:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> MARX BROTHERS IN ANIMAL CRACKERS, THE
MARX BROTHERS IN ANIMAL CRACKERS, THE
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-01-14
FILM
Captain Spalding (Groucho) is de hoofdgast op een elitair feestje gehouden in de woonst van een rijke dame. Wanneer er tijdens het feest een zeer kostbaar schilderij zal onthuld worden, blijkt het om een vervalsing te gaan. Even later wordt de vervalsing gestolen, teruggevonden, omgewisseld en weer gestolen...

Animal Crackers is de tweede Marx Brothers film uit hun uitgebreide euvre (hun eerste was The Cocoanuts uit 1929). Het is tevens de laatste titel die omgezet werd van één van hun succesvolle toneelstukken naar film. Hierna zouden ze de overstap maken naar Hollywood, alwaar ze hun meest memorabele werk zouden leveren. Animal Crackers dateert dus van net voor de wereldwijde doorbraak van de vier broers en dat valt ook te merken. Over de hele lijn valt de film geen succes te noemen. Er zitten een heleboel redelijk geslaagde, tot goed geslaagde grappen in, maar we krijgen ook een hele hoop onzin te verwerken. De muzikale intermezzo’s bijvoorbeeld, zijn toch wel van een zeer bedenkelijk niveau (zelfs naar Marx Brothers maatstaf). Zeppo die een vreemde vorm van zingen en rap avant-la-lettre vermengt met een brij van kakafonisch gerommel, dat bovendien totaal uit de maat zit; het eeuwig durende pianospel van Chico en Harpo, de overbodige danspasjes van Groucho: mocht de prent enkel en alleen bestaan uit musical-segmenten dan zou deze ronduit weggelachen worden. Gelukkig stijgt de film uiteindelijk toch nog boven de middelmaat uit door de grappen die Groucho aan een supersonische snelheid blijft tappen en door het slapstickgeweld van Harpo & Chico. Bij momenten erg leuk om naar te kijken, maar zeker niet de beste film van het gezelschap. Hiervoor zit er iets te weinig regelmaat in.

BEELD EN GELUID
De filmprint is erg vuil. Niet verwonderlijk voor een prent uit 1930. Ook is er vaak een storend geflikker merkbaar. Het ergste artefact is het troebele en onscherpe beeld, je zou bijna denken dat je een bril nodig hebt, of sterkere glazen voor diegenen die er reeds één dragen. Het valt nog wel te volgen maar het kost toch enige moeite. Het geluid is in minder erbarmelijke staat (zeker als we het vergelijken met dat van Horse Feathers). Er is over de gehele lijn enige vorm van distortie merkbaar, maar alles is duidelijk te verstaan. Het monogeluid weerklinkt vanuit de twee voorste luidsprekers.

EXTRA’S
Een barebone release, zonder extra’s.

CONCLUSIE
Voor Marx fans is deze film zeker te pruimen en best nog genietbaar. Wie echter niet vertrouwd is met hun comedy-werk, raden we aan om eerst een meer toegankelijke titel als Duck Soup uit te proberen. Animal Crackers blijft hoe dan ook een klassieke komedie uit de jaren dertig.

Animal Crackers maakt deel uit van The Marx Brothers box. De andere delen zijn: Monkey Business, The Cocoanuts, Duck Soup en Horse Feathers.


coverStudio: Universal

Regie: Victor Heerman
Met: Croucho, Harpo, Chico & Zeppo Marx

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
5/10

Beeld:
4/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1930

Leeftijd:
AL

Speelduur:
92 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
5050582061352


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 2.0
Frans Dolby Digital Mono 2.0
Duits Dolby Digital Mono 2.0
Italiaans Dolby Digital Mono 2.0
Spaans Dolby Digital Mono 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Deens, Fins, Noors, Zweeds, Grieks, Russisch, Hebreeuws, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij