:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TAXI 3
TAXI 3
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-01-06
FILM
De stad Marseille wordt al enkele maanden geteisterd door een bende criminele kerstmannen. Commissaris Gibert (Bernard Farcy) en zijn korps staan voor een raadsel. En omdat de kerstdagen voor de deur staan houden Gibert en adjudant Emilien (Frédéric Diefenthal) hun hart vast. Ten einde raad kloppen ze opnieuw aan bij Daniel (Samy Naceri) en zijn razendsnelle witte taxi...

In 1997 scoorde Frankrijk’s populairste filmmaker Luc Besson  een dikke wereldhit met de ondertussen tot sciencefictionklassieker uitgegroeide The Fifth Element. Om een beetje van dat succes mee te profiteren, dropte men in 1998 de onbekende Franse actiekomedie Taxi – van regisseur Gérard Pirès (Steal), maar geproduced en geschreven door Besson – in de videotheken, met in grote letters “van de makers van The Fifth Element” op de cover. Het gemakkelijke marketingtrucje werkte en Taxi groeide in onze contreien uit tot een ware videokraker. In thuisland Frankrijk werd de film uiteraard in de bioscoop uitgebracht en wist men meer dan 6 miljoen kijklustigen naar de bioscoop te lokken.

Dat is uiteraard bijzonder veel volk, dus Taxi 2 was al snel een feit. Nog grootser, nog spectaculairder en nog grappiger, was het moto. De sequel trok meer dan 10 miljoen bezoekers in Frankrijk en de film kwam zélfs bij ons in de zalen. Nu zijn we aan nummer 3, opnieuw geregisseerd door Gérard Krawczyk, die ook al Taxi 2 deed. En het ziet er allemaal bijzonder glad en spectaculair uit (mag ook wel met een budget van bijna 15 miljoen euro), maar we stelden met spijt in het hart vast dat de kwajongensachtige charme, die de eerste twee delen zo vlot en leuk maakte, volledig ontbreekt. De humor voelt hier en daar wat geforceerd en soms zelfs flauwtjes aan, nochtans is de voltallige cast – men behoort zijn personage ondertussen toch vanbinnen en vanbuiten te kennen - opnieuw present. Het wederom door Luc Besson geschreven script biedt, behalve één van de leukste cameo-optredens aller tijden, weinig tot geen verassingen. Gelukkig bevat deze derde Taxi genoeg spectaculaire actie en duizelingwekkende stunts zodat de film een aanrader blijft voor liefhebbers van snelle auto's en actie. Pittig detail: in 2004 mag je de Amerikaanse remake van Taxi verwachten, met in de hoofdrol Queen Latifah (Chicago, Bringing Down the House). Of u daar blij om moet zijn laten we in het midden...

BEELD EN GELUID
Het anamorf uitgevoerde 2.35:1-beeld ziet er scherp uit, met een goed contrast en schaduwdetail. Het zwartniveau is solide en de kleuren ogen warm en natuurlijk. Het gaat hier om een recente film, dus vuiltjes en beschadigingen zijn niet aan de orde. Filmgrain hebben we niet direct opgemerkt. Wel durft er eens een miniem compressiefoutje voorbijkomen, maar dat is niet dramatisch. Een puike beeldkwaliteit! De Franse Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met goed verstaanbare dialogen en de nodige ondersteuning qua muziek en ruim aanwezige geluidseffecten. Een kwalitatief geluidsspoor, maar de Franse DTS 5.1-track biedt net dat ietsje meer. Er is ook nog een Franse Dolby Digital 2.0-track aanwezig.

Pittig detail: Om de één of andere duistere reden plaatste A-Film wat nummers van het Nederlandse rapcollectief Raymzter over de eindcredits. Wat een snelle Taxi met “Kut Marokkanen” te maken heeft begrijpen we niet goed. Het stoorde ons niet zo erg als inzake de Franse aftiteling bij Fellowship Of The Ring (2-disc), maar de originele Franse rap was hier beter op zijn plaats geweest.

EXTRA’S
Voor de extra’s moet je je deze uitgave zeker niet aanschaffen, want behalve de originele bioscooptrailer van Taxi 3, enkele beknopte filmografieën (van regisseur Gérard Krawczyk en de hoofdacteurs Samy Naceri en Frédéric Diefenthal) en promotrailers voor Darkness, Phileine Zegt Sorry en Lord Of The Rings: Return Of The King, is er niks te beleven. Maar voor de liefhebbers van extra features brengt A-Film ook een 2-disc-uitgave uit, met op het tweede schijfje een lange ‘making-of’-documentaire en een uitgebreide documentaire over het maken van de soundtrack van Taxi 3.

CONCLUSIE
Taxi 3 is niet zo geslaagd als zijn twee uitermate amusante voorgangers, maar staat nog steeds garant voor bijna anderhalf uur actie en amusement. De dvd bevat een uitstekende beeld- en geluidskwaliteit. Extra features zijn nagenoeg niet aanwezig, maar A-Film brengt ook een dubbele disc met 2 uitgebreide documentaires uit. Aan u de keuze!


cover
Studio: A-Film

Regie: Gérard Krawczyk
Met: Samy Naceri, Frédéric Diefenthal, Bernard Farcy, Ling Bai, Emma Sjöberg, Marion Cotillard, Jean-Christophe Bouvet

Film:
6,5/10

Extra's:
2/10

Geluid:
9,5/10

Beeld:
8,5/10


Regio:
2

Genre:
Actie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
AL

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777040195


Beeldformaat:
2.35:1 anamorf PAL

Geluid:
Frans DTS 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• Filmografieën
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij