:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> EYE, THE
EYE, THE
Bespreking door: Steve - Geplaatst op: 2004-02-28
FILM
Mun (Angelica Lee) is sinds haar tweede levensjaar blind. Door een behoorlijk riskante operatie krijgt ze haar welbegeerde zicht terug. Mun is uiteraard zo blij als een klein kind. Maar toch klopt er iets niet, want tot haar afgrijzen ziet ze een boel dingen die andere mensen niet zien. Even later komt Mun tot de ontdekking dat de schimmen die ze ziet eigenlijk overleden mensen zijn. Alsof dat nog niet genoeg is, krijgt ze ook nog verschrikkelijke visioenen te slikken! Ten einde raad – en op de rand van een zenuwinzinking – gaat ze aankloppen bij dokter Wah (Lawrence Chou).

The Eye (originele titel: Jian Gui), van de gerenommeerde filmische broertjes Danny en Oxide Pang (Bangkok Dangerous), is een geslaagde Aziatische bovennatuurlijke thriller geworden. Er is weliswaar gretig leentjebuur gespeeld bij bekende films zoals: Blink (’94), The Sixth Sense (’99) en zelfs Final Destination 2 (’03) – maar het geheel komt voldoende fris en boeiend over. De broertjes beschikken dan ook over de nodige visuele flair, zodat ze er hun eigen draai aangeven. De opbouw is goed en de prent bevat voldoende tempo en spanning. Liefhebbers van spanning zijn met deze The Eye dan ook aan het goede adres.

BEELD EN GELUID
Het anamorfisch 1.85:1 beeld ziet er bevredigend scherp uit, met een goed contrast en een prima zwartniveau. Het schaduwdetail is voldoend. De kleuren zijn helder en ogen natuurlijk. De gebruikte print bevat wel eens een occasioneel vuiltje, maar is over het algemeen proper. Digitale compressiefouten hebben we niet onmiddellijk opgemerkt, maar er is wel wat lichte filmgrain aanwezig. De Dolby Digital 5.1-track klinkt warm en dynamisch, met een goede spreiding. Waar het vereist is er ondersteuning voor de prachtige filmmuziek en de aanwezige schrikeffecten, zodat u meermaals uit de luie zetel zal springen van de schrik! De dialogen zijn goed te onderscheiden en klinken natuurlijk. Ruis of storingen zijn niet aan de orde. Er is ook nog een Dolby Digital 2.0-track aanwezig. Volgens de cover zou er ook een Frans Dolby Digital 5.1-spoor aanwezig moeten zijn, maar deze hebben we niet aangetroffen.

EXTRA’S
Maatschappij A-Film gooit al een tijdje meer en meer uitgaven zonder enige noemenswaardige extra’s op de markt (de prachtige Lord Of The Rings-releases even terzijde). Wij waren dan ook aangenaam verrast toen bleek dat de dvd van The Eye nog redelijk wat leuke extra’s bevat (meer van dit!). We zetten ze even voor u op een rij:

- Bioscooptrailer,
- 2 teasertrailers van de film,
- Featurette “Making of The Eye”: gedurende een achttal minuten vertellen enkele belangrijke cast- en crewleden over het maken van de film,
- Featurette “Pang Brothers Documentary” (7 min.): diverse cast- en crewleden prijzen de Pang broertjes de hemel in. Er wordt ook eventjes dieper ingegaan op de spectaculaire climaxscène.
- Beknopte filmografieën van de Pang-broertjes, Angelica Lee en Lawrence Chou
- Cross-promotional trailers (The Nameless, Darkness en Second Name)

CONCLUSIE
The Eye is een spannende horrorprent geregisseerd door de Thaise Pang-broertjes. Maatschappij A-Film brengt deze nagelbijter uit op een verzorgde dvd. Zo zijn het beeld en geluid van een prima kwaliteit en bovendien zijn er enkele leuke extra features aanwezig. Kortom een aanrader voor de liefhebbers van de betere Aziatische horrorfilm.


cover
Studio: A-Film

Regie: Danny en Oxide Pang
Met: Angelica Lee, Lawrence Chou, Chutcha Rujinanon, Yut Lai So, Candy Lo

Film:
7,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Horror

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8716777040522


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Cantonees/Thais Dolby Digital 5.1
Cantonees/Thais Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Bioscooptrailer
• 2 teasers
• Making of The Eye
• Pang Brothers Documentary
• Filmografieën
• Cross-promotional trailers

Andere recente releases van deze maatschappij