:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> DINOTOPIA 2.3 - THE VIRUS & THE EXIT
DINOTOPIA 2.3 - THE VIRUS & THE EXIT
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-05-08
SERIE
Na de eerder verschenen boxen The Outsiders/The Temptation en The Election/New Horizons, vinden we op deze laatste boxset weer eens vier losse afleveringen terug. Aangezien dit seizoen dertien afleveringen bevatte, betekent dit dat we van één aflevering compleet verstoken blijven; dit is de laatste aflevering (13), Crossroads, tot nader order de finale van de reeks. Hopelijk doet Bridge nog een laatste inspanning om ook deze laatste aflevering op schijf te zetten. The Virus omvat aflevering 8, LeSage en aflevering 7, Night Of The Wartosa, en The Exit de dubbelaflevering 11-12, The Cure. Opnieuw is dit een hopeloos rommeltje; nochtans sluiten afleveringen 8 en 7 redelijk goed aan elkaar, wat ons doet vermoeden dat dit misschien de bedoelde volgorde was, maar de manier waarop de afleveringen aan elkaar worden gehaakt, door de credits van het einde van de eerste en het begin van de tweede af te knippen, en de afleveringen vervolgens aan elkaar te naaien, is beneden alles. Bij de dubbelaflevering The Cure valt dit uiteraard minder op, maar zeker met het ontbreken van aflevering 13 is het einde van deze aflevering redelijk abrupt, en eindigt wat op een onopgelost conflict tussen bepaalde hoofdpersonages.

We volgen in deze reeks nog steeds de avonturen van Frank Scott (Michael Brandon) en zijn twee zonen Karl (Erik von Detten) en David (Shiloh Strong), die aangespoeld zijn op een eiland, Dinotopia, waar de tijd schijnt stil te hebben gestaan, en dinosauriërs (de meeste toch) en mensen in harmonie samenleven. David heeft dienst genomen in het leger van de skybax, een soort van interventieteam per pteranodon, terwijl Karl - en zijn vader met hem - niets liever zouden willen dan naar de bewoonde wereld terug te keren. Wat houdt hen tegen? In Karls geval alleszins Marion (Georgina Rylance), de knappe dochter van burgemeester Waldo (Jonathan Hyde) en matriarch Rosemary (Sophie Ward). Verder hebben de bewoners van de reguliere steden op Dinotopia een wankel bestand bereikt met de Buitenstaanders, onder leiding van Torres LeSage (Lisa Zane), een ongeregeld zooitje dinosaurusjagers, die menen dat de wetten van Dinotopia niet voor hen van toepassing zijn.

AFLEVERINGEN
4. LeSage
Een virus dreigt om net voor de oogst, de dinosauruspopulatie te decimeren. Het enige bekende medicijn is een zeldzame plant die in het gevaarlijke gebied van de tyrannosauriërs groeit. De Buitenstaanders van LeSage hebben het konvooi met de plant gekaapt, zich niet bewust van de waarde van hun buit. Karl en Marion begeven zich naar het Buitenstaander-kasteel, in de hoop LeSage te kunnen ompraten. Wanneer die beseft wat voor een middel ze in handen heeft, en vooral, dat ze zich hierdoor kan wreken op de door haar zo gehate dinosaurussen, zal de prijs die Marion en Karl moeten betalen voor de planten, erg hoog zijn. Karl heeft echter een plannetje om LeSage het kostbare goed afhandig te kunnen maken...

7. Night Of The Wartosa
Karls eerste echte afspraakje met Marion loopt op een sisser af: hij wil duidelijk méér, maar Marion niet. Op de terugweg ontmoet Karl een vreemde kikkervisser, Lok, die Karl uitdaagt om een mystieke, magische kikker, de Wartosa, te kussen, die van hem eventueel een beter mens kan maken. Karl geraakt daardoor in een soort van tijdslus gevangen te zitten, waarbij hij het afspraakje met Marion en het blauwtje dat hij heeft gelopen opnieuw en opnieuw en opnieuw beleeft. Telkens probeert hij zijn gedrag te veranderen, maar onherroepelijk wordt hij elke keer terug het verleden ingeslingerd. Blijkbaar heeft hij iets ergs misdaan, en heeft de Wartosa, een geschenk van de goden, hem de mogelijkheid geboden om zijn fout recht te zetten. Maar wat is die fout dan?

11 & 12. The Cure
Karl wordt gestoken door een tropische mug, en omdat hij in tegenstelling tot de inheemse bewoners van Dinotopia daar geen natuurlijke afweer tegen heeft, wordt hij dodelijk ziek. Frank, David, Zipeau en LeSage gaan op een gevaarlijke missie om een geneeskrachtige plant te vinden, maar die schijnt ook geen uitwerking te hebben. Als Karl op sterven ligt, onthult Rosemary aan David dat er misschien nog een mogelijkheid is: er is op Dinotopia een mystieke poort, die de inwoners van het eiland heen en terug naar de beschaafde wereld kan brengen, maar waarvan het bestaan geheim gehouden wordt om het ongerepte paradijs van Dinotopia niet te verstoren. Rosemary biedt hem het gebruik van de poort aan in ruil voor absolute geheimhouding. David neemt een bloedmonster van Karl, en staat klaar om in New York een specialist in tropische ziekten op te zoeken. LeSage heeft echter de conversatie tussen hem en Rosemary afgeluisterd, en eist dat ze - haar ultieme droom daarbij vervullend - mee mag. Tot overmaat van ramp sluipt ook het dinosaurusjong 26 mee door de poort, en door LeSages inmenging komt het drietal in plaats van in New York in Boedapest terecht. Omdat ze geen rooie cent op zak hebben, probeert LeSage achter Davids rug 26 te verpatsen aan een natuurhistorisch museum. Hun verblijf in Boedapest gaat echter niet onopgemerkt voorbij, en de vijanden moeten de handen in elkaar slaan om het er levend vanaf te brengen.

