper van huis wegloopt, en ingelijfd wordt bij de waakhonden van Mr. Burns.

The Secret War Of Lisa Simpson (seizoen 8, aflevering 178)

Bart: Military school?! You lied to me!
Homer: Well, I'm sorry if you heard, "Disneyland," but I distinctly said, "military school."


Tijdens een schooluitstap op het politiebureau schakelt Bart allemaal megafoons in serie aan elkaar, en slaagt erin om alle ruiten in Springfield te breken. Deze keer zal het geen gewone straf zijn die hij krijgt: op aanraden van Chief Wiggum sturen Homer en Marge Bart naar de kadettenschool (terwijl Bart denkt dat hij naar Disneyland mag!) Daar aangekomen is Lisa verbluft door de discipline van de kadetten, en ze wil ook kadet worden. Maar ze is het enige meisje, en de andere jongens doen hun best om haar in geen geval te laten slagen voor de proeven. Voor het eindexamen moeten alle studenten de 'Eliminator' oversteken: een draad, meters hoog gespannen boven een veld met doornstruiken.

Marge, Be Not Proud (seizoen 7, aflevering 139)

It's a Krusty Kinda Khristmas, brought to you by ILG: selling your body's chemicals after you die. And by Li'l Sweetheart Cupcakes -- a subsidiary of ILG.

Bart wil graag voor zijn Kerstmis een Mortal Kombat-achtig videospelletje, Bonestorm, hebben, maar hij krijgt het niet omdat het veel te duur en te gewelddadig is. Dan gaat hij maar, in navolging van Nelson en Jimbo, winkeldiefje spelen in het koopcentrum, maar hij wordt betrapt door een winkeldetective, die zweert om Bart te pakken te krijgen als hij nog een voet in het winkelcentrum waagt te zetten. Bart slaagt erin om zijn misdaad voor zijn ouders te verzwijgen, totdat Marge uitgerekend in het winkelcentrum voor Kerstmis een familiefoto wil laten maken. En deze keer heeft Bart de winkeldief Marge tot in het diepst van haar ziel gekwetst.


BEELD EN GELUID
Ten opzichte van The Simpsons Greatest Hits is de beeld-en geluidskwaliteit op deze disc een stuk beter te noemen. Er zitten nog altijd wat artefacts in, zie bijvoorbeeld de aflevering Marge, Be Not Proud, in de scène waarin Homer het Camp Granada-bandje aan het afspelen is. Ook aliasing is hier tot een minimum beperkt, en de kleuren zijn zoals steeds weer onaantastbaar in kwaliteit. Ruis is er niet terug te vinden. Ook het geluid schijnt in orde, voor zover dat bij Dolby Surround 2.0-tracks kan, en bijvoorbeeld in de beginscène van The Secret War of Lisa Simpson, wanneer Bart een geluidsgolf op Springfield loslaat die alles op zijn weg vernietigt, wordt echt wel het maximum uit de track gehaald. Voor één keer zijn we eens opgelucht om te melden dat de Nederlandse ondertiteling compleet vrij is van vertaalfouten, en nogal redelijk accuraat, alhoewel de gezongen stukjes ("You Are My Sunshine" - Marge Simpson Remix") niet ondertiteld worden.


EXTRA'S
De menu's zijn opnieuw netjes maar opnieuw een beetje aan de saaie kant, maar bevat opnieuw tenminste een play all-optie. Hetzelfde zestal trailers als op The Simpsons Greatest Hits vinden we hier ook terug, en tot slot is er nog een 5 minuten durend compilatiefilmpje van de beste Star Wars-referenties in diverse Simpsons-afleveringen. Normaal vinden we dit soort stukjes een complete waste of time, maar ditmaal namen de makers zichzelf echt niet meer serieus, en hebben we toch smakelijk moeten lachen met Ralph Wiggum die in plaats van een diorama een hoop ingepakte Star Wars-poppetjes naar school meebrengt. Ook de zogenaamde voorgaande pogingen om een Simpsons-Star Wars crossover uit de grond te stampen zijn complete nonsens, maar o zo grappig.

CONCLUSIE
Zelfde opmerking als voor The Simpsons Greatest Hits: wie liever wil wachten tot de seizoensboxen uitkomen om dubbels te vermijden, koopt deze DVD beter niet, maar zal wel tot het tiende seizoen moeten wachten vooraleer hij alle afleveringen op deze compilatie apart in zijn bezit zal hebben. Beeld- en geluidskwaliteit zijn ditmaal een stuk beter, de selectie aan afleveringen is goed en overlapt (voorlopig) geen andere. The Simpsons is één van de weinige TV-programma's die je ad nauseam kan bekijken en waar je toch nog van kan genieten, dus een miskoop doe je met een dergelijke collectie eigenlijk nooit.


coverStudio: Fox

Regie: Matt Groening, James L. Brooks, Sam Simon
Met: Dan Castellaneta, Julie Kavner, Nancy Cartwright, Yeardley Smith, Harry Shearer, Hank Azaria, Pamela Hayden, Russi Taylor, Tress MacNellie, Kelsey Grammer, Marcia Wallace, Doris Grau, Phil Hartman. Willem Dafoe, Lawrence Tierny, Joe Mantegna

Film:
8,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL/FR)

Jaar:
1992-98

Leeftijd:
AL

Speelduur:
88 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626014461


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Duits Dolby Surround 2.0
Spaans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans
Extra's:
• 6 trailers
• Featurette "The Making Of Bart Wars"

Andere recente releases van deze maatschappij