:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SMALLVILLE - SEIZOEN 1
SMALLVILLE - SEIZOEN 1
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-03-04
SERIE
Smallville, oktober 1989.
Jonathan Kent (John Schneider) en zijn vrouw Martha (Annette O’Toole) leven een nogal afgezonderd bestaan even buiten het centrum Smallville. Tijdens de wekelijkse football match gaan ze langs de bloemenwinkel van Nell (Sarah Jane Redmond) om tulpen te kopen. Nell past intussentijd op haar nichtje Lana waarvan de ouders naar de wedstrijd gaan kijken zijn.

Even verderop arriveert Lionel Luthor (John Glover) samen met zijn zoon Lex aan de Luthorcorp fabriek in Smallville. Lex is niet direct geïnteresseerd in de hele management rompslomp en gaat op pad in de maisvelden naast de fabriek.
Ondertussen zijn de Kents al op weg naar huis … plots echter horen ze enorm lawaai en voor ze het weten beginnen er meteoren uit de lucht te vallen. Een meteoor slaat vlak voor hun wagen in en de auto gaat overkop.

In Smallville is de football wedstrijd net afgelopen en Lana’s ouders zijn op weg naar Nell’s bloemenwinkel om haar op te halen. Wanneer ze echter bij hun auto komen slaat daar net een meteoor in en komen ze voor de ogen van Lana en Nell om het leven. Ook dicht bij de LuthorCorp fabriek slaat een meteoor in en het maisveld waarin Lex op verkenning was wordt met de grond gelijk gemaakt.
Wanneer de Kents bijkomen in hun auto blijkt er een jongetje vlak naast de wagen te staan … eerst weten ze niet van waar hij komt, maar dan vinden ze iets wat volgens hen lijkt op een ruimteschip … zou de jongen van een andere planeet komen ?

Smallville, het heden.
De kleine jongen is ondertussen opgegroeid tot Clark (Tom Welling) en gaat door het leven als de geadopteerde zoon van Jonathan en Martha. Zijn 2 beste vrienden zijn Chloe Sullivan (Allison Mack), die er van droomt om ooit als reporter voor de Daily Planet in Metropolis te gaan werken, en Pete Ross (Sam Jones). Clark heeft wel een oogje op zijn buurmeisje Lana Lang (Kristin Kreuk) maar om de één of andere reden voelt hij zich telkens misselijk wanneer hij ook maar bij haar in de buurt komt, dit tot groot vermaak van zijn vrienden.

Wanneer Clark op een dag van school naar huis op weg is, verliest een chauffeur de controle over het stuur van zijn sportwagen en ramt Clark en de zijkant van een brug tegen 100 km per uur. Beiden duikelen het water in, Clark trekt het dak van de auto open en weet de jongeman te redden. Deze stelt zich nadien voor als Lex Luthor (Michael Rosenbaum) en blijkt Clark erg dankbaar te zijn, de 2 worden bijgevolg ook vrienden.

Ondertussen heeft Lana’s vriend Whitney zo stillaan ook door dat Clark wel een oogje heeft voor zijn vriendin. Naargelang een jarenlange traditie wordt er ieder jaar een eerstjaars als vogelverschrikker op een kruis gebonden … zomaar voor de fun daarvan …

Dit jaar kiezen ze Clark, tot overmaat van ramp ontdekt Clark dat zijn misselijkheid wanneer hij te dicht bij Lana komt het gevolg is van de steen in haar halsketting, die een deeltje van een van de meteoren uit 1989 is. Whitney doet hem uit leedvermaak de halsketting om, zonder te weten dat dit de oorzaak is van Clark’s zwakheid.

Tot overmaat van ramp zint een jongen die 12 jaar geleden volop door de schokgolf van de meteoren werd geraakt op wraak, en wil hij die wraak uitoefenen op alle scholieren door ze om te brengen op het jaarlijkse bal.
Clark wil hen wel helpen maar zolang hij aan het kruis vasthangt met het stukje meteoor rond zijn nek is hij volledig machteloos, als reddende engel duikt Lex echter op die Clark bevrijdt uit zijn benarde situatie, waarop deze zich naar Smallville High haast om de jongen tegen te houden. Hetzij met enige moeite lukt dit zonder te veel beroering te veroorzaken en keert Clark weer naar huis.

De volgende dag laat Chloe hem de “Wall of Weird” zien, de hele muur hangt vol artikels over vreemde gebeurtenissen die gebeurden sinds deinslag van de meteoren in Smallville. Tussen de foto’s merkt Clark een foto van Lana op en ontdekt zo dat haar ouders om het leven kwamen bij inslag van een meteoor.
Clark voelt zich schuldig en neemt de taak op zich om voor alle vreemde gebeurtenissen die zich in Smallville voordoen een oplossing te zoeken en zo de inwoners tegen de kwaadaardige effecten van de meteoren te beschermen.
Ondertussen ontdekt Lana wat Whitney met Clark gedaan had en is ze bijgevolg razend kwaad op hem. Clark kan zijn geluk niet op want voor het eerst in lange tijd kan hij bij Lana in de buurt komen zonder onwel te worden. Lana’s hanger was namelijk gevallen nadat Lex Clark had losgemaakt van het kruis. Wat Clark niet weet is dat Lex deze opgemerkt had en in bewaring genomen heeft voor Clark, want hij kon zichzelf misschien wel wijsmaken dat hij gewoon een vriend voor Lana wil zijn, maar Lex weet wel beter … en hij weet ook dat Clark hem dankbaar zal zijn voor het bijhouden van de ketting. Clark’s grootste vraag blijft echter nog steeds een probleem: hoe kan hij Lana voor zich winnen ?

