:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 01
TOM & JERRY - DE COLLECTIE DEEL 01
Bespreking door: Werner - Geplaatst op: 2004-05-26
REEKS
Na compilaties zoals Tom & Jerry's Greatest Chases en recentere - spuuglelijke en verhoudingsgewijs veel te brave - releases uit de nieuwe Tom & Jerry-collectie zoals The Magic Ring, is Warner nu eindelijk begonnen met een systematisch uitbrengen van de échte Tom & Jerry-classics. De oergrappen van Amerika's bekendste kat en muis-team, die in zowat elk tekenfilmpje met behulp van aambeelden, bowlingballen, strijkplanken en TNT-staven het interieur in de vernieling helpen, zijn nog steeds universeel, en overklassen zelfs de ook al degelijke Looney Tunes-set. De gags zie je vaak ver op voorhand aankomen, en ongetwijfeld krijg je bij minstens de helft van deze filmpjes een aha-erlebnis omdat je ze al eens gezien hebt - en niet noodzakelijk in déze tekenfilm - maar toch blijft de humor universeel, een tikje simplistisch maar o zo lollig. De tekenfilms bulken van de dynamiek en de visuele spitsvondigheden, zoals wanneer Tom in The Midnight Snack een stuk trilpudding eet, en tarten ook op oneerbiedige wijze alle bestaande wetten van de fysika en biologie. Nochtans was de animatie voor die tijd zeer ver gevorderd; let maar eens op het projectie-perspectief wanneer Jerry in The Night Before Christmas in een kerstbal kijkt en zichzelf vervormd ziet.


Alhoewel. Tom & Jerry zijn altijd al het mikpunt geweest van politiek correcte pilaarbijters: de tekenfilms zouden te gewelddadig zijn, aanzetten tot dierenmishandeling en diens meer. Ook de namen van de hoofdpersonages zelf waren ooit onderwerp van controverse; de tommies was immers de bijnaam van de Amerikanen in de tweede wereldoorlog, waardoor het maar een kleine stap is om de Duitsers de gerries of jerry's te noemen. En aangezien de muis in deze filmpjes het meestal wint van de kat, zagen enkelen in de filmpjes zelfs pro-nazipropaganda. Allemaal flauwekul waar de vele fans van de reeks zich uiteindelijk geen bal van aantrokken, uiteraard. En ook de meest nauwlettende critici kunnen niet om het feit heen dat de filmpjes hopen prijzen en nominaties hebben ontvangen. Deze selectie van 12 cartoons uit de periode 1940-1943 alleen al bevat twee oscargenomineerde filmpjes (Puss Gets The Boot en The Night Before Christmas), en één winnaar (het briljante Yankee Doodle Mouse). Maar op deze release is men nog een stapje verder gegaan in het uitwieden van politieke incorrecte uitwassen. Het hing al een tijdje in de lucht, en nadat onze Engelse collega's van DVD Times ook al zoiets gemeld hadden, hebben we het vandaag met eigen ogen kunnen aanschouwen: de filmpjes zijn "geactualiseerd", lees: gecensureerd.

