:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> ABSOLUTELY FABULOUS - GAY
ABSOLUTELY FABULOUS - GAY
Bespreking door: Carl - Geplaatst op: 2004-04-08
SERIE
De kitscherige show 'Absolutely Fabulous' vond z'n oorsprong als sketch in het gelijknamige programma van het duo French & Saunders. De flamboyante karakters van beide hoofdrolspeelsters en de extreem surrealistische/overdreven humor viel bij zowat alle lagen van de bevolking enorm in de smaak. Een serie was in de maak en omwille van verschillende redenen werd Dawn French uiteindelijk nog vervangen door Julia Sawalha. Een goeie keuze, zo bleek al snel. De serie maakte furore en kreeg een sterke aanhang, ondermeer omdat de stijl van humor serieus afwijkt van wat we uit England gewoon zijn.

Rond de kerstperiode 2002 werd deze special op het publiek losgelaten. Hij heeft niks met kerst te maken, maar dat maakt de speciale aflevering er niet minder leuk om. De twee vriendinnen Patsy en Edina zorgen zoals altijd voor de nodige hilariteit met hun overdreven kitscherige levensstijl. Al vóór deze episode zweefde het verhaal van Edina's verloren gewaande zoon als een rode draad door de serie. Wanneer blijkt dat die zich ergens in New York zou bevinden en bovendien homo is, trekken beide dames richting de Big Apple! Een geluk bij een ongeluk, want nadat Patsy de London Fashion Week overrompelde, is ze klaar om de modewereld in New York te ontdekken. En zo beginnen beide dames aan een odyssee in de states waarbij ze onder andere Whoopi Goldberg en Blondie tegen het lijf lopen. Ook de enige echte Coyote Ugly-bar ontsnapt niet aan een bezoekje terwijl men probeert Edina's enige echte gay son op te sporen.

Wie houdt er niet van deze twee politiek incorrecte stinkend rijke snobistische dames? Ze hebben geen enkel greintje verantwoordelijkheidsgevoel, roken beide als een haardvuur, zuipen tegen de sterren op en zijn bovendien nog eens volledig oversekst. Inderdaad, u kan het reeds raden, deze serie heeft minstens evenveel tegen- als voorstanders, maar dat zal de bedenkers worst wezen. Wie beweerde immers dat goeie humor braaf moet zijn?

BEELD EN GELUID
De originele aspect ratio werd behouden en daar hoor je ons niet over klagen want we hebben het hier over een prachtig anamorfisch 1.78:1- breedbeeld, een luxe die meestal voorbehouden is aan de 'grote' series. Hiernaast valt onmiddellijk het kleurenpalet op. Deze kitscherige serie vraagt om kitscherige kleuren en die worden dan ook in hun volle pracht en praal weergegeven. Het zwartniveau is solide, de scherpte van het beeld én het contrast zijn van hoge kwaliteit. Enige minpunten zijn af en toe enkele minieme gevallen van aliasing, een paar compressiefouten en een beetje grain. Dat wordt echter nooit storend en treedt slechts in minieme mate op. Het geluid bestaat uit een Dolby Surround die meer dan voldoende is voor een serie als deze. Er wordt een mooi uitgebalanceerd stereogevoel gecreëerd en de dialogen zijn helder en verstaanbaar. Het geheel is misschien wat stil opgenomen terwijl de overdreven lachband soms storend werkt.

EXTRA’S
Een eerder saai audiocommentaar door het duo Jennifer Saunders en Jo Plowman. Een tweetal minuten weggelaten scènes die we eerder kunnen omschrijven als bloopers en om af te sluiten een 18-delige fotogalerij. Daarmee moeten we het doen op het vlak van de extra's.

CONCLUSIE
Al bij al een leuk hebbeding voor de fans van deze serie. Ken je dit vrouwelijke duo niet, dan raden wij je eerst aan enkele afleveringen van hun serie op tv te bekijken. Het is immers zwart-witte humor en je bent voor of tegen, een middenweg bestaat niet. De technische kwaliteit is meer dan voldoende terwijl er toch nog enkele extra's aanwezig zijn op deze eenlaags-dvd.


cover
Studio: Warner

Regie: Tristram Shapeero
Met: Jennifer Saunders, Joanna Lumley, June Whitfield, Julia Sawalha, Jane Horrocks

Film:
7/10

Extra's:
4,5/10

Geluid:
6,5/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
AL

Speelduur:
54 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
7321931958578


Beeldformaat:
1.78:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Portugees, Engels CC
Extra's:
• Audiocommentaar
• Verwijderde scènes
• Fotogalerij

Andere recente releases van deze maatschappij