En onze mening: dit kwartet aan afleveringen is inhoudelijk een stuk beter dan de vorige twee sets. Night Of The Wartosa is een zeer atypische aflevering, waaruit blijkt dat je met een smal budget en een hoop fantasie toch nog een deftig resultaat kan afleveren, en ook de zeer ongewone aflevering The Cure, die zich grotendeels in Boedapest afspeelt, kon ons erg bekoren; het scenario is, ondanks het feit dat het hele verhaal compleet bij elkaar gefantaseerde nonsens is natuurlijk, nergens verkrampt. Het is feitelijk jammer dat juist in deze laatste afleveringen een opmerkelijke verbetering zit, want tegen de tijd dat deze uitgezonden zijn geweest, is de reeks afgevoerd. De acteurs schikken zich hoe langer hoe beter in hun rol, en vooral Lisa Zane, waarvan je niet echt weet of ze nu in het goede dan wel het slechte kamp te situeren is, doet een ernstige poging om aan haar rol gestalte te geven. De speciale effecten zijn natuurlijk niet in verhouding tot pakweg Jurassic Park, maar dit is toch ongetwijfeld de beste afleveringenselectie van de drie pakketten. Laat ons nu hopen dat we vroeg of laat Dinotopia: Crossroads toch ook nog eens te zien krijgen. Bridge, are you reading this?

BEELD EN GELUID
Dinotopia wordt op 4:3-formaat gepresenteerd, en we kunnen alleen nogmaals herhalen dat breedbeeld in dit geval de betere keuze was geweest. Ten opzichte van de vorige releases valt het bovendien met de compressiefouten op deze twee single layer-discs redelijk mee, alhoewel dit alles behalve een foutloze transfer is. Het Dolby Surround 2.0-geluid is aanvaardbaar, maar er zit toch in de eerste helft van de disc The Exit een dipje in het volume. Ook moet U voor een bijzonder gericht gebruik van de surroundkanalen ergens anders wezen.

EXTRA'S
We herhalen nogmaals de tekst van de vorige twee Dinotopia-releases, vermits je met deze discs bij nu al over zes discs (!) beschikt met dezelfde extra's:

Op deze twee single sided-disc vinden we een paar schamele extra's terug, en dan nog op de beide discs dezelfde. In de Dinotopia Encyclopedia krijgen we van negen soorten sauriërs uit de reeks wat randinformatie, Engels gesproken en Nederlands ondertiteld. Analoog kunnen we op een plattegrond de vier voornaamste plekken op het eiland Dinotopia bezoeken aan de hand van stukjes film van amper een paar seconden. De beelden zijn overigens afkomstig uit de voorafgaande mini-reeks en niet uit deze afleveringen zelf. Het op de hoes beloofde Skybax Pilot Game hebben we nergens teruggevonden, wél voor de zoveelste keer op rij - zoals op quasi alle releases van Bridge tegenwoordig - een promofilmpje voor een CD van een bandje, Silkstone, die voor de rest met Dinotopia niet het minste uitstaans heeft. De manager van het desbetreffende groepje zou zijn marketing-strategie eens moeten herzien, want alhoewel ik hun muziek van haar nog pluim ken, krijg ik door de over-exposure nu spontaan braakneigingen bij het horen van het woord Silkstone. Dit soort reclame uitbannen, jongens!

Wat wel nog mooi oogt, en even dient gezegd te worden, is dat de achterkanten van de hoezen van de vorige twee dubbeldiscs en deze dubbeldisc samen één grote tekening vormen, en redelijk mooi op je dvd-plank staan.

CONCLUSIE
Deze slotafleveringen tonen zowat het beste wat er in de Dinotopia-reeks te zien was. Samen met de twee vorige boxsets heb je dus hier twaalf van de dertien afleveringen die aansluiten op de miniserie. Blijven ons in negatieve zin bij: het hopeloze rommeltje waarin de afleveringen door elkaar gegooid en verknipt zijn, het ontbreken van aflevering 13 en de soms makke scenario's. Blijven ons in positieve zin bij: liefhebbers van fantasy die over de logische foutjes in het script heen willen stappen, zullen aan deze reeks zeker hun plezier beleven, de mooie uniforme vormgeving en de soms leuke scenario's.


cover
Studio: Bridge Entertainment

Regie: Thomas J. Wright, Mike Fash, David Winning
Met: Michael Brandon, Jonathan Hyde, Georgina Rylance, Shiloh Strong, Erik Von Detten, Sophie Ward, Lisa Zane

Film:
8/10

Extra's:
1,5/10

Geluid:
7,5/10

Beeld:
6,5/10


Regio:
2

Genre:
Fantasy

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2002

Leeftijd:
6

Speelduur:
175 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
8711983458765


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Surround 2.0

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• Geanimeerde menu's
• Dinotopia encyclopedie
• Dinotopia trivia
• Trailer Silkstone

Andere recente releases van deze maatschappij