:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> SPACE JAM S.E.
SPACE JAM S.E.
Bespreking door: Hans - Geplaatst op: 2004-05-04
FILM
Het amusementspark Moron Mountain verkeert in grote problemen, het bezoekersaantal is tot zo goed als nul herleid en dat zint de eigenaar natuurlijk niet. Daarom komt hij tot het geniale besluit dat hij een erg grappige attractie nodig heeft. Dan valt zijn oog op Bugs Bunny! Binnen enkele seconden heeft hij een plan opgezet om de Looney Tunes van hun thuisplaneet te ontvoeren en hen aan het werk te zetten in zijn pretpark. Om dat te verwezenlijken stuurt hij zijn onhandige helpertjes naar de Aarde om Bugs Bunny en zijn vrienden te ontvoeren. Eenmaal aangekomen in het centrum van de aarde, waar de Warner Bros animatiefiguren wonen, denken ze dat ze zo maar hun klusje kunnen klaren en naar huis gaan. Maar dan hadden ze natuurlijk buiten Bugs Bunny en Daffy Duck gerekend. Bugs weet ze er namelijk van te overtuigen dat ze dat niet zomaar kunnen doen. Enkel indien ze de Looney Tunes kunnen verslaan in een door hun gekozen sport zullen ze meegaan naar Moron Mountain. Aangezien de aliens nogal klein van gestalte zijn kiest Bugs basketbal uit als de sport. Maar de kleintjes zijn minder dom dan ze er uit zien, ze gaan namelijk een echte basketbalmatch bijwonen en stelen het talent van enkele van de beste spelers, bijgevolg worden ze de gigantische Monstars. Unaniem beslissen de Looney Tunes dat ze nu wel wat professionele hulp kunnen gebruiken, meer bepaald van topspeler Michael Jordan. Wat ze echter niet weten is dat die sinds kort zijn basketbalcarriëre achter zich heeft gelaten, maar nee is een antwoord dat Bugs natuurlijk niet kent (tenzij door hemzelf gegeven dan).

Na bijna 40 jaar geschiedenis gemaakt te hebben in de bioscoopzalen en op de televisieschermen was het natuurlijk te verwachten dat de Looney Tunes nog wel eens een volledige animatiefilm zouden gaan maken. In 1996 was het dan eindelijk zover. Space Jam was een feit, kers op de taart was het feit dat het een combinatiefilm werd van echte acteurs en geanimeerde personages. Afwisselend in de echte wereld en in de animatiewereld. Het resultaat is meer dan acceptabel te noemen. Space Jam is bij momenten erg grappig en geslaagd. Behalve de stem van Tweety worden de stemmen van de andere personages, zoals deze door Mel Blanc indertijd verzorgd werden, redelijk goed benaderd. Iets wat natuurlijk essentieel is voor het succes van de film. Alhoewel we Space Jam in geen geval slecht kunnen noemen, moeten we wel toegeven dat we van de iets recentere Looney Tunes: Back in Action toch net dat ietsjes meer genoten hebben. Waar Space Jam nog niet niet Looney genoeg was gaat die perfect hand in hand met de stijl van de oude tekenfilms. Bijgevolg van gekker naar gekker.

BEELD EN GELUID
Voor een special edition hadden we toch wel wat meer verwacht. Erger nog, de 1ste disc is gewoon compleet identiek aan de release die Warner een tijd geleden al uitbracht. Bijgevolg voldoet deze transfer ook niet echt meer aan de standaard van vandaag. Kleuren zijn wel helder en fris en beschadigingen ontbreken. Scherpte en detail zijn wel een probleem. Deze hadden heel wat beter gekund. Ook treden er wel eens wat digitale compressiefoutjes op. Voor de originele release was dit een goede transfer, naar de standaard van vandaag scoort deze maar een voldoende meer. Een gemiste kans bij Warner.

De geluidstransfer is gelukkig minder verouderd. Deze klinkt nog steeds erg vol en warm, met de nodige ruimtelijke spreiding. Dialogen komen mooi uit de center speaker en muziek en geluidseffecten worden gespreid over alle kanalen zoals het hoort. Ook het LFE kanaal wordt voldoende aangesproken waar nodig. Een goede transfer.

EXTRA'S
Op disc 1 dezelfde extra’s als op de oude release. Dit wil zeggen enkel wat schermen met cast- en productie informatie. Alle andere extra’s vinden we terug op disc 2:

Jammin’ with Bugs Bunny & Michael Jordan
Een iets meer dan 20 minuten durende making-off van de film. Bevat vrij veel interessante infomatie, maar toch had dit gerust langer gemogen, want we hebben toch het gevoel dat er over een project als Space Jam meer te vertellen viel.

Bugs Vs. Daffy
Bugs Bunny en Daffy Duck presenteren hun favoriete muzikale nummers uit de klassieke cartoons en dat gedurende 20 minuten. Bugs houdt het eerder klassiek, wanneer Daffy de voorkeur geeft aan de iets modernere nummers (waarin hij natuurlijk de hoofdrol speelt). Erg leuk om te bekijken, het doet je verlangen naar het vervolg van de Looeny Tunes DVD’s die eind er eind dit jaar aan zouden gaan komen.

Videoclips
De music video van Seal, Fly like an Eagle, en het Monstars Theme Hit Em High.

Als afsluiter nog een trailer voor de Looney Tunes Back in Action.

Voor een special edition hadden we toch wat meer verwacht dan 1 making of van 20 minuten. Deze is wel leuk en zit boordevol informatie maar toch is dit alleen niet genoeg om het een echte Special Edition te noemen. Het feit dat het hier om 2 DVD-5 schijfjes gaat maakt dat er makkelijk wat meer ruimte had kunnen gebruikt worden op een DVD-9 voor een betere videotranfer aangevuld met de extra’s van de huidige disc 2. Dan had je als resultaat een release gehad die tegenwoordig eigenlijk standaard is geworden.

CONCLUSIE
Space Jam is een erg vermakelijke film die spijtig genoeg een beetje tegenvalt als SE release. Hier had men meer van kunnen maken. Indien je de oude release nog niet zou hebben dan is een aanschaf zeker verantwoord. Heb je de oude release wel al dan zul je zelf moeten bepalen of de 2de schijf met de paar extra’s je het waard zijn.


cover
Studio: Warner

Regie: Joe Pytka
Met: Michael Jordan, Bugs Bunny, Daffy Duck, Danny DeVito, Wayne Knight, Bill Murray

Film:
7,5/10

Extra's:
5,5/10

Geluid:
8,5/10

Beeld:
7/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1996

Leeftijd:
AL

Speelduur:
84 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931275378


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1
Frans Dolby Digital 5.1
Italiaans Dolby Digital 5.1
Nederlands Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Duits, Italiaans, Spaans, Portugees, Arabisch, Engels CC, Italiaans CC
Extra's:
Disc 1:
• Productie Informatie
Disc 2:
• Jammin’ with Bugs Bunny & Michael Jordan
• Bugs Vs. Daffy
• Videoclips
• Looney Tunes Back in Action Trailer
• Bioscooptrailer

Andere recente releases van deze maatschappij