Waar draait het allemaal om? Wel, in deze filmpjes wonen Tom en Jerry onveranderlijk in het huis van een dame met zwarte huidskleur, die in de cartoonfolklore de bijnaam Mamy Two-Shoes heeft gekregen, omdat je raar of zelden meer dan haar voeten ziet. Wél loopt ze met zevenendertig onderrokken en een paar afzichtelijke gestopte sokken rond. Kern van de plot is vaak dat kat Tom van Mamy het gelag moet betalen voor de vernielingen die muis Jerry heeft veroorzaakt. Hierbij bedient de dame zich van een bargoense versie van Engels die naar de hedendaagse maatstaven eventueel als "aanstootgevend" zou kunnen beschouwd worden door de zwarte medemens. Dus heeft men alle dialogen van Lillian Randolph, de oorspronkelijke stem van dear old Mamy, overdubd door een meer "hedendaagse" stem, maar de slachtpartij in de geluisband heeft zijn sporen nagelaten. In Puss Gets The Boot is daardoor bijvoorbeeld de geweldige grap verdwenen waarin Mamy het woord out spelt als O-W-T. En daar houdt het spijtig genoeg niet op; bij sommige TV-uitzendingen, zoals op Cartoon Network, zijn een flink deel van de gags waarbij óf de kat, óf de muis door toepassing van de nodige hoeveelheden explosieven zwartgeblakerd worden - en liefst nog van een paar dikke lippen voorzien - boudweg eruit gesneden. Nu gebiedt de eerlijkheid ons te zeggen dat deze filmpjes wél nog meestal de originele "zwarte" grappen bevat: in Yankee Doodle Mouse zit nog een Tom met zwartgeblakerd gezicht, Mamy zet nog steeds in Dog Trouble Spike aan de deur, en zelfs de Chinezen-grap in Puss N'Toots is gevrijwaard. Ook een Hitler-grap in The Lonesome Mouse was blijkbaar géén aanleiding tot censuur. Nu, zijn deze filmpjes werkelijk racistisch? Misschien, maar Kuifje In Congo was dat óók, en als we een beetje verder gaan pluizen, dan vinden we dat de beeldvorming over negers en zelfs joden uit de eerste helft van vorige eeuw allemaal nogal ranzig was. Maar moeten daarom deze filmpjes zo nodig aangepast worden? Wij vinden dit alleszins een vorm van geschiedenisvervalsing.Maar voor slechte overdubbing moeten we bij de toekenning van de score voor de inhoud toch een tweetal punten aftrekken. Inhoudelijk zijn de filmpjes veel meer waard, maar een censuuroperatie van deze omvang vindt in onze cinefiele ogen geen genade. Alhoewel het uw koters waarschijnlijk worst zal wezen. Meer informatie over de gecensureerde clips vindt U op http://tomandjerrycartoons.com/ in de sectie "The Butchering Of Tom And Jerry".

AFLEVERINGEN
1. Puss Gets The Boot (1940)
In dit allereerste filmpje, waarin Tom nog Jasper heet, dreigt Mamy Two-Shoes om Tom - sorry, Jasper! - de deur uit te flikkeren als hij nog iets durft breken. Een situatie waar het guitige muisje Jerry uiteraard van profiteert.

2. The Midnight Snack (1941)
Jerry zet de frontale aanval in op een stuk kaas in de ijskast. Tom probeert dit te verhinderen, en wanneer hij Jerry heeft uitgeschakeld, doet hij zichzelf tegoed aan allerlei lekkers. Dat kan uiteraard niet!

3. The Night Before Christmas (1941)
Tom en Jerry bestoken elkaar met al wat ze onder de kerstboom kunnen vinden. Wanneer Tom Jerry buiten weet te sluiten in de vrieskou, krijgt hij echter wroeging.

4. Fraidy Cat (1942)
Tom wordt doodsbang van een griezel-hoorspel op de radio, waarna Jerry hem probeert te grazen te nemen door voor spook te spelen. Maar zo dom is Tom nu ook weer niet om zich daaraan te laten vangen. Of toch?

5. Dog Trouble (1942)
Tom en Jerry slaan de handen in elkaar om het samen op te nemen tegen de bulldog Spike, die in deze cartoon zijn eerste verschijning maakt.

6. Puss N' Toots (1942)
Mamy Two-Shoes moet op een mooi kattinnetje van de buren passen, en natuurlijk begint Toms kattenhart hierdoor sneller te slaan, die haar prompt een portie muis cadeau wil doen. Een heroïsch gevecht aan de antieke platenspeler is het gevolg.

7. The Yankee Doodle Mouse (1943)
In deze briljante cartoon doen Tom en Jerry de tweede wereldoorlog nog eens dunnetjes over met al wat ze in de voorraadkelder kunnen vinden.

