:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> WELCOME TO COLLINWOOD
WELCOME TO COLLINWOOD
Bespreking door: Mattias - Geplaatst op: 2004-01-19
FILM
Na een mislukte autodiefstal wordt de kleine crimineel Cosimo veroordeeld tot een gevangenisstraf. Tijdens het uitzitten van zijn straf maakt hij kennis met een gedetineerde die tot levenslang werd veroordeeld. Gezien deze zelf geen kans meer maakt om vrij te komen en hij het wel kan vinden met Cosimo, besluit hij hem te vertellen over zijn ‘Bellini’. Een bellini is die gelegenheid die elke crimineel maar één keer zijn leven krijgt, die kans die met beide handen moet worden gegrepen, zijn criminele meesterwerk. Wanneer Cosimo begint te geloven in het mogelijke welslagen van de ‘bellini’ (de bellini ik kwestie is een kraak met een grote buit), doet hij beroep op zijn vriendin Rosalind om een Mullinski (iemand die tegen een vergoeding de schuld van een misdrijf op zich neemt en de daar bijhorende straf uitzit) te vinden. Rosalind praat echter haar mond voorbij en voor ze het weet zijn er vijf kandidaten om een stuk van de koek binnen te rijven. De vijf, die gemakshalve kunnen worden omschreven als losers, maken alles voor Cosimo en voor zichzelf heel wat moeilijker.

Toen we vóór het bekijken van Welcome To Collinwood een blik wierpen op het lijstje van acteurs dat meewerkte aan deze film waren onze verwachtingen hooggespannen. Laten we met de deur in huis vallen en zeggen dat deze verwachtingen jammer genoeg slechts deels werden ingelost. De film begint nochtans heel goed met een swingend nummer van de fantastische Italiaanse muzikant Paolo Conte. Of dit een een knipoog is van de regisseurs naar de Italiaanse komedie I Soliti Ignoti uit 1958 (waarvan Welcome To Collinwood een remake is) kunnen we niet met zekerheid zeggen, maar het zorgt in ieder geval voor een frisse start. Het probleem van Welcome to Collinwood is dat de film op geen enkel moment echt grappig of spannend is. Toegegeven, bij momenten konden we zeker glimlachen door de stupiditeiten van de protagonisten maar al bij al konden wij de lachmomenten op 2 handen tellen. Inderdaad, bitter weinig voor een film die pretendeert een komedie te zijn. Gezien het hoofdthema van de film een kraak is (en de voorbereiding ervan) hadden we toch gehoopt op een zekere spanning, ook hier kwamen we jammer genoeg van een kale reis thuis. Bij veel films kan de kijker doorgaans sympathie voelen voor de underdog, de losers, diegenen die het moeilijk hebben om het hoofd boven water te houden. Bij Welcome to Collinwood kon het ons eerlijk gezegd weinig schelen wat er gebeurde met het vijftal, ja beste lezers, er zijn losers en losers. De kleine criminelen uit Welcome to Collinwood behoren tot de soort die niet op ons medeleven of onze goodwill kunnen rekenen. Eigenlijk erg jammer als men weet welke acteurs hun medewerking verleenden aan deze film, stuk voor stuk (of bijna toch) namen die hun sporen al lang verdiend hebben. In Welcome to Collinwood krijgen zij door het scenario en door hun irritante personages niet echt de kans te tonen wat ze echt in hun huis hebben. Wellicht zullen er lezers zijn die het grondig met ons oneens zijn en die vinden dat het feit dat de personages zo irritant overkomen duidt op geslaagde acteerprestaties. Wij kunnen echter moeilijk geloven dat het de bedoeling was van de regisseurs om dergelijke gevoelens van irritatie bij de kijker op te roepen. Het feit dat de rol van George Clooney zo minuscuul is mag als een gemiste kans worden gezien, het personage waaraan hij gestalte geeft is veruit het interessantste uit de film en nog geen 10 minuten ‘screen time’ is dan ook wat weinig.

BEELD EN GELUID
Het beeld en geluid zijn zoals we mogen verwachten van een film die enkele maanden geleden een bioscooprelease kreeg. Contrastniveau en kleuren zijn in orde, grain is bijna niet terug te vinden op deze beeldtransfer. Welcome To Collinwood is een film die het moet hebben van de dialogen, niet van de actie, de geluidstrack is er dan ook naar. Zeker niet slecht maar ook niet imponerend.

EXTRA’S
Zoals bij de meeste Paradiso releases zijn er op deze dvd geen extra’s te vinden. De tijd dat een aantal trailers voor andere films (also available) als extra’s werden gezien ligt al een tijdje achter ons.

CONCLUSIE
Welcome To Collinwood is jammer genoeg niet zo spannend en grappig als verhoopt. Een aantal sterke acteurs kunnen het zwakke verhaal niet redden, mede doordat hun personages weinig sympathie kunnen opwekken. De dvd release is middelmatig, Welcome To Collinwood lijkt ons dan ook eerder een film om eens te huren.


cover
Studio: Paradiso

Regie: Anthony & Joe Russo
Met: William H. Macy, Sam Rockwell, Michael Jeter, Isaiah Washington, Luis Guzmán, Patricia Clarckson

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
87 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
5410504967658


Beeldformaat:
2.35:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Also available

Andere recente releases van deze maatschappij