:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> X-FILES, THE - SEIZOEN 8
X-FILES, THE - SEIZOEN 8
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-03-30
SERIE
Assistant Director Skinner: "What do they want?"
Krycek: "They want to knock out any and all attempts by us to survive the final days, when they come back to retake the planet."


Zeven achter de rug, nog twee te gaan. Na de smeekbeden van onze portefeuille genegeerd te hebben, steken we resoluut het eerste schijfje van seizoen acht in onze speler om deze te onderwerpen aan een kritische kijkbeurt. Jammer genoeg een seizoen waarbij de echte Mulderfans op hun honger blijven zitten. Want het moest en zou er van komen. Fox wou de dollarkoe, die de X-Files in de loop van de jaren geworden was, uitmelken tot de laatste druppel. Seizoen 8 en 9 zouden het dan ook hoofdzakelijk moeten doen zonder de man die de X-Files in de loop van al die jaren tot een prachtig kijkstuk maakte, de believer himself: Fox Mulder.


Ook wij zelf waren van het principe: de X-Files zonder Mulder, dat is als een dvdschijf zonder het obligatoire gat, maar de studiobonzen van Fox dachten daar blijkbaar anders over. Gelukkig werd er een regeling getroffen en stemde Duchovny toe om niet volledig uit de serie te verdwijnen maar zich aan te passen aan de verhaallijn die men uitdokterde om hem langzaamaan op de achtergrond te plaatsen (hij komt in het achtste seizoen slechts sporadisch in 12 van de 21 episodes voor). We aanzien het zelfs niet als een spoiler om jullie hier de meest logische plotlijn mee te geven die daarvoor gebruikt werd: Mulder zal, net als z'n zus destijds, ontvoerd worden door aliens. De een zijn dood is de ander zijn brood natuurlijk, en een nieuwe 'special agent' komt op de proppen om de zoektocht naar Mulder onder handen te nemen: mijnheer vloeibaar metaal 'T-1000' Robert Patrick. Special Agent John Doggett dus: een nieuwe 'skeptische' partner voor Scully, die ondertussen zelf omgetoverd werd tot een rasechte 'believer' en net als Mulder overal samenzweringen ziet en met de gekste, meest onverklaarbare theorieën komt aanzetten. Robert Patrick speelt in eerste instantie de koelbloedige no-nonsense agent die schijnbaar over lijken gaat om z'n doel te bereiken. Op het eerste gezicht hét typetje bij uitstek voor Patrick dus, maar jammer genoeg blijkt na enkele episodes dat het hier gaat om een serieuze miscast. Doggett zal dan ook nooit echt in de armen gesloten worden door de die hard X-Philes van het eerste uur. Men probeerde al snel hem iets menselijker te laten overkomen maar het was dweilen met de kraan open, Doggett was gedoemd om de zware post-Mulder tol te dragen.


De X-Files volledig op hun kop dus, en zoals je al het kan raden was de lading tegenstanders deze keer serieus in de meerderheid. De mensen bij Fox zagen al gauw in dat ze dit keer echter te ver gegaan waren want de kijkcijfers logen er niet om. Zelfs de sublieme geesten van Chris Cartner en z'n meest getalenteerde mensen zoals Kim Manners, Vince Gilligan en Frank Spotnitz konden dit zinkende schip niet meer rechttrekken. Men deed nog een ultieme poging door de nieuwe 'femme fatale'-agente Reyes (Annabeth Gish) in het geheel te gooien en op die manier te hopen op een nieuw soort 'chemistry' die de aandacht van de vroegere 'shippers' opnieuw moest aanwakkeren. Maar het mocht allemaal niet zijn en uiteindelijk kwam de beslissing om er na 9 seizoenen een einde aan te maken. Gelukkig maar kunnen we stellen, want uiteindelijk zou Duchovny volledig uit de serie verdwenen zijn en gingen we enkele ongeïnspireerde seizoenen tegemoet zonder hem en wellicht ook zonder Anderson. In de plaats kwamen dan wellicht Robert Patrick en Annabeth Gish die een vergiftigd geschenk in de schoot geworpen kregen: de kijker Mulder en Scully laten vergeten. Hoe men bij Fox hier enigszins ook maar durfde aan te denken! 'It's all about the Benjamins', uiteindelijk.