In Smallville krijgen we de jeugdjaren van superman in wording Clark Kent te zien. Een jeugd die niet zonder problemen is wanneer je niemand mag vertellen wat voor bijzondere gaven je wel hebt. Wanneer hij dan bovendien ook nog eens verliefd wordt op Lana dan is het hek helemaal van de dam. In het begin waren we wat sceptisch omtrent Smallville aangezien de verleiding groot is om de parallel te proberen trekken tussen de films en deze nieuwe serie. Uiteindelijk hebben we er ons toch aan gewaagd en tot onze verbazing weet Smallville best wel te boeien. De nevenwerkingen van het kryptoniet veroorzaken allerlei rare situaties die Clark moet zien op te lossen zonder zijn eigen krachten te verraden. Dit resulteert in zeer leuke afleveringen, waarvan er niet eentje als vervelend of saai ervaren werd. Ook de relaties tussen Clark en zijn vrienden Chloe en Pete veranderd constant omwille van zijn nieuwe vriend Lex, die niet direct geliefd is in Smallville, en zijn onverwachte vriendin Lana. Kortom Smallville zal handelen over al die problemen die Clark als tiener onder ogen moet zien, plus daarbovenop nog eens de problemen die zijn krachten soms veroorzaken.

BEELD EN GELUID
De beeldtransfer is op alle vlakken zeer goed te noemen. Kleuren ogen warm en levendig en zwartniveau is zeer solide. Scherpte en schaduwdetail zijn optimaal. Enige minpunten die we op de anamorfische 1.78:1 transfer kunnen opmerken is af en toe wat ruis, hier en daar een beschadiging en als grootste minpunt het compleet overbodige gebruik van edge enhancement. Zeer spijtig dat men dit heeft toegepast, want dit is het grootste obstakel voor de kwaliteit van deze transfer, dat weegt dan ook door in de quotatie.

Als audiotrack krijgen we een Dolby Digital 2.0 Surround track voorgeschoteld. Deze track klinkt zeer aangenaam en is ruisvrij. Dynamiek is goed en het surround kanaal wordt optimaal benut. Een audiotrack die zeker en vast bovengemiddeld is voor een TV-serie, alhoewel men op sommige momenten met een 5.1 track toch een nog veel beter effect zou kunnen bereiken hebben.

EXTRA’S
Audiocommentaar bij twee afleveringen
Bij de eerste 2 afleveringen werd door regisseur David Nutter en producers Alfred Gough en Miles Miller een audiocommentaar voorzien. Deze bevat een serieuze portie aan informatie zonder saai te zijn. Het gaat over dingen als casting, opnames, superman in het algemeen en een vergelijking van de serie met bv. De films.

Deleted Scenes
7 minuten aan verwijderde scenes die je optioneel met commentaar van Alfred Gough en Miles Miller kan beluisteren.

Storyboard Montage
Een montage die de filmbeelden vergelijkt met de originele storyboards … verbazingwekken hoe groot de overeenkomst is.

Interactive Tour of Smallville
Een korte rondleiding met tv beelden en toelichting door de producers.

DVD-ROM extra’s
Op het DVD-Rom gedeelte kun je als Lex Luthor inloggen op het LuthorCorp intranet en zo bv. de e-mails van Lex gaan lezen.

Op gebied van extra’s valt het dus dik tegen. Over deze serie valt heel wat meer te vertellen. Enkel al over de talrijk aanwezig zijnde special effects die Clark zijn krachten bezorgen. Ook interviews met de cast en crew leken ons geen overbodige luxe. We kunnen enkel hopen dat we dat soort extra’s wel zullen terugvinden op de boxset van seizoen 2.

CONCLUSIE
Smallville biedt een verfrissende en bovendien ook leuke kijk op het leven van de jonge Clark Kent. Op gebied van video- en audiokwaliteit zit het zeker en vast goed, enkel de extra’s laten te wensen over. Dat had beter gekunnen, niettemin is deze box toch zeker en vast de aanschaf waard.cover
Studio: Warner

Regie: David Nutter, Philip Sgriccia, Michael Watkins, Greg Beeman, James Frawley, Jim Contner, Chris Long, David Carson, D.J. Caruso, Robert Singer, Michael Katleman, James Marshall, Paul Shapiro, Terrence O'Hara
Met: Tom Welling, Kristin Kreuk, Michael Rosenbaum, Allison Mack, Sam Jones III, John Schneider, Annette O’Toole, John Glover

Film:
8,5/10

Extra's:
3/10

Geluid:
8/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2001

Leeftijd:
6

Speelduur:
900 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931285704


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0


Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Grieks, Bulgaars, Roemeens, Arabisch, Turks, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar bij 2 afleveringen
• Deleted scenes
• Storyboard Montage
• Interactive Tour of Smallville
• DVD-ROM extra’s

Andere recente releases van deze maatschappij