:: BESPREKINGEN ::
DVDInfo.be >> Bespreking >> YOUNG ADAM
YOUNG ADAM
Bespreking door: Dimitri - Geplaatst op: 2004-05-27
FILM
Joe (Ewan McGregor) is een jonge zwerver die werk vindt aan boord van het kolenschip van Les (Peter Mullan) en Ella (Tilda Swinton). Op een dag vissen Joe en Les het lijk van een jonge vrouw uit het water. Was het een ongeluk…zelfmoord? Of moord? Het blijkt al snel dat Joe meer weet dan hij laat uitschijnen. Na een tijdje aan boord te zijn merkt Joe dat de relatie tussen Les en Ella helemaal scheef loopt. Door het overtollige drankgebruik van Les is deze niet meer in staat om Ella seksueel te bevredigen. Joe stort zich met deze wetenschap op Ella en manipuleert haar net zo lang tot ze een verhouding met hem begint. Er ontstaat een zeer gespannen en intense driehoeksverhouding aan boord. Wanneer Les zijn vrouw betrapt met Joe, pakt hij zijn koffers. Dit heeft dan weer tot gevolg dat Joe zijn interesse verliest in Ella. Langzaam maar zeker krijgen we inzicht in de vreemde gedachtenkronkels van Joe en zijn merkwaardige interesse in het andere geslacht.

Young Adam is een erg rauwe prent die meer draait rond de karakters die er deel van uitmaken dan om het aangewende plot. De Schotse regisseur David MacKenzie zorgt voor de nodige contrasterende spanning tussen de sombere personages en de soms mooie landschappen en omgevingen waarin deze zich bevinden. De film draait evenveel om het accentueren van een bepaalde visuele sfeer dan om de zorgvuldig uitgekiemde karakters. De oorsprong van Young Adam ligt in het gelijknamige boek van de Schotse schrijver Alexander Trocchi. Zowel in het boek als in de film is seks een erg belangrijk onderdeel van de evolutie van het verhaal. Wanneer je niet tussen de regels leest, of verder kijkt dan je neus lang is, zou je kunnen denken dat Young Adam enkel gaat om deze obscene, soms aan de perversiteit grenzende stoeipartijen. Uiteraard is er meer diepgang verbonden aan de seksscènes en gaat het eigenlijk meer over Joe’s intermenselijke relaties waarin dominatie en manipulatie centraal staan. Young Adam is een intense karakterstudie die zeker de liefhebbers van een eerlijk melodrama zal weten aan te spreken.

BEELD EN GELUID
Het beeld van Young Adam werd gemanipuleerd met filters waardoor het eindresultaat er vaak groen-grijs uitziet. Dit is uiteraard een keuze die gemaakt werd door de makers om de film een aparte grauwe sfeer mee te geven. De algemene kwaliteit van de beeldtransfer is goed. Jammer van de layer change die op een erg ongelukkig moment zit. Soms is er ook een licht verwaarloosbare vorm van edge enhancement merkbaar en is het beeld niet altijd even scherp. Het kleurencontrast is dan weer helemaal tip top in orde.

De Dolby Digital 5.1 soundtrack is van erg goede makelij. Subtiel toch zeer bepalend voor het totale geluidsbeeld worden de surroundkanalen aangesproken wanneer het binnenschip over de rivier vaart. Kabbelend water, gekraak op het dek, geschuur van de boeg tegen de smalle oevers en vooral het flange-geluid wanneer het schip door enkele tunnels vaart is adembenemend realistisch. Je waant je vanuit je huiskamer zo aan boord. De dialogen komen mooi uit het centerkanaal en de prachtige muziek van David Byrne (zanger van de Talking Heads) weerklinkt door de voorste stereokanalen. Zeer ingetogen doch prachtige geluidstransfer!

EXTRA’S
B-Roll: een korte montage van beeldmateriaal opgenomen tijdens de productie op de set. De b-roll duurt een kleine vijf minuten.

The Missing Beat: een zeven minuten durende behind the scenes featurette. We krijgen korte interviews te zien aangevuld met een blik achter de schermen.

Clips: een tiental korte fragmenten uit de film, onderverdeeld per titel. Dit is een beetje een overbodige extra die geen enkele meerwaarde of extra informatie biedt.

Interviews: interviews met de hoofdrolspelers en de regisseur, ingedeeld per onderwerp. De totale tijdsduur van al de interviews is ongeveer een half uur. Dit is meteen ook de meest informatieve extra.

Slide Show: een selectie stills die langzaam over het scherm heenrolt.

Jammer is het ontbreken van een audiocommentaar , een interview met componist David Byrne en een afzonderlijk te beluisteren soundtrack die allen wel op de Britse dvd aanwezig zijn.

CONCLUSIE
Young Adam is een zeer apart, meerlagig drama met Ewan McGregor in een vrij ondankbare en gewaagde hoofdrol. Sommige beelden blijven nog lang nazinderen en de schitterende soundtrack van David Byrne draagt bij tot een niet snel te vergeten ervaring. Dit is een ideale keuze voor iedereen die eens meer dan enkel entertainment verlangt van een film. Knappe, sombere, sobere en beklijvende prent!


cover
Studio: Focus Film Facts

Regie: David MacKenzie
Met: Ewan McGregor, Tilda Swinton, Emily Mortimer, Peter Mullan, Jack McElhone

Film:
7/10

Extra's:
6/10

Geluid:
8/10

Beeld:
7,5/10


Regio:
2

Genre:
Drama

Versie:
Benelux (NL)

Jaar:
2003

Leeftijd:
16

Speelduur:
94 min.

Type DVD:
SS-DL

Barcode:
8712806993180


Beeldformaat:
1.85:1 anamorfisch PAL

Geluid:
Engels Dolby Digital 5.1

Ondertitels:
Nederlands
Extra's:
• B-Roll,
• The Missing Beat,
• Slide Show,
• Clips,
• Interviews

Andere recente releases van deze maatschappij