The X-Files genoot als show dus meer respect dan Beverly Hill 90210 destijds (oef !) en Mulder zou dus het einde van de X-Files meemaken, waardoor onze interesse in de serie natuurlijk opnieuw aangewakkerd werd. Hij moest immers teruggevonden worden! Hoe en waarom werd hij ontvoerd? Hoe zit het met Scully's baby? In welke richting zal het kolonisatie/rode draad-verhaal evolueren? Men kon opnieuw deftig aan het werk met één doel voor ogen: de show afsluiten in grandeur. Mythologie-aspekten komen aan het licht, Krycek is opnieuw van de partij en ook de Lone Gunmen laten zich opnieuw van hun beste kant zien. Tussen de 21 afleveringen zitten opnieuw enkele klappers met op kop de dubbele mythologie-episode waarmee men het seizoen afsluit.


AFLEVERINGEN
Disc 1: Within - Without - Patience - Roadrunners
Disc 2: Invocation - Redrum - Via Negativa - Surekill
Disc 3: Salvage - Badlaa - The Gift - Medusa
Disc 4: Per manum - This Is Not Happening - Deadalive - Three Words
Disc 5: Empedocles - Vienen - Alone - Essence
Disc 6: Existence - Extra's

1. Within (1/2): Mulder werd ontvoerd door aliens en is onvindbaar. Scully wordt ontslagen uit het ziekenhuis en houdt haar zwangerschap geheim. Onderdirekteur Kersh stelt agent John Doggett aan om Mulder terug te vinden.

2. Without (2/2): Twee oude bekenden komen op de proppen: de bounthunter en Gibson Praise. Aan het einde van de aflevering draagt onderdirekteur Kersh de X-Files over aan agent Doggett.

3. Patience: 2 moorden vinden plaats in Idaho en na onderzoek blijken de lichamen menselijke bijtsporen te bevatten. Algauw komen Scully en Doggett op het spoor van wat wel eens een menselijke vleermuis zou kunnen zijn.

4. Roadrunners: Scully weigert de hulp van Doggett wanneer ze een religieuze sekte op het spoor komt die een wormachtig creatuur aanbidt.

5. Invocation: Na een verdwijning van 10 jaar duikt een jongetje opnieuw op. Bizar genoeg lijkt hij geen jaar ouder geworden te zijn.

6. Redrum: Martin Wells ontwaakt in een gevangenis en weet niet hoe hij daar gekomen is. Scully en Doggett onderzoeken het zaakje en blijkbaar zit het leven van Wells in een omgekeerde spiraal. Doggett is skeptisch maar Scully voelt dat er meer aan de hand is.

7. Via Negativa: Doggett en Skinner trekken er zonder Scully's hulp op uit om de leider van een sekte te grazen te nemen.

8. Surekill: Het bedrijfje AAA-1 Surekill Extermination loopt op z'n laatste benen. Een van de twee bedrijfsleiders wordt neergeschoten terwijl hij in de gevangenis zit. Een echte X-File !

9. Salvage: Een man gemaakt van metaal neemt wraak op z'n scheppers.

10. Badlaa: Een bizarre verschijning smokkelt zichzelf uit India en terroriseert 2 families in Washington DC.

11 The Gift: Doggett botst op een oude X-File die Mulder verborg voor Scully.

12. Medusa: het metrosysteem in Boston is niet meer veilig nadat er een paar doden vielen. Kan er een mysterieuze moordenaar aan het werk zijn ?

13. Per manum: Scully stelt haar eigen zwangerschap in vraag wanneer ze verder onderzoek voert naar zwangerschappen op mensen uitgevoerd door aliens.

14. This Is Not Happening (1/2): Doggett roept de hulp in van een vroegere collega om Mulder terug te vinden: de knappe agente Monica Reyes.

15. Deadalive (2/2): Wanneer een ex-ontvoerde ontwaakt uit de dood, blijkt er nog hoop te zijn voor Mulder. Voor Scully en Doggett begint een race tegen de klok.

16. Three Words: Mulder haalt zich opnieuw veel problemen op de nek wanneer hij op onderzoek uitgaat naar verdere informatie betreffende de kolonisatie.