8. Sufferin' Cats! (1942)
Op de vlucht voor Tom loopt Jerry tegen een andere kater aan. Het muisje maakt handig gebruik van de rivaliteit tussen de twee om telkens uit hun klauwen te ontsnappen.

9. The Bowling Alley-Cat (1942)
Jerry vindt de bowlingbaan een ideale plek om op te schaatsen, maar Tom moet hem natuurlijk weer eens komen treiteren.

10. Fine Feathered Friend (1942)
Jerry heeft beschutting gevonden tussen de eieren van een moeder kloek die haar toekomstig kroost nogal pro-actief verdedigt tegen de wanhopige pogingen van Tom om haar nest te doorzoeken.

11. The Lonesome Mouse (1943)
Het is Jerry eindelijk gelukt om Tom door Mamy aan de deur te laten zetten, maar hij mist hem meer als vijand dan als vriend. Hij doet Tom daarom een voorstel om een uitgebreid toneeltje mee te spelen voor de ogen van Mamy.

12. Baby Puss (1943)
Tom wordt door een meisje nogal danig hard bepamperd (letterlijk) wanneer hij voor de baby moet spelen; zoniet wacht een flinke slok levertraan. Jerry maakt er zich erg vrolijk om, en lokt ook nog eens drie straatkatten naar binnen die hun lol niet half op kunnen met Toms belachelijke situatie.

height="300">


BEELD EN GELUID
Ondanks de vele gebreken aan de beeldband, zoals zowat alle mogelijke printbeschadigingen die je kan indenken en het zichtbaar zijn van de splice marks, kennen we toch een hoge score toe voor het beeld; reden is dat de filmpjes er simpelweg nooit meer beter uit zullen zien dan we op deze dvd terugvinden. Vooral de kleuren lijken digitaal mooi opgepoetst, alhoewel dat bij het ene filmpje (laten we zeggen Dog Trouble) al wat duidelijker te zien is dan bij het andere (laten we zeggen Yankee Doodle Mouse). Het eindresultaat is in elk geval méér dan behoorlijk te bekijken. Er is af en toe wel redelijk wat ruis te zien; vraag is of een single layer-disc wel zo'n verstandige keuze was. Er zijn namelijk 12 discs gepland, en mits een beetje herschikken van de aantallen filmpjes per disc zouden double layers voor betere compressie hebben kunnen zorgen. De aspect ratio van 1.37:1 is met deze 1.33:1 redelijk nauwkeurig benaderd. De audiotrack is een simpele 1.0-monotrack, en over de inhoud ervan hebben we hierboven al genoeg gezeverd. Er is ook een Nederlands gesproken spoor voorzien, maar daar kunnen we spijtig genoeg niet naar blijven luisteren, want die werkt danig enerverend; nochtans kan deze voor de kleintjes een uitkomst bieden.EXTRA'S
In tegenstelling tot de Looney Tunes-collectie zijn deze dvd's niet van enige extra's voorzien.

CONCLUSIE
Zo ver als onze Engelse collega's om deze dvd's totaal af te raden durven we alleszins niet gaan, maar het is toch wel jammer dat de originele versie van deze eerste collectie Tom & Jerry-filmpjes niet voor het nageslacht bewaard is gebleven.


coverStudio: Warner

Regie: Joseph Hanna, William Barbera
Met: Tom, Jerry

Film:
6/10

Extra's:
0/10

Geluid:
6/10

Beeld:
8/10


Regio:
2

Genre:
Komedie

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
1940-43

Leeftijd:
AL

Speelduur:
93 min.

Type DVD:
SS-SL

Barcode:
7321931659451


Beeldformaat:
1.33:1 PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital Mono 1.0
Nederlands Dolby Digital Mono 1.0
Frans Dolby Digital Mono 1.0

Ondertitels:
Nederlands, Engels, Frans, Arabisch, Engels CC
Extra's:
• geen

Andere recente releases van deze maatschappij