17. Empedocles: Agente Reyes roept de hulp van Mulder in om de onopgeloste moord van Doggett's zoon te onderzoeken.

18. Vienen: Mulder en Doggett onderzoeken enkele moorden op een olieplatform. Mulder is overtuigd dat dit iets te maken heeft met het befaamde 'zwarte olie'-virus.

19. Alone: Scully is op bevallingsverlof terwijl Doggett de mysterieuze verdwijning van twee mannen onderzoekt. Nadat Doggett zelf ook verdwijnt, gaat Mulder op onderzoek uit.

20. Essence (1/2): Een geheim onderzoek door Mulder en Doggett laat meer blijken over de aard van Scully's zwangerschap en de samenzwering tegen haar ongeboren kind.

21. Existence (2/2): Mulder en de andere agenten zetten een race tegen de klok in. Scully's ongeboren baby is immers in groot gevaar !


BEELD EN GELUID
De beeldkwaliteit is zowat identiek als die van het vorige seizoen en streeft dus nog steeds hoge normen na voor een een televisieshow. Opnieuw een prachtig anamorfisch breedbeeld met veel scherpte, mooie warme kleuren en gedetailleerde zwarttinten. Zoals we bij onze bespreking van het vorige seizoen correct dachten, werd de belofte van een volwaardige Dolby Digital 5.1-track ook bij het voorlaatste seizoen niet ingelost. We laten het al een tijdje niet meer aan ons hart komen en zelfs met een kritische benadering moet het gezegd: de surround-track is opnieuw nog helemaal zo slecht niet. Een relatief agressief achterste kanaal wordt afgewisseld met heldere dialogen en vormt samen met de perfekt uitgebalanceerde voorste luidsprekers voor een mooi geluidsbeeld. Ook de subwoofer komt af en toe verrassend uit de hoek.

EXTRA’S
Net als bij de vorige zeven seizoenen bevat ook het voorlaaste seizoen van onze favoriete serie alle mogelijke extra's die de fan zich maar kan wensen. Er zijn opnieuw een hoop komische internationale clips in het Duits, Japans en Italiaans alsook de dertig promotionele spots. Verder is de obligatoire 'truth about season X'-documentaire natuurlijk ook opnieuw van de partij en er zijn deze keer 2 audiocommentaren voorzien: eentje van Kim Manners bij de episode 'Existence' en eentje van Frank Spotnitz bij de episode 'Alone'. Verder zijn er 7 verwijderde scènes die via seamless branching in 5 verschillende afleveringen kunnen 'geplakt' worden. Ze kunnen ook apart bekeken worden met optioneel commentaar door Franks Spotnitz en John Shiban. Afronden doen we met een paar acteursprofielen en zeven sfx-fragmenten opnieuw voorzien van optioneel commentaar, maar deze keer door Paul Rabwin. Jammer genoeg blijven we ook deze keer verstoken van het regio 1 dvd-rom spelletje.


CONCLUSIE
Net zoals het negende en laatste seizoen is ook dit voorlaatste er geen voor expliciete Mulderfans. Maar het geheel kabbelt stilaan voort naar z'n spannende ontknoping, en dat is nog meer dan reden genoeg om ook deze box aan te schaffen. Naar goeie gewoonte is de technische presentatie meer dan voldoende en krijgt de echte fan meer dan extra's genoeg om een tijdje zoet te zijn.


cover
Studio: Fox

Regie: diversen
Met: Gillian Anderson, David Duchovny, Robert Patrick, James Pickering Jr, Annabeth Gish, Mitch Pileggi, Tom Braidwood, Dean Haglund, Bruce Harwood, Nicholas Lea, Jeff Gulka, Sheila Larken, Zachary Ansley

Film:
7/10

Extra's:
8,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
9/10


Regio:
2

Genre:
Sciencefiction

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
01-02

Leeftijd:
12

Speelduur:
950 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712626015437


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0
Frans Dolby Surround 2.0
Italiaans Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Italiaans, Grieks
Extra's:
• Internationale clips,
• Verwijderde scenes,
• Audiocommentaren,
• Documentaire,
• Featurettes,
• Special effects clips,
• Trailers

Andere recente releases van deze maatschappij